Jeste li se ikada zapitali zašto vaša majica ima V-šav ispod ovratnika?

Foto: hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POGLEDAJTE svoju omiljenu majicu. Možda ćete primijetiti neobičan detalj na vratu - šav u obliku slova V koji se nalazi točno na sredini ovratnika. Zašto je tamo? Iako se danas ovaj detalj često koristi kao ukras, otkrivena je njegova izvorna svrha, koja je nekad bila vrlo važna.

Kada je prvi put predstavljen u sportskoj odjeći, šav u obliku slova V na ovratniku trenirki imao je dvije praktične svrhe. Izvorno, dizajn je uključivao rebrasti pleteni materijal koji je bio umetnut na ovratniku. Poput rebrastog ruba na rukavima, ovaj detalj je olakšavao korisniku oblačenje odjeće, čuvajući istovremeno njezin oblik. Kako bi se korisniku omogućilo provlačenje glave kroz ovratnik trenirke, V-umetak bi se rastezao prema potrebi.

Tkanine nisu uvijek bile izrađene s namjerom da budu rastezljive i elastične kao što su danas. Stoga su tvrtke dodale rebrasto pletivo na ovratnike kako bi im dale malo rastezljivosti, bez potrebe za dodatnim materijalima poput elastike, piše Gear Patrol.

Druga funkcija šava u obliku slova V je upijanje znoja. Ako ste ikada primijetili da se netko znoji dok nosi majicu s okruglim ovratnikom, primijetit ćete da se to obično događa u području prsa. Ovaj detalj imao je funkciju upijanja znoja, što je smanjivalo nastanak mrlja.

Ovaj detalj s vremenom je postao samo ukrasni element

Rane verzije imale su V-umetak i na prednjoj i na stražnjoj strani ovratnika, dok su druge imale samo jedan sprijeda. Na kraju je taj detalj postao isključivo dekorativan jer su tvrtke počele ušivati V-umetak na ovratnik bez rebrastog materijala, a potom su ga potpuno izostavile.

Sadašnji povratak popularnosti V-šava potaknut je rastućim interesom za retro stilove i tradicionalne dizajne. Ovaj detalj postaje sveprisutan budući da su ga poznati high street brendovi uključili u svoje kolekcije.

H&M majica, cijena je 20.99 eura

Pročitajte više