Nina Skočak: Potpuno smo nesvjesni kakav utjecaj na društvo i okoliš ima naš šoping

Foto: Press

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KANDIDATKINJA za Europski parlament Nina Skočak jučer je u Filteraju u Vlaškoj 10 organizirala svoj prvi buvljak ikada. Iako ih već godinama redovito posjećuje te ponosno komunicira da je 90% njenog ormara second-hand, kaže kako je ovo bio pravi trenutak za organizaciju vlastitog buvljaka.  

Naime, Nina se zalaže da se brza moda stavi na političku agendu kao treći najveći zagađivač na svijetu.

"Potrošači ne smiju biti jedini koji snose teret odgovornosti"

"Brojne radnice i radnici u zemljama trećeg svijeta rade u nehumanim uvjetima za mizernu naknadu u tvornicama koje degradiraju njihovo zdravlje i okoliš. Kao potrošači na Zapadu, potpuno smo nesvjesni kakav utjecaj na globalno društvo i okoliš ima naš svakodnevni šoping.

Svojim novcem podržavamo neetične proizvodne procese - odjeća koju nosimo tako je jeftina jer se (nerijetko) proizvodi u uvjetima potplaćenog i prekovremenog, dječjeg, pa čak i robovskog rada u proizvodnim pogonima koji ne zadovoljavaju osnovne okolišne kriterije. No, potrošači ne smiju biti jedini koji snose teret odgovornosti", izjavila je Nina, koja je ovom prilikom odlučila donirati novac od svoje prodane odjeće udruzi Hrabre njuške iz Zagreba.

Nina Skočak (lijevo) i Donovan Pavleković (desno)

"Prosječni Europljanin godišnje baci 12 kg odjeće"

Inače, volonteri i volonterke iz Hrabrih njuški također su prisustvovali buvljaku, kao i neki influenceri poput dizajnera Donovana Pavlekovića koji je odlučio podržati Nininu agendu održivosti, a koji je javnosti već poznat zbog svojih zanimljivih i nesvakidašnjih kreacija.

"Ovakvi eventi su iznimno važni za podizanje svijesti o održivosti i Filteraj je vrlo prikladan kafić za to jer i sam promovira održive prakse, recikliranje te upravo zero waste politiku. To je jedan od rijetkih kafića u kojem ćete kravlje mlijeko platiti više nego recimo bademovo.

Tako je važna i održivost u smislu smanjenja bacanja odjeće. Istraživanja su pokazala da prosječni Europljanin godišnje baci 12 kg odjeće. To je grozno - nešto što je nekome za smeće, drugoj osobi je totalni ulov", komentirala je Ivana Turkalj, kandidatkinja s Gen Z liste.

Pročitajte više