Ovo su najgore boje za kuhinju prema dizajnerima interijera

Foto: Shutterstock/Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RENOVIRANJE kuhinje može biti velik izazov - kako financijski tako i vremenski. Jedna od ključnih odluka koju ćete morati donijeti je odabir boje. Bilo da je riječ o boji zidova ili kuhinjskih ormarića, važno je izabrati pravu boju kako biste izbjegli neželjene posljedice poput promjene mišljenja ili, još gore, potrebe za ponovnim bojanjem. Također je važno upoznati se s bojama koje profesionalni dizajneri interijera obično izbjegavaju. Evo nekoliko boja koje dizajneri interijera smatraju najgorima za vašu kuhinju.

Neonske boje

Mnogi trendovi su se vratili iz 80-ih i 90-ih godina, ali prema dizajnerici interijera Amy Switzer, neonska boja nije jedan od onih koji bi trebali naći mjesto u kuhinji. "Nema stroge formule za boje kuhinje, ali neki ljudi radije izbjegavaju određene boje iz praktičnih ili osobnih razloga. Ja nikada ne bih preporučila upotrebu svijetlih neonskih boja u kuhinji", rekla je Switzer za časopis Real Simple.

Razlog tome je što je gotovo nemoguće uskladiti neonske nijanse s ostalim elementima vaše kuhinje, objašnjava ona. "Bilo bi izazovno nadopuniti ih drugim elementima u prostoru."

Međutim, to ne znači da vaša kuhinja ne može imati nikakav dodir neona - razmislite o zabavnoj neonskoj umjetnosti ili odaberite jarko ružičaste ili narančaste presvlake za stolice. Neon može biti sjajan naglasak, ali rijetko bi trebao biti glavna zvijezda.

Vrlo tamne boje

Tamne boje imaju svoje mjesto, ali kuhinja nije jedno od njih, kaže Switzer. "Vrlo tamne boje mogu učiniti kuhinju manje privlačnom. Vaša kuhinja nikada ne bi trebala djelovati sumorno!"

Još jedan razlog protiv tamnih boja, prema dizajnerici, je što naglašavaju ogrebotine i nesavršenosti mnogo više nego svjetlije boje. Dakle, ako već imate poteškoća s održavanjem kuhinje čistom, zamislite koliko će to biti izazovno s tamnim bojama.

Audrey Scheck, dizajnerica interijera, dodaje da ekstremno tamne nijanse mogu vizualno smanjiti kuhinju i učiniti je klaustrofobičnom. Ako želite koristiti tamne boje u maloj kuhinji, preporučuje se izbjegavanje na zidovima i umjesto toga odabir tamnog kamena za radnu površinu.

Svijetle i visoko zasićene boje

Jedan od najvećih izazova u dizajniranju doma je uspostavljanje povezanosti između prostorija. Prema Scheck, super zasićene boje dodatno otežavaju postizanje ovog cilja. "Obično savjetujemo izbjegavanje boja koje su previše svijetle ili intenzivne jer mogu preplaviti prostor i odvući pažnju od harmonične estetike u cijelom domu."

Ako želite unijeti svijetle boje u kuhinju, umjesto toga razmislite o dodacima. Dodajte toster jarkih boja ili druge sitne kućanske aparate. Također, možete koristiti tanjure i pribor za posluživanje u živahnim bojama kako biste unijeli boju u prostor.

Trendi boje

Većina nas renovira kuhinju s dugoročnim planom. No, ako odaberete trendi boju, vaša kuhinja bi mogla brzo izgledati zastarjelo. Zato Scheck predlaže izbjegavanje trendi nijansi. "One mogu brzo izaći iz mode i neće dugo trajati", napominje. "Ključ je odabrati boje koje se nadopunjuju s dizajnom vaše kuhinje i harmoniziraju s cjelokupnom paletom boja u vašem domu."

Pročitajte više