PET, TPU, kaljeno staklo ili nano premaz? Koja je najbolja zaštita za ekran?

Foto: Shutterstock/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEDNA od najvećih boljki vlasnika pametnih telefona je zaštita ekrana. Redovito viđamo napukline na tuđim ekranima, a nađemo ih i na svojima. Vjerojatno nema osobe kojoj ne padne mrak na oči na taj prizor. Stoga je potrebno zaštititi ih, a pronalazak odgovarajuće zaštite za zaslon može biti prava muka. Donosimo pregled različitih oblika zaštite za ekran u nadi da ćemo vam olakšati potragu.

PET

PET je vrsta plastike koju obično nalazimo u predmetima poput bočica za vodu, a od nje se proizvode i zaštite za ekrane. No ta zaštita i nije najbolja. Dobre strane PET naljepnica su što su lagane, glatke pod prstima i tanke te se ne vide jako na telefonu, piše PC Mag.

PET zaštita ekrana, Amazon, 6.95 eura (52.36 kn)

TPU

Ekrane najčešće štitimo TPU plastikom. Relativno ju je teško postaviti jer trebate koristiti sprej i istiskivati mjehuriće, a osjećaj pod prstima nije gladak. No ima bolju zaštitu od udarca nego PET zaštita te može spriječiti, pa čak i "izliječiti" neka manja oštećenja. Ovakvu zaštitu često možete kupiti uz maskicu.

TPU zaštita ekrana, Amazon, 5.99 eura (45.13 kn)

Kaljeno staklo

Kaljeno staklo je vjerojatno najjača zaštita ekrana. Iako ne mogu "liječiti" vaš ekran, izdržljiviji su u pogledu zaštite od ogrebotina i oštećenja tijekom padova. Mana im je što su zbog debljine puno vidljiviji na vašem zaslonu, što vam može smetati ako želite da se zaštita neprimjetno uklopi.

Kaljeno staklo, Amazon, snižena cijena je 7.89 eura (59.44 kn)

Nano premaz

Konačno, dostupne su i tekuće zaštite za ekran koje obećavaju zaštitu jednostavnim nanošenjem otopine koju brzo utrljavate u ekran. Iako nano premaz može pružiti određenu razinu dodatne zaštite, sloj je ipak tanak, tako da će jače ogrebotine lako proći do ekrana.

Dodatni je problem što ga ne možete jednostavno skinuti i zamijeniti. Proizvođači uglavnom tvrde da se premaz s vremenom istroši, no teško je utvrditi je li se istrošio. Ako pokušate izgrebati premaz, ne možete biti sigurni jeste li izgrebali premaz ili zaslon ispod njega.

Nano premaz, Amazon, 7.99 eura (60.20 kn)

Koji je zaslon najbolji za vas?

Koja je zaštita najbolja za vaš mobitel, primarno ovisi o vašim potrebama, no većini ljudi najbolje odgovara kaljeno staklo jer najsnažnije sprječava oštećenja. No ako vam je bitno kako uređaj izgleda, prednost dajte PET ili TPU naljepnicama koje nisu toliko vidljive, a i lako se prilagođavaju zakrivljenim ekranima.

Ako vam se ne sviđa izgled stakla i nemate želju baviti se naljepnicama, možete pokušati s nano premazom, naročito ako ste zaista sigurni da nećete koristiti ni jedan drugi oblik. I najmanja je zaštita bolja nego nikakva.

Pročitajte više