Pregrijavanje mobitela veći je problem nego što mislite. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IAKO je većini ljudi jasno da pregrijavanje mobitela nije poželjno, ne znaju svi koliko ono doista može biti problematično. Poput računala, i mobiteli generiraju toplinu dok rade. To je neizbježno, stoga su uređaji dizajnirani tako da se prilagode očekivanom povećanju temperature. No, što ako mobitel postane topliji od predviđenog?

Povećanje temperature može biti posljedica intenzivne i dugotrajne upotrebe, poput igranja igara, ili vanjskih čimbenika, poput izravnog sunčevog svjetla ili grešaka u softveru. Moderniji mobiteli će biti nešto otporniji, no stariji će se teže nositi s takvim problemima. Toplina može otopiti ljepilo, iskriviti komponente i oštetiti bateriju.

Kako se mobiteli sami hlade?

Proizvođači su ovom problemu "doskočili" na različite načine, a većina telefona će se isključiti ako postanu previše vrući ili će barem prikazati obavijest kojom vam mobitel daje do znanja da se previše zagrijao, piše Tom's Guide. Neki moćniji telefoni, poput Samsung Galaxy S23 Ultra, počeli su koristiti tehnologiju Vapor Cooling.

Ova tehnologija koristi komoru ispunjenu parom kako bi pomogla održavanju telefona hladnim tijekom izvođenja zahtjevnijih aktivnosti. Komora sadrži tekućinu koja može isparavati ili se kondenzirati bez mehaničkog kondenzatora. Tekućina će upiti toplinu i pretvoriti je u paru, a zatim je premjestiti na hladniji dio komore. Ta je komora cijev tanka otprilike milimetar.

Što možete učiniti kao korisnik?

Najjednostavnija stvar koju možete učiniti je ne ostavljati telefon na direktnom suncu ako je to ikako moguće. Primjerice, ako ga ostavite na ploči automobila, sigurno ćete napraviti problem. Ako igrate igrice na mobitelu, budite na dobro prozračenom mjestu i izbjegavajte direktno sunce. Konačno, ugasite aplikacije koje trenutno ne koristite, pogotovo ako nešto preuzimate.

Međutim, što ako vam je telefon javio da je previše vruć? Prvi korak je utvrditi zašto se toliko zagrijao. Ako niste sigurni, premjestite ga u hlad, ako se puni, isključite ga s punjača. Ako ništa od toga ne pomogne, moguće je da je riječ o kvaru. Možete probati učiniti tvrdi reset, odnosno vratiti mobitel na tvorničke postavke. Ako ni to ne pomogne, obratite se nadležnom servisu.

Konačno, iako se možda čini pametnim staviti mobitel u hladnjak, nemojte to raditi. Brze promjene temperature mogu uzrokovati kvarove, pa je bolje pustiti mobitel da se ohladi sam. Stavite ga u hlad i čekajte.

Pročitajte više