Prestanite misliti da je vaš skupi sat investicija, kaže šef Rolexa

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO smatrate da je ulaganje u skupe satove slično ulaganju na burzama s potencijalom za visoke povrate, varate se - barem prema riječima izvršnog direktora Rolexa.

"Ne sviđa mi se kada ljudi uspoređuju satove s dionicama. To šalje pogrešnu poruku i opasno je. Mi nudimo proizvode, a ne investicije", izjavio je glavni izvršni direktor Jean-Frédéric Dufour u intervjuu za švicarske novine NZZ prije početka sajma Watches and Wonders, koji je nedavno održan u Ženevi.

Pod vodstvom poznatih marki, poput Rolexa, Patek Philippea i Audemars Pigueta, cijene rabljenih satova dosegnule su rekordne razine tijekom 2021. i početkom 2022. godine. Međutim, cijene na sekundarnom tržištu oštro su pale u posljednje dvije godine zbog slabijeg gospodarskog rasta i rasta kamatnih stopa. Bloomberg Subdial Watch Index, koji prati cijene 50 satova kojima se najviše trguje, pao je za 40% u posljednje dvije godine.

Rolex, najveći švicarski brend satova, dominira industrijskim sektorom s procijenjenim udjelom od 30% na tržištu. Poznat po svojim modelima Datejust, Daytona i Submariner, prodaja ove tvrtke sa sjedištem u Ženevi prvi je put premašila 10 milijardi švicarskih franaka (11 milijardi dolara) 2023. godine, prema procjenama Morgan Stanleyja, piše BNN Bloomberg.

Izvršni direktor Rolexa istaknuo je da su "vrlo poznati i uspješni brendovi" uvijek u mislima potrošača i da im unatoč padu potražnje i dalje ide dobro.

2024. bit će godina puna izazova

Jean-Frédéric Dufour, koji vodi Rolex od 2015. godine, izjavio je za NZZ da se 2024. očekuje teška godina za švicarsku industriju satova zbog usporavanja potražnje u odnosu na prethodne godine.

Bloomberg News je u prosincu izvijestio da je porast maloprodajne potražnje za proizvodima vrhunskih švicarskih proizvođača satova značajno usporio nakon tri godine intenzivne kupovine.

Izvršni direktor Rolexa istaknuo je da će usporavanje najviše pogoditi prodaju manjih marki satova. Dufour je naglasio da iako su neki možda zabilježili značajan rast prodaje tijekom procvata, sada bi mogli doživjeti pad.

Dufour je dodao da su fluktuacije manje izražene za velike robne marke. Proizvođači satova često povećavaju proizvodnju tijekom povoljnijih razdoblja, ali kada tržište oslabi, trgovci su prisiljeni sniziti cijene.

Također je istaknuo da jaka vrijednost švicarskog franka u odnosu na druge valute dodatno povećava pritisak na industriju, zajedno s rastućim cijenama sirovina poput zlata. Povećane kamatne stope također utječu na potrošačko raspoloženje, a trenutna geopolitička situacija dodatno komplicira stvari.

Pročitajte više