Profesionalna organizatorica otkriva koje stvari iz vaših domova moraju ići u smeće

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PROLJEĆE je u punom jeku, ali možda još uvijek odgađate čišćenje svog doma. Srećom, 25-godišnja Allyson Cartwright (@WonderlandAllys) može vam pomoći. Cartwright je profesionalna organizatorica iz Baltimorea, koja je na TikToku podijelila korisne savjete za uklanjanje nereda.

U svojim videima Cartwright često ističe tri stvari koje vjerojatno zagušuju vaš dom, a koje biste jednostavno trebali baciti. Na početku jednog od svojih videa objašnjava: "Kada kažem 'baciti', koristim taj izraz općenito. Stoga vas molim da donirate stvari koje se mogu donirati i reciklirate stvari koje se mogu reciklirati. No, neke stvari jednostavno trebate baciti, i to je u redu."

U prvom videu koji je započeo ovu seriju, Cartwright potiče ljude da se oslobode starih kutija u kojima je došla elektronika, a koje samo zauzimaju prostor u ormarima, hrpe stare pošte i odjeće koja im ne pristaje. Objasnila je: "Nije zdravo držati odjeću u ormaru za koju se osjećate da se morate smanjiti ili narasti. Trebali biste imati odjeću u kojoj se osjećate dobro."

@wonderlandallys I can make a million of these, so let me know if you want a part two! #cleantok #glowup #organizedhome ♬ original sound - Allys (like Alice)

Taj video je izazvao preko 1800 komentara, a mnogi su gledatelji tražili da Cartwright napravi drugi dio.

U narednim videima Cartwright istražuje druge stvari u vašem domu koje možete jednostavno baciti, kao što su kozmetički proizvodi čiji je rok trajanja istekao. Naglašava i važnost bacanja hrane kojoj je istekao rok trajanja, istrošenih ili poderanih čarapa i donjeg rublja, nepotrebnih kablova te viška kemijski.

@wonderlandallys Replying to @Mac 🖤 im having so much fun making these! #organizedhome #cleantok #glowup #cleaninghack #organize ♬ original sound - Allys (like Alice)
@wonderlandallys Replying to @Sky im so happy that these tips are helpful :) #organizedhome #cleantok #glowup #cleaninghack #organize ♬ original sound - Allys (like Alice)

Upozorava na jedan čest mit koji vodi u dodatni nered

Portal BuzzFeed ju je kontaktirao i saznao više o njezinom pristupu kao profesionalnog organizatora. Cartwright im je objasnila svoj postupak, počevši s prvim korakom: sređivanjem spavaće sobe. "Spavaća soba je ključna", rekla je za BuzzFeed. "Kada su vaš krevet i ormar pretrpani, to može negativno utjecati na vaše mentalno stanje."

Nakon što je spavaća soba sređena, slijedi kuhinja. "Kuhinja je srce doma", objašnjava Cartwright. "To je mjesto gdje se obično svi okupljamo. Kada je kuhinja pretrpana i neuredna, može izazvati osjećaj srama ili neugode. Nitko ne zaslužuje takav osjećaj!"

Cartwright također upozorava na jedan čest mit koji vodi u dodatni nered. "Mnogi ljudi misle da moraju kupiti skupocjene organizacijske proizvode da bi uredili svoj dom, ali to jednostavno nije istina. Društveni mediji često promoviraju tu ideju, ali zapravo nije potrebno."

Kada se govori o profesionalnom organiziranju, Cartwright voli razmišljati o tome kao o renoviranju doma, a ne samo o čišćenju. Umjesto da se fokusira samo na održavanje, ideja je stvoriti nove sustave koji bolje odgovaraju vašem načinu života. "Ne trebate doslovno rušiti zidove kako biste to postigli", rekla je.

Pročitajte više