Što jedemo za Uskrs u 2024.? Izdvojili smo proizvode koje se isplati kupiti

Sadržaj nastao u suradnji s Lidl Hrvatska

Uskrs ima dvije košarice. Prvu, onu doslovnu, u koju se svake godine stavljaju ukrašena jaja i ostale namirnice, kasnije krasi stol i ističe osjećaj blagdana. I drugu, onu potrošačku, koja traje prije i za vrijeme Uskrsa. Obje su za hrvatski stol jednako bitne.

Prošle godine prosječna uskršnja potrošačka košarica imala je raspon od 100 do 328 eura vrijednosti, podaci su Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS). Istraživanje magazina "Ja Trgovac" i agencije Hendal u 2023. godini potvrdilo je sliku o potrošnji hrvatskih građana za Uskrs. Pokazalo se da se na većini hrvatskih stolova u kućanstvima uglavnom nalazi tradicionalni uskršnji ručak te namirnice.

Hrvati uglavnom vole jesti šunku, jaja, hren, rotkvice i mladi luk, a za ručak se najčešće jedu pečena janjetina i svinjetina ili puretina s mlincima. Prosječni hrvatski Uskrs ne može proći bez kuhanih jaja, što je 2023. godine čak 97 posto ispitanika potvrdilo.

Zatim slijedi mladi luk, koji je u 2023. planiralo kupiti 86 posto građana, kuhana šunka, koju je isti broj građana planirao kupiti i konzumirati, te namirnica hren. Za hren čak 56 posto ispitanih smatra da mora biti dio uskršnjeg objeda. Klasični uskršnji deserti za mnoge dijelove Hrvatske su pinca i orahnjača, koje planira kupiti otprilike trećina ispitanih građana, potvrdilo je istraživanje.

Sirevi, mesni naresci, riba, tjestenina...

Usprkos tipičnoj hrvatskoj uskršnjoj košarici, potrošačke preferencije se šire, te se uočava sklonost prema suvremenim dodacima koji osvježavaju iskustvo Uskrsa i obogaćuju gastronomsku ponudu. 

Ove godine Lidl Hrvatska odgovara na zahtjev da začini svaki stol povoljnim i ukusnim proizvodima koji variraju od ribe i delikatesa pa sve do čokoladnih deserta. 

S obzirom na cjenovnu pristupačnost, trgovina ima širok asortiman Deluxe i Favorina uskršnjih proizvoda koje se isplati staviti ove godine u košaricu. Izdvojili smo neke.

Za početak, tu je Prosciutto di Parma,autentični talijanski pršut rađen po talijanskoj tradiciji. Za ljubitelje salama, ali i ne baš tradicionalnih kombinacija, tu je Mortadela s Parmigiano Reggiano sa sirom i pistacijama. Ovo je samo početak bogate ponude narezaka koje su idealne za predjelo.

Foto: Promo

Salame i mesni naresci ne idu bez dobre ponude sireva, a Deluxe nudi širok asortiman različitih vrsta sireva. Grana Padano Riserva, koji dozrijeva 20 mjeseci za punoću okusa (200 g), moguće je kreativno kombinirati s raznim platama.

Tu je i Roquefort sir od kozjeg mlijeka (100 g). Onima kojima je važna brzina pripreme, može se svidjeti narezana varijanta sira Parmigiano Reggiano PDO koji je dozrijevao 22 mjeseca (100 g).

Osim mesa i sireva, Deluxe asortiman nudi i bogat riblji menu za one koji su fanovi ribljih proizvoda. Blanširane i u komadu, Argentinske crvene kozice ukusna su delicija (400 g)

Za pripremu ukusnog ribljeg jela u dvije varijante, preporuka je divlji losos u lisnatom tijestu s umakom od kopra ili špinatom. U Lidlu se može kupiti pakiranje od 300 grama. 

Ljubitelji ribe neće pogriješiti s tunom, pa se tako može pronaći i odrezak žutoperajne tune bez kože. Dodatno, dostupna je i žutoperajna tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju (300 g).

Foto: Promo

Oni koji svoj uskršnji stol planiraju ispuniti tjesteninom mogu birati različite varijante, kao i umake u Lidlovoj ponudi. Tako je tu šarena tjestenina s uskršnjim motivima Combino (500 g), koja će oduševiti sve uzraste. U ponudi su i svježi njoki s koprivom (400 g). Iz raznovrsne ponude svježe tjestenine treba izdvojiti i Panzerotti s kozicama i račićima, Tortelloni s ricottom, špinatom, gljivama ili Sacchettini s tartufima (250 g).

Uz svu ovu tjesteninu dobro će doći umak od rajčice okusa Barolo, Rukola ili Sorrentina (350 grama). U ponudi je i Premium pesto s rajčicom i orasima, maslinama ili ricottom i bademima, pakiranje od 190 grama.

Za one koji vole dodatno začiniti jelo po vlastitom ukusu, tu je začinsko ulje s ljetnim tartufima, češnjakom, čilijem ili balzamskim octom.

Foto: Promo

Desert na kraju

Svaki ručak, pa tako i blagdanski, uglavnom završava desertom. Asortiman proizvoda Favorina pobrinuo se za raznoliku ponudu deserta, a moguće ih je pronaći u Lidlu. 

Čokoladne lizalice razveselit će one najmlađe, ali i one starije. Ima ih deset komada u pakiranju (150 grama).

Bilo da se radi o velikom čokoladnom jajetu s iznenađenjem ili o malim uskršnjim čokoladnim jajima, zna se, Uskrs bez čokoladnih jaja ne može proći.

Ako nije moguće odlučiti između čokolade i bombona, rješenje je uskršnja mliječna čokolada s bombonima od 100 grama.

Kako bez čokoladnih jaja, Uskrs ne može proći ni bez glavnog simbola - uskršnjeg čokoladnog zeca. Punjen je mliječnom, tamnom ili bijelom čokoladom, u pakiranju od 50 grama. Tu je i uskršnji čokoladni zec punjen čokoladnim bombonima, 100 grama.

Foto: Promo

Sve ove proizvode moguće je pronaći na jednom mjestu, u novom Lidlovom katalogu, a potom i u trgovinama.

Ponuda proizvoda vrijedi do 3. ožujka 2024. godine.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Lidl Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više