"2010. će biti još deset puta gora za hrvatski nogomet!"

SERIJU tekstova o kriznoj godini iza koje je hrvatski sport, a pred još goru koja mu se sprema, otvaramo razgovorom s direktorom Dinama.

Damir Vrbanović kao pravnik po struci i sudionik u izradi novog Zakona o sportu, dugogodišnji direktor Dinama, bivši predsjednik Udruge Prve HNL i aktualni član Uefinog odbora za klupska natjecanja, svakako je upućen za problematiku o kojoj je ovdje riječ.

"Na recesiju se ne žalimo zato što imamo prihode od transfera jer smo ove godine uprihodili samo i jedino u Ligi Uefe, ali i to nam je jedino pokrilo troškove natjecanja." govori Vrbanović ističući da pobjedu u skupini Europa lige Uefa premira sa 120 tisuća eura.

Koji je proračun Dinama za 2010. godinu?

Između 80 i 100 milijuna kuna, ovisno o tome koliko ćemo uprihoditi prodajom igrača ili koliko ćemo uložiti, ali morati ćemo uzeti u obzir smanjenje prihoda marketinga sljedeće godine

"Pravi i jedini, apsolutno jedini prihod u zadnje tri godine Dinamo ostvaruje prodajom igrača. Ovo ostalo su mrvice obzirom na rashode koje imamo. Nemojte zaboraviti, mi ovdje imamo preko 200 zaposlenih, skrbimo o ženskom nogometu, atletskom klubu, puno toga smo preuzeli na sebe, a zarada od toga nikakva, nula, samo trošak".

Kakve su posljedice recesije za Dinamo?

Ogromne! Dinamo je kao nositelj svih aktivnosti u hrvatskom nogometu i klub baziran na europskim standardima i dimenzijama i normalno da u svemu tome osjećamo hrvatsku realnost i tešku situaciju zbog recesije.

Marketinški prihodi - od tv prava, reklamnih panoa oko terena, koje smo godinama imali kao siguran izvor prihoda - za ovu polusezonu su marginalni. Osim ugovora nemamo nikakav drugi jamac da će to biti plaćeno, a mi zbog poštovanja prema partnerima i zbog uvažavanja situacije ne idemo s prisilnim naplatama. Iz tih izvora primili smo maksimalno 40 posto očekivanog.

Dugovanja državi ili blokada računa za vas su stvar prošlosti?

Dinamo ni jedne sekunde nije bio blokiran. Dinamo je posljednje dvije godine državi kroz poreze i davanja državi i gradu platio oko 40 milijuna kuna. Posebno treba naglasiti kako je naš klub jedna od najkontroliranijih institucija u državi zbog kontrola i revizija koje nam stalno dolaze pa je logično da nijedne sekunde nismo bili u sekundi.

S posebnim ponosom mogu reći da je Dinamo jedan od rijetkih sportskih kolektiva u zemlji koji na sekundu točno plaća sve svoje obaveze prema državi.

Dugovanja igračima koja ste naslijedili ste također riješili, prije svega zahvaljujući dualizmu - Dinamo i Dinamo d.d.?

Sve smo riješili osim spora s Osvaldom Ardillesom (trenerom Croatije s kraja 90-ih), koji se vodi za d.d., kao i spor s Draženom Ladićem.

Vratimo se opet prihodima. Ljetos ste rekli kako ste od emisije "Volim nogomet" uprihodili 10 tisuća kuna. Je li se situacija poboljšala ove jeseni?

24 tisuće kuna je ukupni iznos koji je Dinamo uprihodio od te emisije i mislim da tome nikakav komentar nije potreban. Dinamo nikad nije bio protiv te emisije ali je protiv marketinškog koncepta, pogotovo u ovim vremenima, kada prihoda od marketinga gotovo da nema. Imamo čvrste dokaze da je s financijske strane to ako ne štetan, onda svakako nekoristan posao.

Dinamo za hrvatske kriterije prima značajnu pomoć od Grada (30-ak milijuna kuna, op.a.) Očekujete li da će se ta sredstva smanjiti?

Teško je to sada reći, ali do određenog smanjenja će svakako doći. Mi smo zahvalni za svaki iznos koji nam grad daje da skrbimo o njegovoj imovini, a to je kompletan pogon na stadionu i sva ta sredstva se investiraju u neprofitan dio - održavanje stadiona. Svi ljudi koji žive na stadionu: omladinske kategorije koje se svakodnevno trebaju hraniti, oblačiti, imati uvjete za sportski razvoj.Tako, kada analiziramo troškove, iznos koji dostavlja grad, doista odlazi za neprofitni dio.

Jedan ste od sudionika u izradi novog Zakona o sportu. Očekujete li poboljšanje situacije njegovim donošenjem, prije svega što se tiče privatizacije klubova?

Iskreno, ne. To je u ovom trenutku, potpunog financijskog kolapsa, puno bolja varijanta nego otići u stečaj. To je okvir zakonski legaliziranog preoblikovanja koje u drugom slučaju ne bi bilo moguće.

Hajduk je bio u bezizlaznoj situaciji - gubio je svoja sportska, ali možemo reći i povijesna prava. Zamislite da je jedna takva institucija otišla u stečaj i onda iz 5. lige ponovno krenula iz ničega.

Krenuli su iz ničega Napoli i Fiorentina, ništa manje institucije, pa zašto se to onda ne bi moglo dogoditi Hajduku ili sutra Dinamu?

Naravno, da s legalističke strane treba reći da je to ispravno. Ako se bilo koji gospodarski subjekt nađe u takvoj situaciji, ići će u stečaj, pa zašto onda ne bi i nogometni klub. Međutim, situacija je tu malo drugačija. Gospodarska prava su u direktnoj vezi sa sportskima i bez mogućnosti natjecanja u najvišem rangu, nemate nikakvu mogućnost zarade.

U bogatijim zemljama kao što je Italija koju ste spomenuli, situacija je ipak drugačija. Sponzori vas ne napuštaju, potpisane obaveze se poštuju i nakon dvije, tri godine ste u situaciji da privređujete na najvišem nivou.

I sami ste prije pola godine predvidjeli ono što se danas događa - glomaznu i neprofitabilnu ligu u kojoj će na pola puta barem toliko klubova shvatiti da neće moći izdržati do kraja. Premijerka Kosor je službeno poručila da će nam 2010. biti teža od prethodne. Što to znači za hrvatski nogomet u sljedećoj godini?

Žao mi je što su Dinamo povezivali s tim da smo protiv Lige 16 zbog manje atraktivnosti. To nije točno; mi smo samo ukazivali na to da bi u novonastaloj teškoj financijskoj situaciji liga sa 10 do 12 "poslovnih subjekata" bila Hrvatskoj puno primjerenija, televiziji zanimljivija i samim tim marketinški interesantnija.

Recesija je učinila to da su neki klubovi sad u bezizlaznoj situaciji. Još jedan moment je iznimno bitan - mi danas živimo od marketinških ugovora i donacija koje smo sklapali krajem 2008. Naravno da su gospodarstvenici te ugovore potpisivali na osnovu pokazatelja iz 2008. Međutim, kada je početkom godine koja je sada na izmaku krenula nesaglediva kriza na svjetskom nivou, stvari su se potpuno promijenile i to nagore.

2010. će sigurno biti 10 puta teža nego što je bila godina za nama jer sve ono što će se plaćati sljedeće godine, biti će određeno pokazateljima iz 2009., koji su, kao što znamo, porazni. Proljeće nosi hrvatskom nogometu vrlo tešku situaciju. Lokalna samouprava će radije sredstva za donacije i pomoć sportu i klubovima prelijevati bolnicama, socijalnoj skrbi što će rezultirati manjkom sredstava za sport.

Pročitajte više