2011. - Hajdukova godina jubileja i velikih promjena

2011. GODINA - godina velike proslave stogodišnjice kluba, bila je obilježena velikom mijenom. Bijeli su promijenili Upravu, Nadzorni odbor, tri trenera i veliki broj igrača, a Hajduk je nakon dugogodišnjeg sudskog natezanja ostao bez Starog placa i 200 milijuna eura. Na rezultatskom planu Hajduk u protekloj godini nije napravio nikakav značajniji pomak. Nakon gotovo nevjerojatnog ulaska u Europa ligu godinu ranije, 2011. donijela je već tradicionalno jesensko razočaranje. Utakmice protiv Anderlechta, Zenita i AEK-a nisu pretjerano povećale europski koeficijent pa su Bijeli već u trećem pretkolu naletjeli na favorizirani Stoke City. Dva puta po 1:0 i momčad Tonyja Pulisa prošla je dalje gotovo se neoznojivši. Osim nezaboravne proslave stogodišnjice kluba, dvije stvari sigurno neće nikada pasti u zaborav...

Izbor Uprave Hajduka

5. siječnja objavljen je javni natječaj za izbor nove Uprave kluba. Izbor se nastavio radom Povjerenstva koje je između 39 prijavljenih kandidata probralo sedmoricu za uži krug, a potom i trojicu za članove uprave. Na kraju je 26. travnja Nadzorni odbor Hajduka pod vodstvom Petroslava Sapunara izabrao Hrvoja Maleša. Uprava je dobila još dva člana, onog za struku Milu Nižetića, dotadašnjeg trenera sinjskog Junaka, i onog za marketing Pavlea Cicarrellija. Trojac je zabljesnuo, nažalost svatko na svoj način. Nižetić je u sprezi s predsjednikom i trenerom doveo cijeli niz neprovjerenih stranih igrača, Pavle Cicarrelli je krajem godine glavom platio tiskanje retuširanog kalendara, a Hrvoje Maleš je beenovski poput Johnnya Englisha obmanuo nogometni svijet dječačkim pogreškama, da bi potom raskrinkao hobotnicu namještanja u hrvatskom nogometu.

Izbor Nadzornog odbora

U srpnju je nakon nekoliko mjeseci prepucavanja Gradsko vijeće Splita prihvatilo projekt "Naš Hajduk". Nekoliko dana kasnije Udruga je počela prikupljati članove, dok je početkom kolovoza počela prijava kandidata za Nadzorni odbor. Početkom rujna kada su završene prijave kandidata za Nadzorni odbor, Povjerenstvo (predstavnici Gradskog vijeća i KN Torcida) provjerilo je zadovoljavaju li kandidati uvjete natječaja, a potom su javno objavili konačnu listu kandidata. Uslijedili su izbori gdje je tri tisuće i 704 člana udruge "Naš Hajduk" izabralo novi Nadzorni odbor Hajduka u sastavu Josip Paladino, Šime Luketin, Branka Ramljak, Vjekoslav Hrabar, Nikola Koceić Bilan, Ljubo Pavasović Visković i Ante Majić. Sedam kandidata verificiralo je Gradsko vijeće, dodavši svoja dva kandidata, Jaku Andabaka i Petroslava Sapunara, a 22. studenog skupština Hajduka je na Gripama donijela konačnu potvrdu.

Neviđena proslava stogodišnjice Hajduka i dolazak prvaka Europe na Poljud

Fešta koju su Torcida i Split priredili za Hajdukov 100. rođendan vjerojatno je najbolja stvar po kojoj će Bili pamtiti 2011. godinu. Nije bilo grada, mjesta i sela duž Dalmacije koji nisu priredili slavlje za ovu nogometnu instituciju. Iako daleko od legendarnih rezultata, navijači su za svoj klub organizirali proslavu kojoj su se divili i u ostatku svijeta. "Zapalimo nebo nad Splitom" bio je naziv akcije Torcidaša. I stvarno su ga zapalili u prvim trenucima 13. veljače. Impresivne fotografije pogledajte ovdje. Inače, pravi rođendanski poklon Hajduka navijačima bila je prijateljska utakmica s Barcelonom. Veliki spektakl i veliki remi Bijelih zauvijek će ostati upamćeni u memoarima splitskog kluba. Iako je Barcelona dobila veliki novac i protivno dogovoru došla bez gotovo deset prvotimaca, na kraju su svi bili zadovoljni i to je bilo ono jedino važno.

Sve najzanimljivije trenutke Bijelih u protekloj godini pročitajte opširnije u niženavedenim linkovima i zaplovite Indexovom lentom vremena 12 mjeseci u prošlost.

Najvažniji trenuci Hajduka u 2011. godini:

Pročitajte više