Allegri vs. Pirlo: Kakva je budućnost Juventusa i zašto Conteov odlazak treba brinuti Hrvatsku?

Bivši izbornik uručuje nagradu budućem? 

Foto: Guliver Images/Getty Images, screenshot; gazzetta.it

"ANTONIO CONTE više nije trener Juventusa", vijest je koja je šokirala navijače Stare dame. Kasnije su pali u depresiju kad su saznali da će ekipu preuzeti Massimiliano Allegri, bivši trener Milana zbog kojeg su Rossoneri (umalo) dotaknuli dno.

Što može trener kojem su Ambrosini i Van Bommel bili ispred Pirla?

Talijanski mediji odmah su podsjetili na sukob između Pirla i Allegrija, zbog kojeg je jedan od najboljih talijanskih veznjaka u povijesti i apsolutna legenda Milana pobjegao baš u Juventus i to kao slobodan igrač.

"Pravi razlog mog odlaska leži u Allegrijevoj odluci da mene drži na klupi, a da na mom mjestu u prvoj postavi igraju Massimo Ambrosini i Mark Van Bommel", govorio je tada Pirlo, kojem je sada već bivši trener Conte dao u ruke svoju momčad i nije pogriješio.



Allegri mu je samo kratko i pomalo bezobrazno odgovorio:

"Ja sam trener i moj je zadatak da procijenim svakog igrača koji mi je na raspolaganju. Sve nakon toga me uopće ne zanima. Boli me briga ", rekao je Allegri kojeg će navijači Milana zapamtiti kao jedinog trenera koji nije htio imati Pirla u svojoj ekipi. 

"Ako Pirlo ode, možemo srušiti stadion i prestati igrati nogomet"


Kada govorimo o talijanskom prvenstvu, Juventus je pod Conteovom vladavinom izgubio tek sedam od 114 utakmica, a osvojena su i tri uzastopna Scudetta. U svojoj posljednjoj sezoni na klupi Juventusa, Conte je sa svojim igračima uspio osvojiti 102 boda te je tako oborio rekord Serije A. Naravno, jedan od najzaslužnijih igrača za ovakvu dominaciju Juventusa bio je upravo magični Pirlo. Postavlja se pitanje hoće li Allegri nastaviti u tako dominantnom ritmu. Ako pitate navijače Juventusa - teško.

Njih stotinjak okupilo se na parkiralištu ispred stadiona gdje su održali miran prosvjed. Još prije nekoliko dana sanjali su iskorak u Ligi prvaka, a sada strahuju od loših rezultata. I ne samo to, vjerojatno ih zanima kako će na sve ovo reagirati Pirlo. Njegov odlazak ozbiljno bi naštetio Juventusu. Uostalom, Gianluigi Buffon jednom je to lijepo objasnio:

"Ako Pirlo ode iz Juventusa, slobodno možemo srušiti stadion i prestati igrati nogomet".

Allegri: Pirlo nije problem

Novi trener Juventusa bio je bez posla ravno pola godine. Otkaz mu je u siječnju uručio ljutiti Silvio Berlusconi. Bilo je to u trenutku kada je Milan prošle sezone nakon 19 odigranih u talijanskom prvenstvu zaostajao ogromnih 30 bodova za vodećim Juventusom. Opet, upravi Juventusa to nije smetalo pri odabiru novog trenera.


"Želim dati svoj doprinos ovom velikom klubu. Znam koliko je Conte napravio, a uvjeravam navijače da sam spreman za sve izazove. Velika je čast voditi Juventus", rekao je u svom uvodnom govoru Allegri.

Talijane je, naravno, zanimalo treba li Pirlo pokupiti stvari i napustiti klub.

"Sretan sam što ćemo ponovno raditi skupa. Nismo se još uvijek čuli. Njegova kvaliteta nikada nije bila upitna i nikada nisam imao problema s njim. On je šampion! Znate kako je to u nogometu. U njegovoj posljednjoj sezoni u Milanu imao je problema s ozljedama i tada smo se on, klub i ja dogovorili da prijeđe u Juventus", poručio je Allegri.

Conte preuzima Italiju?



I dok navijači Juventusa drhte od straha i ljutnje, ostatak Italije potiho slavi. Naime, odlaskom Cesarea Prandellija nakon debakla na Svjetskog prvenstva u Brazilu, otvorilo se slobodno mjesto na klupi Italije. Conte je u "roku keks" postao glavni favorit za mjesto izbornika Azzurra. Ova vijest o njegovom eventualnom imenovanju na mjesto izbornika Italije trebala bi zabrinuti Niku Kovača i ostatak hrvatskih navijača. Podsjećamo, Hrvatska je u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2016. u grupi s Italijom, Norveškom, Bugarskom, Maltom i Azerbajdžanom.

"Conte kao izbornik? Svakako zanimljiva ideja. Postoji velika razlika između trenerskog i izborničkog posla, to su dva različita radna mjesta. Osim toga, trebalo bi vidjeti je li Conte zainteresiran uopće za taj posao", rekao je Andrea Abodi, predsjednik druge talijanske lige (Serie B).

Prema pisanju Gazzette dello Sport, Conte se u rekordnom roku probio među favorite za novog izbornika Italije. Koeficijent na njega iznosi 1.45, a najbliži mu je Roberto Mancini (3.50).

I za kraj ostavimo jedno priznanje treneru Hajduka. Brojni navijači Juventusa putem društvenih mreža tražili su od uprave da za novog trenera postavi - Igora Tudora.
 

Pročitajte više