Aymoré Moreira, izbornik kome je bilo najlakše

Foto: Screenshot

SERIJAL o nogometnim izbornicima koji su se popeli na krov svijeta nastavljamo s Aymoré Moreirom.

Vjerojatno najlakšu zadaću od svih izbornika koji su ikada bili svjetski prvaci imao je Aymoré Moreira, trener koji je u Čileu 1962. Brazil doveo drugi put zaredom na krov svijeta. Unatoč čileanskom fanatizmu pri organizaciji turnira, prvenstvo će ostati zabilježeno kao jedno od najslabijih i najgrubljih. Jednostavno, osim Brazila koji je došao u Čile s gotovo istom momčadi koja se prošetala kroz Švedsku četiri godine ranije, prvenstvo nije nudilo niti jednu drugu reprezentaciju koja je bila u stanju ugroziti tada najbolji sastav na svijetu.
 
Brazil je igrao u grupi zajedno sa Meksikom, jakim Čehoslovacima i Španjolskom za koju su igrali Puškaš, Santamaria i veliki Di Stefano (bio je na popisu, ali zbog ozljede nije ulazio u igru). Brazilci tek u drugom poluvremenu slamaju otpor žilavog Meksika  golovima Pelea i Zagalla, a u drugoj utakmici, protiv Čehoslovačke prvi ozbiljan problem za Moreiru.
 
U jednoj tvrdoj i gruboj utakmici ozlijedio se veliki Pele koji do kraja turnira više nije zaigrao. Međutim, ulogu vođe preuzima Garincha koji praktički sam vodio Brazil do novog naslova. Također, važno je napomenuti da je Peleova zamjena Amarildo fantastično iskoristio šansu i prometnuo se u jednog od junaka nove brazilske titule.
 

Moreira je vodio reprezentaciju Brazila 61 put, a također vodio je i Palmeiras, Portuguesa, Botafogo, Sap Paolo i Panathinaikos.
 
Umro je 1998. u 86 godini života.
 
 

Pročitajte više