Bayernu je 90-ih domaći teren protiv Barce bio Nou Camp, ali...

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRVU utakmicu polufinala Lige prvaka Bayern i Barcelona večeras igraju u Munchenu, ali prema iskustvima iz ne tako davne prošlosti, Nou Camp bio je mjesto na kojem se njemački velikan odlično osjeća.

U polufinalu Kupa Uefe 95/96, prva utakmica u Bavarskoj završila je vrlo dobro za Barcelonu: S aktivnih 2:2, ali Bayern u uzvratu na Nou Campu pobjeđuje 2:1 i odlazi u finale, gdje Klinsmann, Matthaus i društvo, s ukupnih 5:1 lako razvaljuju Bordeaux, koji je predvodio mladi i perspektivni Zinedine Zidane.

Dvije godine poslije, Bayern i Barcelona prvi put sastaju se u Ligi prvaka i to u skupini u kojoj je bio još i Manchester United! Treće kolo donijelo je prvi susret, prije kojeg je Barca bila prva u skupini, a Bayern razočaravajuće posljednji, sa samo jednim bodom.

Bayern se vraća u igru pobjedom 1:0, a osim po golu Stefana Effenberga, Barceloni se ove utakmice puno draže sjećati zbog debija još jednog nadarenog mladića, po imenu Xavi Hernandez.

Dva tjedna kasnije, na Nou Campu domaćine u prednost dovodi Giovanni iz penala u 29. minuti, ali potpuni preokret gostima donose Zickler u 48. i Braco Salihamidžić u 87. minuti.

Bio je to dvostruki Bayernov nokaut od kojeg se Barca nije oporavila i nevjerojatno, ali istinito, nije prošla skupinu Lige prvaka!

Pola godine kasnije, u svibnju 1999., upravo se Barcini suparnici i krvnici iz skupine, United i Bayern, nalaze u finalu na "Bayernovom" Nou Campu. Hitzfeldova momčad je sve do sudačke nadoknade dokazivala kako joj Barcin hram "leži", ali onda se dogodilo ovo.

Pročitajte više