Bilić od lidera do luzera: Ispao iz Europe i Kupa, bez pobjede i u sedmom istanbulskom derbiju

Foto: Guliver Image/Getty Images

SLAVEN BILIĆ u samo četiri dana prešao je put od slavljenog lidera turskog prvenstva i lovca na europski trofej, do luzera na oba fronta.

Na trećem je kapitulirao prije mjesec i pol, jer njegovog Bešiktaša iz Kupa je izbacio Kayserispor, izgledni putnik u drugu ligu.

Bešiktaš protiv Bruggea pokazao koliko su smiješne bile želje gazde Fikreta o osvajanju Europa Lige

Iako je iz Bruggea donio aktivnih 1:2, a na uzvratu osmine finala na istanbulskom Olimpijskom stadionu poveo 1:0, Bešiktaš je do kraja utakmice primio čak tri gola, uvjerljivo izgubio (1:3) i ispao iz Europe.

Samo dva tjedna ranije, na valu euforije zbog prolaska Liverpoola i sretan što mu je ždrijeb podario "lakog" protivnika, predsjednik Bešiktaša od svog trenera zahtijevao je ne samo prolazak belgijskog lidera, nego i konačni trijumf u Europa Ligi.

Ali, Bešiktaš je na svom (privremenom) stadionu pokazao koliko je daleko od europske elite; naivan u napadima, s rupom na sredini terena i s obranom punom kiksera, kažnjen je i eliminiran iz EL, zbog čega je jedan navijač provalio na teren i došao se "požaliti" Biliću.

U sudačkoj nadoknadi izgubio gradski derbi, vrh tablice i rivala vratio u borbu za naslov

Limitiranost je pokazao i par dana poslije europskog neuspjeha, kada ga je poraz kod Fenerbahčea u sudačkoj nadoknadi (0:1) koštao gubitka prvog mjesta, na koje se popeo Galatasaray, dok se Fener pobjedom nad Bilićevom momčadi u istanbulskom derbiju, vratio u igru za naslov.


Borba za titulu bit će napeta do samog kraja, jer devet kola prije završetka prvenstva, razlika između vodećeg Galatasaraya i branitelja naslova Fenera na trećem mjestu samo je dva boda.

Između njih ugurao se treći istanbulski klub, ali Bešiktaš pod Bilićem pokazuje kako je po rezultatima u gradskim derbijima najmanji od velikana iz megapolisa koji se proteže na dva kontinenta.

Bilićev Bešiktaš najmanji od tri istanbulska velikana: Dva remija i pet poraza u sedam derbija s Fenerbahčeom i Galatasarayem

Jer upravo je najnovijim porazom u derbiju protiv kluba s azijske strane, nastavio potvrđivati koliko je i dalje daleko od jedinih rivala za naslov prvaka.

Prošle sezone na svom terenu od Galatasaraya je izgubio 0:3, a u gostima 0:1, dok je s prvakom Fenerom ulovio dva remija (3:3, 1:1), ali to su jedina dva pozitivna Bilićeva rezultata u sedam utakmica s najvećim rivalima otkako je preuzeo Bešiktaš.

Ove sezone, Bilić je još gori u susretima s ostatkom istanbulske i turske velike trojke: Doživio je tri poraza u isto toliko utakmica protiv Fenerbahčea i Galatasaraya, jer prije jučerašnjeg neuspjeha kod Fenera, u 8. kolu na "domaćem" Olimpijskom stadionu izgubio je od istog rivala 0:2, zatim je na istom mjestu i istim rezultatom u 16. kolu poražen od Galate.

Velika istanbulska trojka odlučuje o naslovu, a Bešiktaš loše stoji u mini-ligi


Bitno je naglasiti koliko je Bilićev Bešiktaš inferioriran u susretima protiv dva kluba s kojima se bori za vrh tablice i naslov prvaka iz nekoliko razloga; jedan je opći - igračima i navijačima rezultati derbija i utakmica s najvećim rivalima imaju posebnu težinu, a Bešiktaševi se kao što vidimo, nemaju sa čim pohvaliti kada ih zadirkuju po gradu.

Drugi je kvalitativni ponor između velike trojke i ostatka lige, jer  Istanbul Basaksehir i Trabzonspor za trećeplasiranim Fenerom kaskaju čak 10 bodova, pa će u konačnom raspletu ovog burnog i uzbudljivog foto-finiša, međusobni omjeri i rezultati imati ključnu ulogu.

Konačno, Bešiktaš je samo bod udaljen od Galatasaraya na prvom mjestu, ali u predzadnjem, 33. kolu, gostuje upravo kod njega, a nakon što smo se podsjetili Bilićevih rezultata protiv najvećih rivala, postaje jasnije zašto mu nikako ne odgovara prvenstvo odlučivati kod jednog od dva izravna konkurenta za naslov.

Bilića nisu doveli da bi bili treći u gradu i Turskoj

Njegova momčad možda po imenima je nešto lošija od gradskih rivala, ali Bilić je došao da podigne klub i osvaja trofeje. S obzirom da do oba cilja mora doći preko jedinih suparnika, rezultati posljednje dvije sezone pokazuju da to nije u stanju.

Pročitajte više