Zbog operacije nije igrao dvije i pol godine. Sad je uvalio momčad u još veći problem

Foto: Profimedia

BIVŠI drugi izbor NBA drafta Lonzo Ball zbog strašne ozljede koljena nije igrao već skoro dvije i pol godine, u tri sezone ugovora s Chicago Bullsima odigrao je samo 35 utakmica i još nije jasno hoće li ikad više zaigrati, a sad je svoj klub uvalio u još veće probleme.

Razigravač je aktivirao klauzulu u ugovoru za sljedeću sezonu, vrijednu 21.4 milijun dolara. To je očekivan potez, jer Ball i dalje neumorno radi na rehabilitaciji i nada se povratku, ali Bullsima je samo opteretio budžet i zakomplicirao im slaganje momčadi za iduću sezonu.

Ball je u Bullse stigao u ljeto 2021., nakon što je proveo po dvije sezone u LA Lakersima i New Orleans Pelicans. U 35 utakmica postizao je 13.0 poena, 5,4 skoka i 5.1 asistenciju te s 42% šuta za tricu igrao najbolju i najkompletniju košarku karijere. 

Tri operacije u dvije i pol godine, uključujući transplantaciju hrskavice

Posljednju utakmicu odigrao je 15. siječnja 2022., nakon čega je prošao tri operacije na lijevom koljenu, uključujući presađivanje hrskavice. Lonzov otac LaVar Ball u travnju je izjavio da će njegov 26-godišnji sin moći igrati pet na pet uz puni kontakt za četiri do pet mjeseci, dakle taman pred početak priprema za novu sezonu. No, liječničko osoblje Bullsa nije tako optimistično.

"Čekat ćemo i pratiti njegov napredak idućih mjeseci. Dobro napreduje, dobro izgleda, vidjet ćemo gdje će biti za par mjeseci", rekao je predsjednik Bullsa Arturas Karnišovas.

Bullsima bi više odgovaralo da se umirovi

No, Karnišovasu i Bullsima je jasno da, čak i ako se uspije vratiti košarci, Ball neće vrijediti ugovora koji je potpisao prije tri godine, a zauzimat će vrijedan prostor pod salary capom dok klub pokušava produljiti ugovore s DeMarom DeRozanom i Patrickom Williamsom te razmijeniti Zacha LaVinea, što će zbog ovoga postati još hitniji zadatak.

Ukoliko bi se Ball zbog ozljede ipak morao umiroviti, njegov ugovor od 21.4 milijuna ne bi se računao u salary cap Bullsa, koji bi tako mogli dovesti bolje igrače, ali nije realno da do toga već dođe ovog ljeta, pa će Čikažani morati slagati momčad s visokim ugovorom za igrača od kojeg vjerojatno neće imati nikakve koristi.

Pročitajte više