Bio jednom jedan Eurobasket

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAJLOŠIJI Eurobasket u ovom mileniju završio je nedjeljnim trijumfom Francuske protiv Litve. Napokon! Napokon, jer je FIBA uništila Eurobasket! Kako?

Za odgovor na to pitanje moramo se vratiti tri godine unazad. Petog rujna 2010. godine, nakon što je postalo jasno da će velika košarkaška sila Italija propustiti prvenstvo u Litvi, FIBA je odlučila proširiti Eurobasket s dodatnih osam reprezentacija. Bio je to početak kraja "pravih" europskih prvenstava, natjecanja u kojima smo uživali u majstorijama najboljih europskih košarkaša.

Obrana, obrana, obrana i bezobrazno skupe ulaznice

Eurobasket u Sloveniji ponudio nam je užasnu košarku prosječnih i ispodprosječnih igrača. Većina izbornika je odlučila do rezultata doći fanatičnom i grubom obranom, a spektakularni potezi su bili prava rijetkost. Ustvari, nisu bili rijetkost, nego ih nije ni bilo. Tužno je gledati kako profesionalni košarkaši postižu 39 poena po utakmici kao da igraju u 1939. godini i promašuju desetak otvorenih šuteva zaredom.

Kao da nedostatak kvaliteta nije bio dovoljan, pa su organizatori odlučili opljačkati one koji su odlučili smijuriju pogledati uživo. Prazne dvorane dočekivali su "najbolje" europske košarkaše jer su organizatori postavili bolesno skupe ulaznice. Najjeftinija karta za najlošija mjesta na najdosadnijim utakmicama bila je 15 eura. Više od 100 kuna dati da se gleda dvoboj Gruzije i Poljske!? S obzirom kakvu smo košarku gledali u posljednjih 20-ak dana, 100 kuna bi bilo previše i za komplet ulaznica za cijelo natjecanje, a kamoli za jednu ispodprosječnu utakmicu.

Eurobasket bez Nowitzkog i Gasola kao Svjetsko prvenstvo bez Messija i Ronalda 

Odmor od ovakvog Eurobasketa, sasvim opravdano, odlučili su uzeti lideri najboljih reprezentacija. Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Andrej Kiriljenko, Luol Deng i mnogi drugi donijeli su odluku da će ovo ljeto odmarati, umjesto loptati se s Fincima, Belgijcima i ostalima.

Jedan od rijetkih majstora koji se pojavio u Sloveniji je Tony Parker. Košarkaš San Antonio Spursa za takav je potez i nagrađen zlatnom medaljom, prvom u francuskoj povijesti. Vodio je Parker Francuze u četvrtfinalu protiv Slovenije i u polufinalu protiv branitelja naslova Španjolske. U finalu je, pak, briljirao još jedan NBA igrač Nicolas Batum za veliku pobjedu Francuske.

Koliko je prvenstvo bilo slabo govori to što je Španjolska s B momčadi bez starijeg Gasola, Navarra, Ibake i Reyesa stigla do bronce. Obrana zlata joj je vjerojatno pobjegla u produžetku protiv Francuske koju su većim dijelom utakmice razbijali.

A tek sustav natjecanja!? "Genijalac" je onaj koji je odlučio da će reprezentacije igrati u šest dana pet utakmica, a zatim u pet dana tri utakmice, pa će "zaboraviti košarku" na tri dana, a zatim imati i manje od 24 sata da se pripreme za odlučujuće utakmice. Zahvaljujući sustavu odigrano je i nekoliko sumnjivih utakmica kako bi se izbjegao teži suparnik u sljedećem krugu natjecanja.

Sustav natjecanja slomio Hrvatsku

Da ne bude sve tako sivo pobrinuli su se slovenski navijači i hrvatski košarkaši. Slovenci su svoju reprezentaciju bodrili fantastičnim navijanjem i jedino su na utakmicama domaćina dvorane bile pune. Razočarenje su doživjeli četvrtfinalnim porazom od Francuske, ali su se košarkaši Bože Maljkovića uspjeli trgnuti i natjecanje završiti na petom mjestu.

Hrvatska je, pak, nakon debakla u prvom kolu od Španjolske nanizala osam pobjeda i kao najveće iznenađenje natjecanja treći put u povijesti izborila polufinale. Do prvog finala nije stigla, a zatim je u utakmici za broncu ponovno razbijena od "Furije". Možemo reći da je sustav natjecanja uništio i Hrvatsku koja je u posljednje dvije utakmice ušla sa samo 4-5 zdravih košarkaša - premalo za medalju. Ali, da su u Sloveniju otputovali Tomas,Planinić, Popović, Lončar i Barać, možda bismo se danas spremali za doček zlatnih košarkaša.

Srbija izborila Svjetsko, BiH umalo izbacila finalistu

Od reprezentacija iz regije, Srbija je ostvarila zacrtano - s mladom reprezentacijom izborila Svjetsko prvenstvo. Bosna i Hercegovina, koju je vodio Aco Petrović, odigrala je tri odlične utakmice i dvije katastrofalne. Nedovoljno za prolazak u drugi krug iako su je tri minute dijelile od izbacivanja kasnijeg viceprvaka Litve. Makedonija je razočarala i nije bila ni blizu obrane četvrtog mjesta iz Litve, a Crna Gora je pokazala da je bez Nikole Pekovića prosječna reprezentacija.

Srećom, FIBA je shvatila da se ovakvim kvalitetom košarke i sustavom natjecanja kontinentalne smotre ne mogu održavati svake dvije godine, pa ćemo od 2017. svake četiri godine dobivati europskog prvaka.

Ali, dotad trebamo "preživjeti" sljedeće prvenstvo u Ukrajini...

Pročitajte više