Bolji od Nijemaca i Španjolaca: Ovako je pod Kovačem izgledala mlada Hrvatska

Foto: Drago Sopta/HNS

ČETIRI pobjede u četiri odigrane utakmice, nula primljenih, a 13 postignutih golova i uvjerljivo prvo mjesto skupine 5. To je učinak hrvatske U-21 reprezentacije pod vodstvom Nike Kovača, koji je kormilo mlade reprezentacije prepustio Nenadu Gračanu.

> Kovač definirao 90 posto sastava: "Znamo kako bi nam igra trebala izgledati!"

> Prvi Kovačev zadatak: Hrvatska više nema udarnih 11!

> Modrić, zvijezda s filmskih plakata: Cijeli Island u kinima će gledati "najvažniju utakmicu u povijesti zemlje"!


Kovač se bacio na spašavanje A selekcije, koju je do neprepoznatljivosti izmasakrirao Igor Štimac, a Gračanu je ostavio selekciju koja je apsolutno najbolja u kvalifikacijama za Euro 2015. godine. Naime, Hrvatska ima maksimalan broj bodova kao Njemačka i Španjolska, ali bolju gol razliku. Kovač nema seniorskog iskustva, ali posao u mladoj reprezentaciji započeo je vrlo ozbiljno. 

Disciplina u igri na prvom mjestu

Kovač je kao izbornik mlade reprezentacije favorizirao tri sustava; 4-2-3-1, 4-1-4-1 i 4-4-2, a uvijek je pokušavao pronaći idealno mjesto koje najviše odgovara pojedinom igraču. Primjerice, Štimac je Kovačića koristio isključivo kao zadnjeg veznog, dok je Kovač veznjaku Intera namijenio kreativnu ulogu u momčadi, a Mateo je često sudjelovao u završnicama. Međutim, prvo ime hrvatske reprezentacije u europskim kvalifikacijama nisu ni Rebić ni Kovačić, nego Marcelo Brozović. Veznjak Dinama postigao je šest golova u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, a sasvim je izgledno da će ga Kovač pozvati u reprezentaciju u kvalifikacijama za Euro 2016. godine.


Kovačeva Hrvatska rušila Ukrajinu i Švicarsku

Za razliku od Štimca, Kovač nije imao problema s Lihtenštajnom. Njegova mlada momčad slavila je na gostovanju u Vaduzu s visokih 5:0, a pogotke su postigli Brozović, Petković, Mišić i Zimmermann. Hrvatska se, doduše, mučila s Lihtenštajnom u prvom poluvremenu. Brozović je u 23. minuti zatresao protivničku mrežu, a do konačnog rezultata Hrvatska je stigla nezaustavljivim napadom u drugom poluvremenu. Nakon uspješnog debija u Lihtenštajnu, Kovač je položio svoj prvi pravi trenerski ispit - gostovanje u Ukrajini.

Hrvatska je prije svega bila disciplinirana u obrani. Branila se sa svih jedanaest igrača, dok su Ukrajince bez imalo milosti u napadu kažnjavali Kovačić, Rebić i Brozović. To se najbolje vidi iz akcije za prvi gol, kada je Kovačić ukrao loptu na svojoj polovici, a zatim s centra dubinskom loptom proigrao Rebića, koji se bez problema riješio svog čuvara i zabio gol.

Drugi gol Hrvatske bio je sličan onom prvom. Umjesto Kovačića, Rebić je bio taj koji je dubinskom loptom kreirao šansu za Brozovića, koji je u kaznenom prostoru samo dotaknuo loptu i poslao je u mrežu.

Kovač je nadimak stopostotni Niko dobio nakon treće uzastopne pobjede u kvalifikacijama, kada je Hrvatska u Kranjčevićevoj uništila Lihtenštajn 4:0, a Kovač je taj nadimak samo potvrdio velikom pobjedom u Luganu protiv Švicarske. Prvo ime susreta bio je Marcelo Brozović, koji je postigao dva pogotka.

Hrvatsku je na toj utakmici najviše krasila požrtvovna obrana te borbenost. Švicarci su imali terensku inicijativu, ali Kovačevi izabranici samo su čekali priliku za protuudar. Upravo je tako pao drugi gol na utakmici. Bručić je probio lijevi bok te je prizemnom loptom na drugoj stativi pronašao Brozovića, koji je kod Kovača u napadu često glumio lažnog centarfora.

Naravno, Kovač je izbornik koji još uvijek nije vodio niti jednu seniorsku utakmicu, a na njemu je da dobitni recept iz mlade prekopira na A selekciju. Hoće li uspjeti u tome, vidjet ćemo u petak kada Hrvatska igra prvu utakmicu protiv Islanda u kvalifikacijama za odlazak na SP u Brazilu (20 sati).

Pročitajte više