Bolno prizemljenje riječkih ambicija

Foto: Hajdinjak/Cropix

NA PREMIJERNOM nastupu u natjecanju po skupinama Europa lige, Rijeka je doživjela pravi debakl u Guimaraesu. Victoria je slavila s čak 4:0 i tako nanijela momčadi s Kantride najteži europski poraz u povijesti.

> Kek upozorio igrače: Ne volim gubitnički mentalitet! 

> Tijek susreta: Vitoria - Rijeka

Alibi se svakako može tražiti u činjenici da Matjaž Kek za ovaj dvoboj nije mogao računati na čak osam prvotimaca, redom Sharbinija, Kneževića, Pušića, Jugovića, Mitrovića, Zlomislića, Datkovića i Cesareca, dok je Lešković bio prisiljen izaći nakon svega dvadesetak minuta susreta. Ima Rijeka iznimno široku klupu, međutim ovakav hendikep teško bi nadoknadile i najbolje svjetske ekipe.

No sve navedeno ipak ne može biti opravdanje za izrazito konfuzne, gotovo amaterske reakcije uže obrane, kapetana Luke Marića koji je potpuno nepotrebno skrivio kazneni udarac, ali ponajprije Matea Bertoše. Ono što je golemi Ouwo Moussa Maazou sat vremena radio 25-godišnjem braniču može se usporediti jedino s rijetko viđenim mučenjem tadašnjeg beka Modrih Denisa Glavine u dvobojima Dinama i Red Bull Salzburga. Maazou se tada zvao Tchoyi.

15 susreta u nizu Rijeka je bila bez poraza i teško da je bilo tko mogao očekivati ovako upečatljiv poraz, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da su Riječani u devet prvenstvenih susreta ove sezone primili samo pet golova. Matjaž Kek je jednostavno bio prisiljen eksperimentirati, a eksperimenti se na ovom kvalitetnom nivou bezobrazno kažnjavaju.

Ovaj debakl nedvojbeno je veliki udarac nogometnoj Rijeci. S jedne strane stožeru i igračima, koji su danima prije susreta uporno najavljivali kako su prolazom Stuttgarta dosegnuli jedan europski nivou s kojeg se više ne namjeravaju spuštati, a s druge navijačima koji su poslije desetljeća raznoraznih promašaja sanjali novi povijesni iskorak.

No ne treba očajavati. U Europi se stepenice ne mogu preskakati, a svaki poraz je lekcija koju treba dobro usvojiti.

Vitoria Guimaraes - Rijeka 4:0

Sastavi:

Vitoria Guimaraes: Jesus - Rocha, Ba, Oliveira, Correia - Andre, Santos, Moreno - Malonga, Maazou, Plange

Rijeka: Vargić - Boras, Marić, Lesković, Tomečak - Pokrivač, Maleš - Kramarić, Močinić, Kvržić - Benko

Hrvatske klubove u Europa ligi pratite na Indexovoj temi!

Pročitajte više