Borac Stilijan Petrov: Dijagnosticirali su mi rak, a ja sam tri sata plakao zbog nogometa

Foto: Instagram

STILIJAN PETROV, bugarska legenda i dugogodišnji lider Celtica i Aston Ville, pobijedio je tešku bolest i ponovo uživa u nogometu. Nogometni svijet šokirao se kada je Petrovu 2010. godine dijagnosticirana leukemija. Danas 35-godišnji Petrov uživa u igri za niželigaški engleski klub Wychall Wanderers i vodi vlastitu humanitarnu zakladu za djecu oboljelu od raka.

Petrov je u razgovoru za Independent govorio o borbi za život. 

"Dok samo bio mlađi ustajao sam se u sedam ujutro kako bih uspio doručkovati, jer smo utakmice igrali već od 10:30. To me veselilo. Sada opet radim iste stvari, ustanem ujutro i uzbuđen sam. Ponovo oblačim kopačke. Očito je da imam viška kila i da nisam okretan kao prije, ali nakon svega što sam prošao, biti u mogućnosti opet izaći na teren, smijati se i igrati nogomet, to je nešto neopisivo".

Posljednja utakmica protiv Arsenala 
 
Petrov se vratio s obiteljskog odmora u Dubaiju kako bi za svoje Wandererse mogao nastupiti u finalu Sunday lige. Prije tri godine nije se usudio razmišljati da će ikada više trčati. Danas se finale FA Cupa igrali Arsenal i Aston Villa. Upravo je protiv Arsenala Petrov odigrao svoju posljednju premierligašku utakmicu 2012. godine u ožujku. 
 
"Toga dana mišići mi nisu reagirali kako bi trebali, a tijekom utakmice znao sam da nešto nije u redu. Ipak, nikada ne razmišljaš da će se nešto zaista dogoditi i da će ti to u trenu promijeniti cijeli život. Tjedan dana nakon utakmice dijagnosticirana mi je leukemija. Mislio sam da će terapija trajati oko šest mjeseci i da će se poslije sve vratiti na staro, no nije bilo tako. Godinu dana bio sam na intenzivnoj kemoterapiji i dobio sam 13 kilograma od steroida".
 
"Nakon šest mjeseci, doktor David Lynch, specijalist iz Londona, kazao mi je kako nikada više neću moći igrati nogomet. Plakao sam tri sata bez prestanka i koliko god sam bio svjestan svoje borbe za život, nisam mogao vjerovati da nikada više neću zaigrati. Narednih šest mjeseci totalno sam potonuo, stalno sam bio u bolnici jer mi je imunološki sustav jednostavno bio preslab", opisao je Petrov. 
 
Sada se, kaže, zdravo hrani i pokušava živjeti što prirodnije, bez stresa. Idući korak je organizacija humanitarne utakmice s ciljem prikupljanja donacija za njegovu zakladu. 
 
Petrov je iz bugarskog CSKA Sofia došao u Celtic, 1999. godine. Nakon sedam godina u Celticu prelazi  u Aston Villu gdje je i završio svoju karijeru. 106 puta nastupio je za bugarsku reprezentaciju, a zabio je osam pogodaka. Petrov je 2013. godine postao asistent trenera mladih uzrasta Aston Ville. 

Pročitajte više