Branko Zebec, "zagrebački general koji je obilježio njemački nogomet"

Foto: Guliver Images/Getty Images, Screenshot; Kicker.de

"IZGUBILI smo, nema veze! Sljedeću utakmicu moramo pobijediti", tako je govorio legendarni hrvatski trener Branko Zebec, kojem je njemački Kicker posvetio priču u rubrici "Veliki treneri". Dok njegov Dinamo danas traži trenera po Njemačkoj, Nijemci hvale hrvatski trenerski gen.

Zebec je bio veliki nogometaš, ali i trener. Igračku karijeru započeo je zagrebačkom Građanskom, a zatim je nosio dres Poštara, Borca, Partizana, Crvene zvezde. Svoje posljednje minute na nogometnom terenu proveo je kao igrač Alemanije iz Aachena. Zebec se godinu dana nakon igračke posvetio trenerskoj karijeri. Sezone 1966./67. preuzeo je Dinamo, a valja naglasiti kako je 1967. godine Visoku trenersku školu u Kölnu. Te godine diplomirao je s Modrima koje je doveo do završnice Kupa velesajamskih gradova, kojeg je Dinamo u konačnici osvojio pod trenerom Ivicom Horvatom.

Zebec je 1968. godine preuzeo Bayern s kojim je ušao u povijest, a mnogi će reći kako je upravo "zagrebački diktator", kako su ga kasnije prozvali njemački mediji, zaslužan za stvaranje moćnog i velikog Bayerna. Zebec je u bavarskom klubu u svojoj premijernoj sezoni osvojio kup i prvenstvo. Bayern je tako postao prvi klub u povijesti Bundeslige koji je došao do dvostruke krune.


"Njegov dolazak je značio kraj naše mladosti. Mi smo u tom trenutku postali profesionalci. On je stavio veliki naglasak na treniranje, disciplinu i taktiku", rekao je veliki Franz Beckenbauer.

Godine 1970. Zebec je napustio Bayern te je preuzeo Stuttgart s kojim je ostvario prosječan uspjeh. No druga i vrlo bitna stvar se dogodila te 1970. godine. Zebec je imao kompliciranu operaciju gušterače nakon koje više nije bio isti. Alkohol ga je počeo nemilosrdno uništavati, a to ga je u konačnici koštalo velike trenerske karijere. U međuvremenu, Zebec je vodio Hajduk i Eintracht, ali do novog, velikog uspjeha stigao je kao trener HSV-a. Godine 1979. osvojio je naslov prvaka Njemačke. Zanimljivo, potencijalni trener Dinama Felix Magath otvoreno je priznao kako je tih godina mnogo toga naučio pod Zebecom.

Zebec je, naime, imao foru da prije treninga zgrabi punu šaku kamenčića i koliko je kamenčića zgrabio, toliko bi igrači krugova istrčali.

"Njegovi treninzi su bili strašno naporni i teški. Jednom je sjedio na lopti dok smo mi trčali krugove. Nakon svakog kruga on bi bacio po jedan kamenčić. Sjećam se da smo jedan dan bez prestanka trčali 54 kruga", rekao je Manfred Kaltz.

Kako bilo, Zebec je konstantno vodio bitku s najvećim porokom - alkoholom. Znao je dolaziti pijan na treninge i utakmice, a jednom pred novinarima nije mogao prozboriti niti jednu rečenicu. Nakon što je dobio otkaz u HSV-u, Zebec je preuzeo Borussiju Dortmund, a trenersku karijeru u Njemačkoj završio je u Eintrachtu iz Frankfurta. Godine 1984. Zebec se vratio u rodni Zagreb, gdje je prije mirovine vodio Dinamo.
 

Pročitajte više