Čačić i Scoria za Index najavljuju finale Kupa: Armada daje Rijeci posebnu snagu, Dinamo je samo blagi favorit!

Foto: Hina

TRI tisuće pripadnika Armade zajedno s igračima Rijeke u srijedu stižu na maksimirski stadion, gdje ih u prvom finalnom okršaju Hrvatskog kupa čeka novi-stari prvak Dinamo. Velika je vjerojatnost da će Rijeka na gostovanju u Zagrebu imati veću podršku od Modrih, kojima je, po novom, u modi tjeranje navijača s tribina. Ipak, trener Zoran Mamić nada se da će okršaj Dinama i Rijeke privući više od tek nekoliko stotina gledatelja, koliko ih se okupilo prošlom prvenstvenom ogledu Dinama.

> Mamić moli navijače pred finale Kupa: Bit će lijepo vrijeme, dođite!

> Riječka invazija na Zagreb kao na Beograd ´87: Na finale Kupa dolazi ih tri tisuće u vlaku s 15 vagona i konvoju buseva!

> Kek: Presretan smo što smo digli tisuće navijača na noge


Mamić se, također, nada da će njegova momčad u prvoj utakmici iskoristiti prednost domaćeg terena, te da će ta zaliha iz susreta u Zagrebu biti dovoljna za uzvrat na Kantridi, koji je na rasporedu 13. svibnja. Mamić s pravom vjeruje u pobjedu, jer Dinamo ne zna za poraz od Rijeke na svom terenu od srpnja 2010. godine. Upravo zbog tog podatka navijači Rijeke nemaju previše razloga za optimizam, a posebno ako istaknemo da su Modri u njihovom posljednjem susretu na Maksimiru, prije nepunih mjesec dana, slavili s visokih 4:0.


"Svaka je utakmica, pa i ova, drugačija. To ništa ne znači. Siguran sam da je Rijeka izvukla pouku iz posljednjeg dvoboja s Dinamom", rekao nam je Ante Čačić, bivši trener Modrih.

"Utakmica u kojoj je Rijeka izgubila 4:0 nema veze s ovom koja slijedi. Riječ je, ipak, o finalu Kupa", složio se sa svojim kolegom Elvis Scoria, bivši trener Rijeke i aktualni Slavena.

Je li Kek naučio lekciju? 



Dinamo ima lijepu priliku zaokružiti sezonu dvostrukom krunom, dok je Rijeka u svetoj misiji osvajanja prve titule još od 2006. godine, kada je u finalu Kupa svladala Varteks. Valja znati da je Rijeka četiri puta igrala finale Kupa, a slavila je u dva navrata, 2005. i 2006. godine. Do trećeg naslova pobjednika Kupa Rijeka bi se trebala riješiti "maksimirskog kompleksa".

"Očekujem neizvjesno finale. Dinamo je blagi favorit, ali Rijeka je napravila ogroman iskorak u ovoj sezoni. Međutim, obje ekipe imaju ogroman problem s ozljedama", rekao je Čačić, koji se vratio na nedavni potop Rijeke u Maksimiru.

"Oni su u prvih 20 minuta doživjeli pravi fijasko. Ušli su u utakmicu s prevelikom željom i razmišljanjem, a onda se sve okrenulo. Ponavljam, svaka je utakmica nova priča za sebe. Rijeka ima nekoliko odličnih aduta, samopouzdanje i njihova je prednost što nemaju što izgubiti. Dinamo je, pak, "izrauban", nedostaje nekoliko ključnih igrača, ali i kao takvi su favoriti", rekao je Čačić.


Scoria je sa svojim Slavenom u posljednjem kolu domaćeg prvenstva loše prošao na Maksimiru. Modri su na generalnoj probi za finale Kupa slavili s 3:0.

"Dinamo će igrati onako kako uvijek igra. Posjedom će nametnuti svoj tempo igre, a očekujem da će Rijeka svoju priliku tražiti iz kontre i polukontre. Tu vidim njihovu šansu. Teško je nešto prognozirati, recimo Dinamu nedostaje Junior Fernandes koji je jedan od najboljih igrača u HNL-u, dok će Rijeci nedostajati Dario Knežević", objasnio je Scoria.

"Zbilja očekujem neizvjesno finale. Točno je da Rijeka dugo nije slavila na Maksimiru, ali ni Dinamo nije dugo pobijedio na Kantridi!", upozorio nas je Scoria.

Kantrida kao neosvojiva tvrđava, a navijači Dinama u širokom luku izbjegavaju Maksimir



I doista, navijači Rijeke teško će se sjetiti kad je njihova momčad izgubila na Kantridi.

"Budite uvjereni da će Rijeka tražiti pogodak u gostima, jer pred punom Kantridom to je sasvim  drugačiji ambijent", rekao je Čačić, kojeg smo pitali zašto Dinamo ima sve manje navijača na tribinama.

"Igrači to sigurno nisu zaslužili. Dinamo ima navijače, ali onaj najglasniji dio nije uz njih. Teško je to opisati u tri, četiri rečenice zašto je to tako. Negdje je nastao problem i još uvijek nisu pronašli način kako da se to sredi. Navijači bi trebali biti zadovoljni jer je Dinamo koliko već godina prvak, konstantno je u europskim natjecanjima. To nije mala stvar. Ja sam, konkretno, imao iskustva oko toga u Ligi prvaka. Siromašna posjeta je nešto što nije od koristi za dobru atmosferu. Nema te neophodno potrebne energije. S druge strane, samo kad se sjetim gostovanja u Rijeci, oni imaju Armadu, imaju tu energiju i Rijeka je na Kantridi moćna. Svi igrači igraju sa 120 posto", rekao je Čačić.


Okršaj kandidata za reprezentaciju

Izbornik Niko Kovač sigurno će pomno pratiti okršaj trenutačno dviju najboljih ekipa u Hrvatskoj. Popis kandidata koji konkuriraju za širi, ali i uži spisak je ogroman. Kod Rijeke to su Vargić, Kramarić, Sharbini, a kod Dinama odlično kotiraju Čop, Ademi, Halilović, Brozović...

"Hrvatska liga je iznjedrila toliko igrača koji su danas nosioci u pravim europskim klubovima. Siguran sam da ima dovoljno kandidata, ali ne bih nikoga sugerirao Kovaču jer će Niko odlučiti i odabrati one koji će mu biti od prave koristi", rekao je Čačić.

"Kovač ima svoj sistem igre, sigurno prati neke igrače iz domaćeg prvenstva, ali on je taj koji će odabrati tko mu treba sukladno njegovoj viziji reprezentacije", za kraj će Scoria.

Podsjećamo, utakmica je na rasporedu u srijedu s početkom u 18 sati.

Pratite nas na Facebooku:

 

Pročitajte više