Chelsea za povijest drugi put od proljeća: Osvojili LP nakon devet godina i 1.5 milijardi eura i prosuli je u pet utakmica!

Foto: AFP, Screenshot: Sun

"OSVOJIT ćemo Europa Ligu! To je važno natjecanje i želimo ići do kraja" govori Rafa Benitez, ali ga nitko ne čuje i ne vidi od transparenata koji zazivaju Mourinhov povratak i zastava što žale za Drogbom.

Chelsea je u posljednjoj utakmici skupine LP razbio danski Nordsjaelland 6:1, čak je i Torres zabio, i to dva gola, ali na Stamford Bridgeu vlada osjećaj beznađa i propasti.

Blues su pola godine nakon prve europske titule u povijesti, za koju je Roman Abramovič u devet godina spiskao milijardu funti, postali prvi osvajači LP koji nisu prošli skupinu, a s obzirom kako igraju u Premiershipu (nakon 15 kola zaostaju 10 bodova za vodećim Unitedom), očekuje ih teška borba s Evertonom i Swanseajem za mjesto koje jamči tek kvalifikacije za Ligu prvaka sljedećeg ljeta.

Gdje je pošlo po zlu?



Odgovor na to kako je senzacionalni europski prvak samo šest mjeseci nakon osvajanja titule ostao bez mogućnosti da je obrani, kao i zašto je osuđen na Arsenalovu sudbinu u domaćem prvenstvu zapravo je vrlo jednostavan: Obrana i napad!

Mourinhov i Di Matteov Chelsea sve je temeljio na obrani i defenzivi, kojoj su oslonci bili Čech i Terry. Češki golman dugo je godina fantastičnim obranama maskirao propuste suigrača, ali ni on ne može vječno skidati nemoguće. Drugi, možda još već razlog zašto je Chelsea tu gdje je (u 15 prvenstvenih kola 16 primljenih golova i čak 10 u šest mečeva LP), ozljeda je Johna Terryja.


Chelsea bez Terryja i Drogbe? "Arsenal za bogate"

Rasist, preljubnik i kockar, po ljudskim kvalitetama definitivno nije "kapetan, vođa, legenda", kako kaže slogan navijača Chelseaja, ali činjenica je kako je na terenu lider koji tjera strah u kosti, kako suparnicima, tako i suigračima i koji drži momčad na okupu tjerajući je do nezamislivih uspjeha, kao što su bili oni proljetni, kada je razbijenu vojsku vodio do trijumfa u FA Kupu i Ligi prvaka.



On momčadi daje "karakter" pobjednika i fajtera, koji su Chelseaju bez ozlijeđenog kapetana praktički amputirani. Posljednjih tjedana nema ga u momčadi, a tako nestaje i "navika pobjeđivanja, borbenost i strast prema klubu i dresu", kako je sam Terry rekao.

Didier Drogba je prošlog ljeta, s 34 godine na leđima i nakon osam londonskih sezona, dobio "zlatni sat" za zasluge i kartu za Šangaj. Iako je u posljednjoj sezoni u Chelseaju zabio tek 13 golova, njegov doprinos momčadi, kojoj je bio sastavni dio kičme Čech - Terry - Lampard - Drogba, nemjerljiv je. Agresivnošću, pokretljivošću i sudjelovanjem u igri, bio je mnogo više od golgetera. Uostalom, nema boljeg dokaza koliko je Chelsea hendikepiran njegovim odlaskom, od toga da ga je naslijedio jalovi i bezvoljni Fernando Torres. "Pojačanje" i "strijelac" od 50 milijuna funti, do sinoćnje utakmice zabio je jedan gol u posljednja dva mjeseca?!

Navijački rat s Benitezom ne pomaže



Na kraju, ali ništa manje važno, navijači ne pomažu renesansu aktualnog prvaka Europe neskrivenom mržnjom prema novom treneru Rafaelu Benitezu. Takvi osjećaji svakako su opravdani i uzajamni, ali tribine Stamford Bridgea neće ništa dobiti zazivanjem Mourinha koji neće doći, kao ni tako što na svakoj utakmici u 16. minuti skandiraju Di Matteovo ime.
 

Pročitajte više