Dinamo i Cibona ostali bez najvećeg pokrovitelja

Foto: Hina 

UHIĆENJEM Milana Bandića zagrebački sport ostao je bez svog najvećeg pokrovitelja. Zagrebački gradonačelnik, dugogodišnji počasni predsjednik Dinama i skrbnik Cibone uhićen je nakon višemjesečne akcije PNUSKOKA i policije u koordinaciji Zorana Milanovića i Rajka Ostojića, zbog sumnje u počinjenje više koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem. Gradonačelnik Zagreba kapitalac je akcije u kojoj je prema još uvijek neslužbenim vijestima, "palo" čak 19 osoba. Među njima je i tajnik zagrebačkog športskog saveza, bivši direktor i aktualni član Skupštine Cibone Zdenko Antunović. 

Istraga protiv Bandića ide u više smjerova; prema Petru Pripuzu i tvrtki CEZAR, Zagrebačkom holdingu i izvlačenju novca za predsjedničku kampanju te izmjeni GUP-a.

U mrežu koju je gradio tijekom 13 godina apsolutne vlasti u Zagrebu upletene su i najveće sportske institucije Hrvatske. Bandićev stožer bio je sigurno utočište zagrebačke sportske elite koju je obilato hranio novcem iz gradskog proračuna.

Bandićev pročelnik za sport Ivica Lovrić sa svojim Uredom za kulturu i sport Grada Zagreba glavni je procjenitelj uspjeha i izvrsnosti zagrebačkih klubova, sukladno čemu im dodjeljuje milijunske potpore. Lovrić je, doduše, nešto lošije procijenio stanje u Ciboni i doveo je na rub stečaja, a Bandić ga je smjenom s mjesta predsjednika zapravo samo rehabilitirao i drugarski mu podmetnuo leđa. Uvjeravaju nas da je njihov odnos u danima prije Bandićevog uhićenja bio prisan, a sukob u Ciboni tek taktička nužnost uoči predstečajne katarze.

Pozivao USKOK u Cibonu, a oni došli po njega 

Bandić je u posljednje vrijeme često pozivao USKOK da uđe u Cibonu, no istražitelji su prije svratili u njegov dom. Iza sebe je Bandić osim Lovrića ostavio i Slavka Kojića, pročelnika Gradskog ureda za financije i člana novooformljene Skupštine Cibone. Neće biti ugodno ni Aci Petroviću koji je na Bandićev poziv odlučio za spas Cibone otvoriti blagajnu obiteljske zaklade. Bilo je to tek posljednje u nizu spašavanja Cibone čije je nikad precizno utvrđene dugove Grad Zagreb prebio klupskim nekretninama. Preostala dugovanja prebrisat će se predstečajnom nagodbom, po uzoru na Bandićevu sanaciju HAVK Mladost.

Zbog uhićenja Bandića mogao bi propatiti i budžet Snježne kraljice, jedne od najbogatijih utrka Svjetskog kupa. Od čišćenja snježnih nanosa s ulica građane je više koštala proizvodnja snijega za mondenu siječanjsku trku pod temperaturom od plus deset stupnjeva.

Remetinečki sportski "dobrotvori" 

Bandić je ulagao u mnoge, ali njegov odnos s Dinamom zasigurno ima najveću težinu. Zagrebački holding godinama je bio veliki sponzor Dinama, a ta je veza zbog nerealiziranih računa iz 2006. godine završila 15 milijuna kuna teškom vansudskom nagodbom Zdravka Mamića i predsjednika Holdinga Slobodana Ljubičića. On je sinoć uhićen na Bregani pri pokušaju "odlaska na obiteljsko putovanje", objasnio je njegov odvjetnik. 

Zanimljivo, u travnju 2014. godine USKOK je u okviru izvida u Zagrebačkom holdingu zbog sumnje u malverzacije s proračunskim novcem zatražio uvid u sponzorske ugovore Grada Zagreba i GNK Dinamo. Istraga koliko je poznato nije pokrenuta.

Između 2006. i 2012. godine Dinamo je iz gradskog proračuna primio najmanje 215 milijuna kuna, prema podacima iz prijave Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja od strane malih Hajdukovih dioničara. Oni su zahtijevali da se preispita legalnost potpora koje je Grad Zagreb dao Dinamu, a Olgica Spevec ispred AZTN-a objavila je obustavu postupka proglasivši se nenadležnom. Ustvrdila je da se potpore putem programa javnih potreba sporta dodjeljuju sukladno Zakonu o sportu te Statutu Grada Zagreba, te se na taj sektor stoga ne mogu primjenjivati zakon o državnim potporama. Spevec je naposlijetku naglasila: "Preporučujemo Europskoj komisiji koja će od 1. srpnja nadzirati i dodjeljivati sve potpore da posebnu pozornost obrate na to kako ih se dodjeljuje".

Bandić je prema Dinamu uvijek bio široke ruke, čak i kada se Zdravo Mamić preobratio na HDZ. On bi mogao postati već treći remetinečki sportski "dobrotvor" iz prvog političkog ešalona nakon Ive Sanadera i Nadana Vidoševića koji su bili umreženi s Hajdukom.

 

Pročitajte više