Dinamu težak play-off za Ligu prvaka, Rijeka i Hajduk u ruletu s velikanima

Foto: Hina, Index

 VEĆINA europskih nogometnih liga je završena i mjesec dana prije početka UEFA-inih kvalifikacija za Ligu prvaka i Europa ligu jasno je koji će klubovi biti nositelji u prvim kolima, iako su još moguće male promjene ovisno o rezultatima preostalih kola grčke i poljske lige te nekoliko kupova.

Osim rezultata, čeka se i UEFA-ina potvrda svih licenci, dok bi neki klubovi, poput ranije turskih, mogli ostati bez Europe ako nisu poštovali "financijski fair-play".

Ždrijeb parova prva dva kola kvalifikacija za LP i EL održat će se 22. lipnja, a prve utakmice igrat će se 2. i 9. srpnja. U ždrijebu će se naći četiri hrvatska kluba, Dinamo (LP, 2. kolo kval.), Rijeka (EL, 2. kolo kval.), Hajduk (EL, 1. kolo kval.) i Lokomotiva (EL, 1. kolo kval).

Dinamov najgori scenarij: Sarajevo, Maccabi, Salzburg

Dinamo bi trebao biti nositelj u prva dva kola kvalifikacija. U prvom kolu je izbjegao klubove poput Celtica, Steaue, Partizana, APOEL-a i Maribora, a najopasniji mogući suparnik je Sarajevo, uz Dilu Gori, škotski Hibernians, Astanu... Prođe li, Dinamo će biti među nositeljima u 2. kolu u koje ulaze Basel, Salzburg i češki Plzen, a od mogućih protivnika vrijedi izdvojiti Maccabi, Partizan, mađarski Videoton te prvake skandinavskih zemalja. Pobjedom bi Dinamo osigurao najmanje plasman u Europa ligu.

2. kolo                                                                                                     3. i 4. kolo



U posljednjem, 4. kolu kvalifikacija Dinamo, prema sadašnjem koeficijentu, neće biti nositelj. Za ulazak u Ligu prvaka morat će poraziti nekog iz skupine u kojoj su Basel, RB Salzburg, Celtic, Steaua. Da bi "modri" bili nositelji u utakmici za ulazak u Ligu prvaka, ranije bi morala ispasti četiri kluba s boljim koeficijentom od Dinama.

"Modri" su na ruti prvaka, pa im ne prijete velikani iz skupine ne-prvaka u kojoj su Ajax, Šahtar, Monaco, CSKA Moskva, Lazio, Manchester United, Valencia i Bayer.

Hajduk i Rijeka nositelji sve do posljednjeg kola

Hajduk i Lokomotiva će prvi krenuti u europsku avanturu, u 1. kolu kvalifikacija za Europa ligu, i oba će kluba biti nositelji, pa će imati lakši put do 2. kola. Prijetit će im klubovi iz Albanije, Kazahstana, Mađarske, Srbije, Skandinavije, Litve i Luksemburga, a od opasnijih izdvajamo Ferencvaroš, Cork City, Celje...



Pobjednici prenose koeficijent nositelja iz 1. kola, pa se može predvidjeti da će Hajduk biti nositelj i u 2. kolu, no Lokomotiva vjerojatno neće. U ovoj fazi priključuje se i Rijeka.

Hajduku i Rijeci prijete protivnici poput Željezničara, Göteborga, Kopera, Zrinjskog, podgoričke Budućnosti, Aberdeena. Lokosi će imati puno teži, ali i zanimljiviji posao jer ih u ždrijebu čekaju West Ham, Trabzonspor, Crvena zvezda, Sheriff i Kopenhagen.


Ždrijeb 3. kola kvalifikacija održat će se 17. svibnja, između susreta 2. kola, a igrat će se 30. srpnja i 6. kolovoza. U ovu fazu ulazi još 25 klubova, a Hajduk i Rijeka ponovo će biti nositelji i tako izbjeći sudare sa divovima poput Dortmunda, Bilbaa, Bordeauxa, St. Etiennea...

Hrvatski klubovi u ovoj fazi bi najviše problema mogli imati s Vitesseom, Crvenom zvezdom, Brondbyjem, rumunjskom Astrom te češkim i slovačkim klubovima.

U posljednjem kolu za ulazak u skupinu Europa lige hrvatski klubovi neće imati status nositelja i morat će se obračunati s jačim protivnicima, među kojima su Dortmund, Bilbao, Fenerbahče, Sampdoria, St.Etienne, Dinamo Moskva...

Rijeka je bliže statusu nositelja u ključnoj europskoj utakmici nego Hajduk, ali da bi se to ostvarilo ranije bi trebala ispasti barem četiri do sedam klubova s boljim koeficijentom (ovisno o raspletu posljednjih prvenstvenih kola i nacionalnih kupova u sljedeća dva tjedna). Hajduk o tome još ne treba niti razmišljati.

2. kolo kvalifikacija za EL

3. kolo kvalifikacija za EL

4. kolo kvalifikacija za EL

Pročitajte više