Euro se igrao u Hrvatskoj, i to ne samo u mokrim snovima Vlatka Markovića!

CRUYFFOVA Nizozemska raspala se u kampu u Samoboru i u polufinalu na Maksimiru, gdje je za treće mjesto pobijedila Jugoslaviju za koju je igralo pola Hajduka, a debitirao Vaha Halilhodžić.

Na zagrebačkom i beogradskom Euru sama europska elita

Sve ovo događalo se 1976., na završnici EP-a koje se igralo na zagrebačkom Maksimiru i beogradskoj Marakani. Na Euru tada nije kao danas, igralo "pola Europe", nego je osam kvalifikacijskih skupina vodilo do četvrtfinala, gdje su ostali Jugoslavija, SSSR, Nizozemska, Belgija, Španjolska, Wales, Zapadna Njemačka i Čehoslovačka. U polufinale su se plasirale Jugoslavija i Njemačka, koje su svoj dvoboj igrale u Beogradu, na stadionu Crvene Zvezde, dok je Maksimir ugostio Nizozemsku i Čehoslovačku.

Iako se zagrebačko polufinale igralo 16. lipnja, dvoboj između najvećih favorita (Nizozemaca) i najvećih autsajdera (Čeha i Slovaka, tada još u jednoj državi) ovog final-foura odigrao se pod potpunim prolomom oblaka. Previše samouvjerena, zapravo arogantna Nizozemska, došla je u Zagreb tretirajući polufinale protiv Češke kao obavezu koju mora proći prije samorazumljivog finala njih i Nijemaca, na kojem će im se osvetiti za poraz u finalu SP dvije godine ranije.

Nizozemski totalni nogomet potopio potpuni raspad atmosfere u samoborskom kampu i čehoslovački autsajderi po zagrebačkom pljusku

Međutim, poznata nizozemska autodestrukcija i svađe između velikih zvijezda, koje su im oduzele barem nekoliko europskih i svjetskih naslova, "nisu iznevjerili" ni na ovom natjecanju. Prvo su najbolji nizozemski golman Jan van Beveren iz PSV-a i njegov klupski kolega Willy van der Kuylen demonstrativno napustili kamp protestirajući zbog toga što šef nije bio izbornik George Knobel, nego svemoćni Johan Cruyff.


Zatim vodstvo saveza nije prihvatilo izbornikov zahtjev da dobije vrhunskog pomoćnika i da na mjesto direktora reprezentacije imenuje Cruyffovog prijatelja i Knobel je podnio ostavku, uz uvjet da se javnost i reprezentativci o tome obavijeste nakon Eura.

Ali, iz vrha saveza je procurilo da je izbornik bivši i to noć prije polufinala sa Čehoslovačkom na Maksimiru. Usred noći, iz Zagreba su se prema Samoboru, gdje je bila smještena Nizozemska, sjurili svi nizozemski novinari, a priča da izbornik odlazi nakon EP-a izašla u novinama ujutro na dan utakmice. Naravno, teško da je moglo biti gore najave za polufinale, koje se k tome na Maksimiru igralo po neprekidnom pljusku i jakom vjetru.

Česi i Slovaci su se protiv Cruyffa, Neeskensa, Rensenbrinka, Repa i ostalih nizozemskih zvijezda postavili tvrdo. Velški sudac je do kraja 90 minuta (1:1) isključio češkog braniča Pollaka i važnog nizozemskog veznjaka Neeskensa. Zatim je i Cruyff dobio karton koji je značio da neće igrati u finalu i Nizozemci su bili gotovi.  Odlučujući trenuci desili su se krajem prvog produžetka, nakon što je Nehoda doveo Čehoslovake u vodstvo, Wim van Hanegem (bio rezerva zbog svađe s izbornikom) isključen je zbog žestokih prigovora, a Vesely odmah zatim postavlja konačnih 3:1.

Jugoslavija do 65. minute imala 2:0 protiv europskih i svjetskih prvaka i ispala!

Dan poslije u Beogradu, Jugoslavija pod vodstvom legendarnog splitskog trenera Biće Mladinića, kojem su okosnica bili Hajdukovci Buljan, Mužinić, Šurjak, Jerković, Žungul (Peruzović na klupi), je nakon samo pola sata vodila 2:0 protiv Njemačke koja je tada bila ono što je danas Španjolska - apsolutni vladar svjetskog nogometa, aktualni europski i svjetski prvak.

Slaviša Žungul na desnom i Dragan Džajić na lijevom boku, izluđivali su njemačke bekove, prije svih Bertieja Vogtsa, koji je dvije godine ranije potpunu isključio Cruyffa u finalu SP-a, ali sada nije mogao protiv Džaje. Nijemci su uspjeli tek smanjiti protiv Flohea.

Međutim, njemački izbornik Helmut Schon u 79. minuti izvodi "najbolju zamjenu u povijesti" - veznjaka Wimmera mijenja napadačem Dieterom Mullerom, koji mu se odužio "najboljim debijem u povijesti" - u deset minuta regularnog dijela i još pola sata produžetaka, zabijao hat-trick i Njemačka je u finalu, od 0:2, do 4:2!

Jugoslaviji na Maksimiru zapaprio Geels
, Njemcima Panenka

Tri dana poslije, na Maksimiru je Nizozemska bez ključnih igrača Cruyffa, Neeskensa, Van Hanegema i Repa pobijedila Jugoslaviju 3:2 u borbi za treće mjesto. Gosti su u prvom poluvremenu vodili 2:0 golovima Willyja van de Kerkhofa i Ruuda Geelsa. U nastavku umjesto Aćimovića i Žungula ulaze Veležovci Vahid Halilhodžić i Franjo Vladić, koji donose preokret. Josip Katalinski i Dragan Džajić poravnavaju, ali Ajaxov napadač Geels svojim drugim golom donosi pobjedu Nizozemcima u produžecima.

Beogradsko finale donosi još jednu senzaciju: Čehoslovačka dolazi do potpuno neočekivane konačne pobjede i to na kakav način: Golovima Jana Švehlika i Karola Dobiaša vodi 2:0 nakon manje od pola sata igre, ali onda se Nijemci opet vraćaju. Opet pogađa Dieter Muller i u posljednjoj minuti Bernd Holzenbein.

Međutim, ovaj put nije bilo njihovog potpunog preokreta. Čudesnu pobjedu Čehoslovačke pri izvođenju penala začinio je Antonin Panenka, koji je svojim ludo hrabrim izvođenjem odlučujućeg jedanaesterca ušao u povijest.

Pročitajte više