Evo zašto je besmisleno kritizirati Dinamo

Foto: Pixsell / J.P. Thomas 

CIJELI tjedan gostovanje u Lyonu predstavljalo se kao povijesna prilika Dinama za veliki rezultat u najcjenjenijem klupskom nogometnom natjecanju svijeta, a onda se "nikad gora momčad Lavova u posljednjih deset godina", desetkovana brojnim ozljedama udarnih igrača, doslovce narugala hrvatskom prvaku (3:0)
 
Posebno smiješnom čini se sada Cicina izjava nakon ždrijeba u Nyonu. "Kad sam došao u Dinamo rekao sam da želim dočekati proljeće u Europi, a ova skupina zaista daje nadu", rekao je Kranjčar i ostao živ. Uistinu nije jasno kome ovakve izjave služe.
 
Stvarnost je nažalost dijametralno suprotna, a devedeset minuta na novootvorenom stadionu u Lyonu vrlo je lijepo ocrtalo Dinamov položaj u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka, nakon čega se po tko zna koji put postavlja pitanje što ovo natjecanje, osim novca, zapravo donosi Zagrepčanima. Maksimirski klub iz godine u godinu niže negativne rekorde, a dobar dio igrača blamira se, rušeći onaj olako stečen ugled trčkaranjem hrvatskim livadama.

Nema smisla kritizirati Dinamo 
 
No kada ostavimo po strani ove i slične najave, koje nikad nisu i nikad neće ništa dobroga donijeti, onda treba reći da su se Modri na gostovanju kod slavnog protivnika, s obzirom na očitu razliku u kvaliteti, predstavili u prilično dobrom izdanju. Pogotovo kada se uzme o obzir da su nedavno ostali bez svoja dva debelo najbolja nogometaša Marka Roga i Marka Pjace, čiji će učinak i u skoroj budućnosti iznimno teško nadoknaditi.
 
Nadalje, uistinu je besmisleno biti kritičan prema igri Dinamovaca, kada se zna koliko malo ovakvih "velikih" utakmica igraju godišnje i koliko se zapravo brzo i vješto rasprodaju oni koji tijekom jeseni na ovaj ili onaj način zablistaju ili barem skupe određeno europsko iskustvo. No i takvi, neuigrani i neiskusni, Zagrepčani su barem pola sata bili ravnopravan protivnik trećeplasiranoj momčadi Francuske, dok su i čak dvaput nesretno gađali okvir gola.

Jonas sve bolji, Šemper ušao u povijest Lige prvaka
 
Iako je nakon 3:0 nominalno teško izdvojiti pojedince koji su zadovoljili svojim nastupom, bilo bi nepošteno ne istaknuti kako se novopridošli Jonas sve bolje snalazi u sredini terena te kako bi vrlo brzo mogao postati važan kotačić Dinama. Dvoboj u Francuskoj također će zauvijek pamtiti i mladi vratar Šemper koji je u Lyonu postao četvrti najmlađi vratar u povijesti Lige prvaka. Adrian je djelovao vrlo zrelo i imao par sjajnih obrana. Pred njim je zasigurno svijetla budućnost.
 
S druge strane, najvećom boljkom Modrih čini se posljednja obrambena linija, koja djeluje vrlo neuvjerljivo i koja je u nekoliko navrata na Lyon parku doslovce darivala domaće igrače. Činjenica je da Schildenfeld nije ni izbliza dobar kao nekada, da se Pivarić tek vraća u formu nakon teške ozljede, dok su 20-godišnji Stojanović i 19-godišnji Benković još ipak prezeleni za susrete ovakve kvalitativne razine.

Porazi koji ostavljaju veliki trag na igračima
 
Naravno, sve navedeno vidljivo je i u HNL-u, međutim toliko ne dolazi do izražaja, dok istovremeno uvjerljive pobjede protiv drugorazrednih domaćih protivnika vrlo lako zamaskiraju sve probleme. A onda, kada dođe iole organiziraniji i ozbiljniji protivnik, pitamo se kako je moguće da se jedan "osrednji europski klub", koji je usput rečeno očajno startao u prvenstvo, tako lako obračuna s našim najboljim predstavnikom.
 
Kako Dinamo u pravilu padne u krizu, kada izgubi na domaćem terenu u HNL-u, rezultatski debakl u Lyonu stigao je naizgled u najgore vrijeme. Naime ovoga vikenda na rasporedu derbi na Rujevici, a u slučaju pobjede, Riječani bi mogli otići na velika četiri boda prednosti. Nema sumnje da će to biti zaista pravi ispit zrelosti Modrih, jer ovakvi porazi u pravilu ostavljaju veliki trag na samopouzdanje igrača, koje tih 90 zvjezdanih europskih minuta tako jednostavno i bezobrazno svede na njihove oskudne nogometne okvire.

Pročitajte više