FIFA odlučila kako zastupljenost kontinenata na SP-u ostaje ista

Foto: Guliver Image/Getty Images

DELEGATI na Kongresu Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) odlučili su kako se neće mijenjati broj sudionika po kontinentima za sljedeća dva Svjetska prvenstva koja će se održati u Rusiji 2018., te Kataru 2022. godine. To znači da će na tim SP-ima uz domaćine igrati još po 13 reprezentacija iz Europe, pet iz Afrike, po četiri iz Sjeverne Amerike i Azije, te tri iz Južne Amerike, dok će se o preostala dva sudionika odlučivati u interkontinentalnim kvalifikacijama u kojima će sudjelovati po jedna reprezentacija iz Sjeverne Amerike, Azije, Južne Amerike i Oceanije.
 
Također, u subotu su delegati na Kongresu odlučili kako će se za domaćina SP-a 2026. godine moći kandidirati sve članice FIFA-e osim onih iz Azije jer će se SP 2022. održati na tom kontinentu.
 
To znači da će za domaćina SP-a 2026. moći konkurirati i europske zemlje iako će se SP 2018. održati u Rusiji. Ipak, favorit za dobijanje domaćinstva SP-a 2026. su SAD od kojih se očekuje podnošenje kandidature.
 
Prema ranijoj ideji predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, koji je u petak dobio novi peti mandat, uveden je sustav "rotacije" domaćinstava SP-a po kontinentima, pa je tako SP 2010. održano u Africi (JAR), a ono 2014. u Južnoj Americi (Brazil). Sada je taj sustav ublažen, pa se za domaćina sljedećeg SP-a ne mogu kandidirati samo zemlje s kontinenta na kojemu je održano prethodno.

Pročitajte više