Fajteri iz Pireja pokazat će je li Real konačno spreman za naslov

Foto: Real Madrid 

REAL i Olympiacos večeras od 20 sati u madridskom Barclay Centeru igraju finale Eurolige.
Podsjetimo, prve polufinalne utakmice ponudile su još jedan all-time classic u okršaju između CSKA i Olympiacos (pobjeda Grka 70:68) dok je u drugoj utakmici Real Madrid relativno lako dobio Fenerbahče Ulker 96:87.
 
Danas će Real pred svojim navijačima pokušati doći do naslova europskog prvaka nakon 20 godina suše. Bit će im to treći uzastopni pokušaj. Prošle godine su u Milanu izgubili od Maccabija, dok je upravo Olympiacos bio bolji u Londonu 2013. godine.
 
Momčad Pabla Lasa imat će tako priliku da do kraja uzvrati Olympiacosu, dok su dijelom to već učinili prošle godine u četvrtfinalu, kad su nakon pet utakmica pobijedili grčku momčad. Ipak, nakon današnje utakmice nema popravnog kao u playoffu.
 
Ne postoji momčad u Europi koju je teže pobijediti nego grčki Olympiacos. Momčad iz Pireja igra u žestokom tempu svih 40 minuta i nikad ne odustaje što su opet prezentirali i u polufinalu protiv vječitih mušterija, moskovskog CSKA. Osvojili su i simpatije velikog broja navijača. Momčad koja u redovima ima pobjednike poput Spanoulisa i Printezisa imat će priliku osvojiti treći naslov u četiri godine kao blagi outsider.
 
Real je ekipa koja ima svoj “free-flowing” stil te se nikome ne prilagođava. Uz moskovski CSKA također imaju i najbolje igrače u Europi. na domaćem terenu, gotovo su nepobjedivi. Real na utakmici redovno napravi barem jednu veliku seriju, kao i protiv Fenerbahčea u drugoj četvrtini koju su dobili 35:14.
 
Za protivnika je ključan brzi odgovor na niz Reala. Također, važno je da psihički ne potonu. To je nešto što se ne bi smjelo dogoditi momčadi Gianisa Sfairopoulsa, momčadi velikih fajtera.
 
Ključno je za Olympiacos da zaustaviti lake koševe Reala, odnosno smanji broj izgubljenih lopti, iskontrolira ofenzivni skok Španjolaca te pokuša zatvoriti njihovo najubojitije oružje, šut za tricu.
 
Za očekivati je da će Olympiacos u obrani sve preuzimati, kao prošle godine u četvrtfinalu kada su nakon dva poraza potpuno zbunili momčad Pabla Lasa i vratili u seriju. Momčad koja ima relativno niske, ali atletske centre u Dunstonu (najbolji obrambeni igrač Eurolige) i Hunteru može si priuštiti taj luksuz .
 
Real je prošle godine bio jači za Nikolu Mirotića koji je otišao u NBA, a u zamjenu su doveli Gustava Ayona i Andresa Nocionija. Oni su također i nadogradnja za uspavanog Bourusisa. Bili su ključni igrači protiv Fenerbahčea, a Nocionijev sportski bezobrazluk mogao bi biti vrlo bitan i u večerašnjem susretu obzirom da je većina igrača Reala “prefina”. Obojica će, zajedno s Reyesom i Slaughterom, morati iskontrolirati i skok te biti spremni pomagati nad Spanoulisom nakon picka.
 
Real je stvoren za osvajanje naslova 
 
“Ovo je za nas novo finale, treće u tri godine. To puno govori o kvaliteti naše momčadi. Godina je bila teška jer smo sporo ušli u sezonu. Sretan sam što smo ovdje. Ovo mi je prvi put da igram protiv Sfairopoulosa. Respektiramo Olympiacos kao i uvijek”, rekao je trener Reala Pablo Laso.
 
Trener Olympiacosa Sfairopoulos na Final Fouru debitira kao prvi trener. Prije tri godine bio je pomoćnik u CSKA-u kad su izgubili od Olympiacosa.
 
"Ponosni smo što ćemo igrati u trećem finalu u četiri godine kao i na činjenicu da smo peti put na Final Fouru u posljednjih sedam godina. To je veliki uspjeh za našu momčad. Igrat ćemo protiv favorita za naslov, Real Madrida. Oni su stvoreni za osvajanje naslova. Igraju pred svojim navijačima pa su samim time i favoriti. S druge strane mi znamo kako igrati protiv favoriziranih momčadi, a to smo pokazali i protiv CSKA. Dat ćemo sve od sebe da se borimo protiv odlične momčadi koja ima odličnog trenera.”
 
Košarkaški Zeus Vassilis Spanoulis protiv CSKA je još jednom prezentirao o kakvom se igraču radi, no kapetan Reala Felipe Reyes svjestan je da je Olympiacos puno više od jednog igrača:
 
"Spanoulis je važan za Olympiacos, ali ne radi se samo o njemu. Imaju mnogo odličnih igrača koji mogu dobiti utakmicu. Moramo zaustaviti sve, a u zadnjih nekoliko minuta moramo biti koncentrirani i ne dopustiti Spanoulisu da zabije koševe. Olympiacos nije samo Spanoulis. Bili su u susretu protiv CSKA do kraja iako je on promašio sve šuteve do zadnjih nekoliko minuta"
 
Junak polufinala, Meksikanac Gustavo Ayon, bit će jedan od ključnih faktora u današnjem susretu.
 
"Za mene je velika čast igrati Final Four u prvoj euroligaškoj sezoni. Naporno smo radili tijekom cijele sezone kako bismo došli korak do kraja. Sad kada smo u finalu, moramo iskoristiti priliku pred svojim navijačima.”
 
Najbolji obrambeni igrač Eurolige Bryant Dunston također je prvi put na Final Fouru:
 
"Najbitnije je kako ćemo odigrati u obrani. Moramo raditi one male stvari koje se neće pokazati u statistici, no računaju se višestruko kad se odlučuje o pobjedniku. Moramo igrati puno bolje nego u polufinalu ako želimo pobjedu. Mislim da nismo igrali na našem nivou u prošloj utakmici, ali je dobro što smo učinili dovoljno da pobijedimo. Protiv Reala moramo igrati bolje.”
 
Drugi najbolji igrač Olympiacosa Giorgios Printezis pogodio je puno velikih šuteva u svojoj karijeri i Real će morati biti na velikom oprezu:
 
"Velika je čast igrati ponovno u finalu Eurolige. Posebno u godini koju nismo dobro otvorili te smo se mučili s velikim brojem ozljeda. Ponekad nismo imali ni dovoljno igrača za trening. Moramo biti koncentrirani protiv Reala ako želimo pobijediti. Moja momčad zna kako igrati velike utakmice. Imamo mentalitet za velike utakmice i igrače koji vole igrati u velikim utakmicama. Bit će drukčije nego prošle godine zato što je ovo finale.”
 
U potpuno nevažnoj utakmici za treće mjesto s početkom u 17 sati sastaju se CSKA I Fenerbahče.             
 
 

Pročitajte više