Fašizam u zemlji čudesa

Ilustracija: Index 

JEDINO sporno u milijunskim kaznama koje zbog rasizma i mržnje Uefi plaća HNS je to što bi u podmirenju tih glomaznih penala trebala sudjelovati i Vlada RH. Oni su suučesnici u dugogodišnjem odgajanju fašista, koje je HNS pet do 12, u predvečerje utakmice godine u Sao Paolu pred milijardama ljudi, odlučio raznim akcijama istrijebiti sa stadiona. 

Tako su nedavno Vrbanović i Cvrk, posjeli novinare u Hilton, pustili im filmić u kojem Ronaldo poziva na mir u svijetu, i naredili da se u svojim medijima, do početka SP-a, svim oružjem bore protiv bilo kakvih povika mržnje. U prevođenju uputa iz Nyona, HNS je razumio da treba prekinuti utakmicu kada im netko vikne da su pederi, pa to dosljedno i radi kolo do kraja prvenstva. Kakve to veze ima s regularnošću? Odlazak na stadion postao je tako poput odlaska u logor, gdje zbog krive riječi idete na preodgoj.

No, u zemlji čudesa, gdje baš kao u glavi pionirke fikcije Alise radnja nema ama baš nikakvog smisla, događa se nešto još tragičnije. Događa se da predsjednik nogometnog saveza govorom u birtiji izbaci predsjednika države sa svečanosti pod njegovim pokroviteljstvom. Događa se da vršitelj treće najvažnije javne funkcije u zemlji, a to predsjedanje HNS-om svakako jest, odluči da izaslanik Ive Josipovića nije dostojan dijeliti medalje u finalu jer - ima drugačije mišljenje.

"On misli negativno o hrvatskom nogometu i u ovlastima HNS-a zabranio sam mu da bude dio svečanosti"

Dio je to iz priopćenja koje je Šuker objesio na web, jer s običnim ljudima ne razgovara. Njegovi razlozi, u najmanju ruku graniče s fašizmom, kojeg bi on instantno, po napucima Uefe, odstranio iz hrvatske navijačke svijesti prije SP-a.

Dok sinovi HNS-ovih činovnika pred stadionom panično dijele antirasističke letke, Šukera se može čuti dok se poviše, za šankom, obračunava s Jovanovićem i "crnim ciganima".  On kaže da nije rasist, ali priznaje da je ministra "ukinuo" iz protokola dodjele medalja jer se usudi kritizirati. To je samo potvrda da Šuker nema blage veze što govori. On ne razumije što je to fašizam, pa i zbog toga jer se fotkao na grobu Ante Pavelića. On zna da je Šimunićevo skandiranje "Za dom spremni" krivo jer su mu "tako rekli u Fifi i Uefi". Ne osjeća idealan moment da konačno preuzme odgovornost funkcije i iskoristi Šimunićevu glupost da objasni što je to problematično u njegovoj izjavi. Neka to objasni i Šimuniću, kojeg je branio, ali ga nažalost, zbog karijere u Uefinim tijelima, sada mora osuditi. 

I to je ono što Šuker jedino zna, on želi ući u odbor Uefe. To je uostalom bila i  jedina točka programa jednoglasno izabranog predsjednika. On je ovdje samo u prolazu. Kao što je bio u prolazu kada nije došao na proslavu rođendana RNK Split. Nakon ručka, vratio se u Zagreb sa svojim prvim dopredsjednikom Zdravkom Mamićem - kojem je sud zbog nasilja zabranio da dođe na utakmicu. Apsolutno se narugao javnoj funkciji koju obnaša. Čiji je on zapravo predsjednik?

Brutalno se i lukavo narugao i predsjedniku Hrvatske. Kojeg za to, iskreno, zaboli. Ivo Josipović navodno je u posjetu SAD-u, a njegov izaslanik na finalu Kupa, potjerani Željko Jovanović, jutros je ispred Vlade samo pjevušio "Ništa mi neće ovi dan pokvarit".

Koliko su fašista odgojili, svi zajedno još su malo i platili. Puno je prilika imala Hrvatska da se sama sa sobom dogovori oko dijela povijesti za koji u ostatku svijeta nema pregovora. Sve je kristalno jasno. No, ne i u zemlji čudesa, gdje korijene fašizma treba tražiti od ultranacionalista Tuđmana, preko kleptomana Sanadera do elitiste Milanovića. U zemlji u kojoj gradonačelnik jedne metropole vjeruje da su Pavelićevi sljedbenici bili antifašisti, a poglavnikov poklonik Davor Šuker izbacuje sa stadiona predsjednika države, prisiljena sam reći - žao mi je Josipa Šimunića. Zaista je ispao budala.

Pročitajte više