Giriček o hrvatskim košarašima: Ovi dečki mogu do medalje na Eurobasketu!

Foto: Guliver Images/Getty Images

HRVATSKOJ košarkaškoj bajci na Europskom prvenstvu u Sloveniji, ne nazire se kraj...

Lijepa priča kakvu već dugo nismo gledali, traje već deset dana. Počela je nesretno sa Španjolskom, a onda je uslijedila rapsodija. Šest utakmica i isto toliko pobjeda za plasman u četvrtfinale Eurobasketa. "Nevjerojatno smo se nakon Španjolske dignuli u formi", rekao je bivši reprezentativac Gordan Giriček.

"Definitivno mislim da smo svi iznenađeni igrom, s obzirom na pripremni period i način na koji su igrali u pripremnom periodu. I ja sam bio na prvoj utakmici i nije bilo baš bajno. Međutim, s drugom utakmicom i nadalje, nevjerojatno su se dignuli u formi. Pucaju od samopouzdanja, super su klapa i to se sve odražava i pozitivnim rezultatom na terenu. Očito su se skupile glave nakon poraza, nisu klonuli s duhom. Jednostavno, kad su vidjeli da mogu, sada ih drži samopouzdanje i igraju na jednom fantastičnom nivou. I ako tako nastave, definitivno mogu, ja bih sad čak rekao, i osvojiti medalju", istaknuo je Giriček.

Posebno je dojmljiv pravi timski duh.

"Ne mogu govoriti da prije nije bio, međutim, kako se prije gubilo, onda su svi govorili da timski duh nije na nivou. Mislim da je s pobjedama taj timski dug narastao na jednu ogromnu razini i sada to dečki samo trebaju držati. Ako im možda malo i lošije krene u narednim utakmicama, moraju skupiti glave, moraju se zbiti i biti svjesni svoje kvalitete i pokušati izgurati ovo prvenstvo do kraja na najbolji mogući način", kaže 'Gira'.

To se potvrdilo u jučerašnjoj utakmici protiv Italije. Iako su gubili 13 razlike, izabranici Jasmina Repeše sjajno su se vratili u utakmicu.

"Još iz doba kad sam ja igrao znamo da su Talijani, 'ajmo reći, uvijek bili 'mekana' momčad. Ako se igralo na nož s njima, oni su u jednom trenutku uvijek popustilo. To se dogodilo i ovaj put. Malo smo bili nervozni, utakmica je bila od velikog značaja i malo smo bili dekoncentrirani u početku. Međutim, čim smo zbili redove, počeli igrati obranu na nivou, Talijani su automatski pali", pojašnjava Giriček.

Niz će se pokušati nastaviti i sutra od 14.30 u posljednjoj utakmici drugog kruga protiv Grčke, a ulog je velik - prvo mjesto u skupini i lakši protivnik u četvrtfinalu.

"Grčka je definitivno čvršća momčad od Italije, možda svojim dosadašnjim rezultatima po prvenstvu ne pokazuje da je kvalitetna momčad. Međutim, s obzirom da je njima isto to 'stani-pani', mislim da im se čak radi o prolasku dalje. Mislim da će igrati maksimalno koncentrirano. Utakmicu prije Slovenije su odigrali jako dobro. Spanoulis pomalo ulazi formu. Grci su uvijek nezgodni, imaju čvrstu momčad, svi su jaki, igraju čvrstu obranu. Ne smijemo se samo prepasti te čvrstine, moramo im odgovoriti još jače i još čvršće nego što oni igraju na nama. Mislim da s obzirom na našu kvalitetu imamo šanse pobijediti i biti prvi u skupini", smatra Giriček.

U lovu na sedmu uzastopnu pobjedu na ovom prvenstvu, dobro će doći i sjajna potporu s tribina koja u Sloveniji ovih dana ne izostaje. Stožice su preplavili 'kockasti' navijači.

"S obzirom da je Slovenija toliko blizu, nije ni čudo da ima puno navijača, a i oni su zaslužili s obzirom na igru koju sam pokazali. Ljudi s guštom dolaze na utakmice i ako tako nastave, ne sumnjam da će i do kraja Europskog prvenstva sve biti puno kockastih dresova na tribinama kada igra Hrvatska", zaključuje Giriček.

Pročitajte više