Gospodin Miro

Montaža: Index

MIROSLAV JOSEF KLOSE ulazak u 37. godinu života proslavio je prvo izjednačenjem Ronaldovog, a onda i postavljanjem svog golgeterskog rekorda na SP-ima i sada je na vrhu vječne liste sa 16 golova, ispred spomenutog prethodnika, zatim Gerda Mullera, Justa Fontainea i Pelea.

Klose je odavno "ušao u povijest", ali ne onu koja veliča nogometaše-proizvode i prodavače


Kako fraza kaže, Klose je u Brazilu navodno "ušao u povijest", ali ljubiteljima nogometa, a posebno potpisniku teksta, on se tamo nalazi već neko vrijeme. Jer da bi nogometaš bio velik, nije dovoljno da samo zabija golove, nosi cool friz i potpisuje rekordne ugovore, nego i da ima ono nešto.

Klosea od mase prebogatih, sirovih i glupih egomanijaka kojima obiluje vrhunski nogomet, a posebno njegova najviša, kasta napadača, razlikuje ne samo jako dugo trajanje na velikoj sceni, nego i skromnost, posvećenost obitelji, fair-playu i međunacionalnoj toleranciji u sredinama gdje je tako nešto prijeko potrebno.

Dijete krvave granice kojem su brojali krvna zrnca

Kloseova životna priča već je od početka filmski materijal; rođen je u Šleskoj, regiji koja je prije rata bila sastavni dio Njemačke, ali je nakon Drugog svjetskog rata dodijeljena Poljskoj na štetu slomljenog Hitlerovog Reicha i kao kompenzacija za istočne dijelove zemlje oduzete Poljskoj i predane SSSR-u.

Dijete je Poljakinje Barbare Jež, koja je na 80 utakmica čuvala gol rukometne reprezentacije svoje zemlje i šleskog Nijemca Josefa Klosea, inače profesionalnog nogometaša i jednog od rijetkih Nijemaca čija je obitelj nakon rata ostala u dijelu zemlje koji je pripao Poljskoj, bolje reći preživjela osvete Poljaka za nezamislive zločine koje su Nijemci nad njima vršili šest godina tijekom velikog rata i "humano preseljenje" u miru.


Odrastajući u okružju koje je čak i za naše prostore bremenito najtežim povijesnim naslijeđem i visokom međunacionalnom napetošću (zapravo, mržnjom) i to kao dijete iz miješanog braka, Klose se od najranije dobi naučio koliko je bitna snošljivost i tolerancija. Oca, koji je nadničario po francuskim niželigašima kako bi izdržavao obitelj, praktički nije ni vidio do 8. godine, kada je Josef stariji, kao etnički Nijemac iz zemalja Istočnog bloka, dobio dozvolu da se zajedno s obitelji naseli u matici.

Kao dječak nije uopće govorio njemački, 15 godina poslije postao je njemački simbol

Po dolasku u Kusel, na samom zapadu Zapadne Njemačke, Klose je prema vlastitom priznanju znao dvije riječi njemačkog.

Desetljeće i pol kasnije, Rodi Voeller ovog poljskog Nijemca i njemačkog Poljaka uvrštava u reprezentaciju u kvalifikacijama za SP 2002, a on po ulascima s klupe protiv Albanije i Grčke zabija pobjedničke golove na obje utakmice. Tako je osigurao mjesto na širem popisu za prvenstvo, a s dva hat-tricka i pripremnim utakmicama s Izraelom i Austrijom i mjesto u napadu Elfa u Japanu i Južnoj Koreji. Sve nakon toga je, znate već, povijest.


Klupski uspon također je išao "po pe-esu"; od niželigaša Homburga, palog velikana Kaiserslauterna, zatim Werdera, gdje je prvi put igrao na visokoj razini i u uspješnom klubu, a na najviši nivo dolazi u Bayernu, ali malo prekasno, u 29. godini. Kao i tolike velikane prije i poslije njega, Bayern ga je hladno pustio nakon četiri godine, a posljednje dvije i pol sezone je u Laziju, gdje je usprkos brojnim i teškim ozljedama, veteranskoj dobi i tvrdim obranama, zabio 40 golova.

Fašistički šminkeri ulizuju se čovjeku kojem je nacizam uništio domovine

Uživanje u Rimu i jeseni bogate karijere pokvarili su mu neofašistički šminkerčići, navijači Lazija, koji su u jesen 2011. njegov pobjednički gol u rimskom derbiju proslavili razvijanjem zastave "Klose mit uns", na kojoj su slova "s" bila napisana runskim stilom, onako kako su se označavale postrojbe zloglasnog i zločinačkog SS-a.

Klose im je na to održao predavanje što su i tko su bili oni koje laziali slave ulagujući se njemu i objasnio kako su jednu od njegove dvije domovine i naroda osramotili, a drugu ubijali i mučili, te da zato ne želi imati nikakve veze s njima.

Poljski Nijemac, Europljanin, katolik...

Nakon veze s Poljakinjom Sylwiom, zasnovao je obitelj i ima dva sina. U domu govore poljski, ali djeca idu u njemački vrtić. Osim praktičnim i predanim katolikom, Klose se izjašnjava i smatra Europljaninom.

Sve to je Miroslav Klose, ali prije i poslije svega, Veliki Sportaš.

 

Pratite nas na Facebooku:

 

Pročitajte više