HNS po mjeri njihovog primitivizma: Štimac za "sranje u usta" i "nabijanje na onu stvar" neće biti kažnjen jer ga "nitko nije prijavio"?!


IGOR ŠTIMAC prije dva tjedna, nakon loše igre u beogradskom remiju protiv Srbije, pokazao je svoje pravo lice, godinu dana skrivano iza zrelošću preporođene i krunicom ukrašene fasade.


Naravno, mnoge i takav retuširani Štimac ne da nije uspio zavarati, nego je bio još bolji dokaz kakav dvojac drma hrvatskim nogometom. Da su on i Mamić identični parnjaci i savršeno kompatibilni članovi, kako smo pisali, crno-crne koalicije, pokazao je Štimac skidanjem brižno krojenog i kićenog plašta poniznog vjernika i smirenog pedagoga.

Zašto kazniti Štimca, kada se samo vratio starim navikama?

U sitni sat iz hotela u Novom Beogradu, hrvatskim kritičarima njegove nedokazane trenerske kvalitete i stručnosti poručio je kako ih "nabije na onu stvar", dok je Ivici Perkoviću, predsjedniku Hrvatskog dragovoljca, koji se drznuo pozvati ga da svrati na utakmice u Siget pogledati ima li tamo reprezentativnog materijala, odgovorio da mu se "posere u usta".

U skoro svakoj zemlji osim u Hrvatskoj, savez koji Štimca bogato plaća (posebno s obzirom na ono što njegova momčad pokazuje na terenu), na ovo bi reagirao žestokom kaznom, dok bi se izbornik morao javno ispričati zbog primitivnih uvreda.

Posebno kada uzmemo u obzir važeći Kodeks o ponašanju nogometnih dužnosnika, koji je HNS predstavio kao jamca i čuvara ćudoređa unutar hrvatskog nogometa i kojim je predviđeno sankcioniranje ispada poput Štimčevog.

HNS: Nemamo na osnovu čega pokrenuti disciplinski postupak protiv Štimca


Zato smo se obratili HNS-u s pitanjem hoće li izbornik za svoj ispad biti kažnjen sukladno Kodeksu, a dobili smo ovakav odgovor:

"Kako u Hrvatski nogometni savez nije stigla prijava vezana za spomenute navode, prema pravilniku nema se na osnovu čega pokrenuti disciplinski postupak protiv izbornika Igora Štimca."

Eto, tako u HNS-u tumače pravila o ponašanju, koja su donijeli kako ih se ne bi pridržavali.

Ali, nije to nikakva novost: Prije pola godine, najnoviji heroj Srbije, Zdravko Mamić, za Željka Jovanovića, hrvatskog ministra sporta, izjavo je da je "Srbin krvavih očnjaka i hrvatomrzac".

Formalno tek član Izvršnog odbora HNS-a, ali u stvarnosti njegov gospodar, dobio je tada ovakvu packu iz Saveza:

Mamić također nije bio kažnjen za "Jovanovića, Srbina krvavih očnjaka i hrvatomrsca", ali je za "Razbojnika Štimca"

"Kao član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, gospodin Zdravko Mamić, kao i svi nogometni djelatnici, dužan je poštivati odredbe Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika. Budući da je gospodin Mamić svojom izjavom povrijedio spomenuti Kodeks, protiv njega će biti podnesena prijava radi pokretanja disciplinskog postupka."


Međutim, samo mjesec dana kasnije, "jednoglasnom odlukom IO HNS-a odlučeno je da se disciplinski postupak protiv člana Izvršnog odbora Zdravka Mamića obustavlja."

Prema Kodeksu, Mamić je zbog ponavljanja djela trebao biti kažnjen suspenzijom od pola godine ili u blažoj verziji, tri mjeseca.

Zanimljivo, Mamić je ranije kažnjen zbog kršenja Kodeksa: Platio je novčanu kaznu zbog "Nećeš razbojniče", što je, kao što znamo, poručio bivšem žestokom neprijatelju, a današnjem savezniku i aktualnom kršitelju Kodeksa koji je prošao "lišo" - Igoru Štimcu!

Pročitajte više