Hrvatski boksači osvojili novi WBS naslov: Sep oduševio Kazahstance

Foto: Fightsite

ASTANA ARLANS novi je prvak Svjetske boksačke serije (WSB), što znači da ni treća sezona najvažnijeg boksačkog natjecanja pod okriljem Međunarodnog boksačkog saveza (AIBA) nije prošla bez snažnog hrvatskog traga. Za kazahstansku momčad ove su sezone nastupala dvojica najboljih hrvatskih boksača Hrvoje Sep i Filip Hrgović.

Astana je u dvodnevnom WSB finalu pred 10.000 svojih navijača u rasprodanoj dvorani Sarjanka tek nakon „pripetavanja“, odnosno dodatne 11. borbe, pobijedila Ukraine Otamans 6-5. Tako nakon Pariza i Milana, treći WSB naslov ostaje u kazahstanskoj prijestolnici.

U finalnu pobjedu Astane hrvatski poluteškaš Hrvoje Sep ugradio je bod osvojen je u meču protiv Ukrajinca Sergija Lapina. Sep je bio apsolutno dominantan, nekoliko puta sasvim blizu nokauta, da bi na kraju slavio jednoglasnom odlukom. Sva tri suca dala su mu prednost u svih pet rundi. Bila je to Sepova peta WSB pobjeda ove sezone, odnosno ukupno 13. u WSB-u (uz pet poraza).

Iako je trebao boksati protiv olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka Aleksandra Usika, najbolji hrvatski superteškaš Filip Hrgović zbog bolesti nije mogao nastupiti u finalu WSB-a.

"Sepov je meč oduševio kazahstansku publiku, jer zaista je boksao briljantno i još jednom dokazao da je u životnoj formi. Žao mi je samo što Hrgović nije nastupio, pa da hrvatski uspjeh bude potpun", rekao je trener hrvatskih reprezentativaca Leonard Pijetraj, te nastavio:

"Čelnici kazahstanske momčadi već su naglasili kako žele zadržati Hrvoja i Filipa u svojim redovima, no pristigle su ponude iz Mexico Guerrerosa i još nekih WSB momčadi. Boksački stručnjaci brzo su prepoznali da se naši boksači dobro nose s pritiskom i zato su poželjni u svim momčadima", rekao je Pijetraj.
 
Zanimljivo je napomenuti da osim hrvatskog trojca iz BK Leonardo (2011. s Parizom i 2013. s Astanom), po dva WSB momčadska naslova imaju još samo poznati ukrajinski srednjaš Sergij Derevjačenko i njegov trener Sergej Korčinskij.

Nakon zajedničkog slavlja u ringu, kazahstanski su boksači proslavu velikog uspjeha, dodatno začinjenog AIBA-inom nagradom od 500.000 dolara, nastavili u službenom hotelu. Tamo su Sepu, Hrgoviću i Pijetraju osobno čestitali predsjednik i izvršni direktor AIBA-e Ching-Kuo Wu i Ho Kim, te s njima razgovarali o stanju u hrvatskom boksu. 

Pročitajte više