Preokret u slučaju Nenada Bjelice. Nijemci: Što se zapravo događa?

Foto: EPA

NENAD BJELICA (52) će na kraju sezone napustiti Union Berlin, objavio je Kicker u srijedu pozivajući se na izvore unutar njemačkog prvoligaša. Hrvatski trener je krajem studenog 2023. preuzeo Union s ciljem spašavanja od ispadanja, što sada znači da bi ga mogao napustiti nakon svega šest mjeseci.

Podigao je momčad u kojoj igra hrvatski reprezentativac Josip Juranović, no potom je ostao bez pobjede u posljednjih pet kola, u kojima je igrao s klubovima iz gornje polovice ljestvice - Bayernom, prvakom Bayer Leverkusenom, Eintracht Frankfurtom i Augsburgom - te 13. Borussijom Mönchengladbach.

Union se nalazi na 14. mjestu s 30 bodova, dva više od Mainza, koji je na 16. mjestu, koje vodi u doigravanje za ostanak u ligi. Bjelici tako do kraja sezone u naredne tri utakmice, s Bochumom, Kölnom i Freiburgom, predstoji borba za ostanak. Pritom treba istaknuti da se Bochum i Köln također bore za zadržavanje prvoligaškog statusa, dok je Freiburg sedmi.

"Što se zapravo događa s Nenadom Bjelicom?"

Berliner Zeitung objavio je tekst naslova "Što se zapravo događa s Nenadom Bjelicom?" Njemački novinari u njemu navode da su poslali upit Unionu o priči koja kaže da će Bjelica otići, no klub nije želio komentirati glasine. Ističu i kako, prema njihovim informacijama, vodstvo Uniona nije donijelo konačnu odluku o otkazu, što bi bio preokret u odnosu na Kickerove informacije.

Vodstvo berlinskog kluba "želi ostaviti sve opcije otvorenima", pa je tako moguće i da Bjelica dobije otkaz ako izgubi od Bochuma u idućoj utakmici, koja će se igrati u nedjelju u 15:30 u sklopu 32. kola Bundeslige.

Je li moguć Bjeličin ostanak u Unionu?

"Šefovi Uniona ne žele igrače osloboditi odgovornosti. U remiju s Borussijom Mönchengladbach jasno se vidio Bjeličin rukopis kojim je, unatoč izostanku Kevina Vogta, poboljšao napad i stabilizirao obranu. Na kraju je manjak sreće nedostajao za pobjedu.

Stoga svi u klubu žele treneru ponuditi što bolje uvjete. Svjesni su da nijedan klub nije izbjegao ispadanje uz ovakav niz poraza. Bjelica je zaustavio totalni raspad i to je njegova zasluga. Dakle, službene objave o njegovoj budućnosti nema.

Situacija je potpuno otvorena. Bjelica u kratkom vremenu nije uspio momčadi dati poticaje koji će je voditi u budućnost, no nakon povijesne sezone Union želi uzeti trenutak i vidjeti je li to prvenstveno njegova ili krivica momčadi.

Sezona je bila poput vožnje toboganom: navijači i igrači mogli su uživati u Ligi prvaka, a nedugo zatim našli su se u borbi za ostanak. Svaki će kamen biti prevrnut pri planiranju i svaka pozicija preispitana kako bi novi početak bio uspješan", piše Berliner Zeitung.

Prvi posao u ligama Petice

Bjelica je kao igrač nastupao za Osijek, Albacete, Betis, Las Palmas, Kaiserslautern, Admiru Wacker i Kärnten. Prema podacima Transfermarkta, trenersku karijeru započeo je 2007. u Kärntenu, gdje je najprije bio trener i igrač, a zatim samo trener.

U narednim godinama kao glavni trener vodio je Lustenau, WAC, bečku Austriju, Speziju, Lech Poznan, Dinamo, Osijek i Trabzonspor. Preuzimanje Uniona mu je prvi postao u ligama Petice, odnosno najjačim europskim ligama.

Pročitajte više