Idemo u Brazil: Hrvatska opet ima reprezentaciju!

Foto: Index/Montaža; Hina; KSI/Facebook

IAKO je imala igrača manje 52 minute, Hrvatska je golovima Mandže i Srne s 2:0 svladala Island i tako izborila SP u Brazilu. Bila je to najbolja predstava Vatrenih od Eura, partija koja je vraća vjeru u hrvatsku reprezentaciju. Hrvatska je dominirala velikim dijelom susreta, imala čak 16 udaraca na gol, 11 u vrata sjajnog vratara Halldorssona, najzaslužnijeg što se Islanđani kući ne vraćaju s četiri, pet golova u mreži.

> Tijek susreta: Hrvatska - Island 2:0

Junaci susreta su kapetan Darijo Srna, koji je nakon brojnih kritika pokazao da još može igrati na vrhunskom nivou u dresu hrvatske reprezentacije te Mateo Kovačić, pred kojim je zasigurno čudesna budućnost u svijetu nogometa. Kada se spomenutima pridodaju sjajni Rakitić i Modrić te možebitni tragičar Mario Mandžukić, Niko Kovač može s pravom biti optimističan uoči svjetske smotre.

Uraganski početak Hrvatske

No, vratimo se događanjima na Maksimiru, gdje je Hrvatska nošena urlicima 25 tisuća navijača uraganski krenula u susret. Već u prvoj minuti na povratnu loptu natrčao je Kovačić, ali njegov udarac desetak metara odlazi visoko poviše gola. Dvije minute kasnije Srna je ubacio s desne strane, a u posljednji trenutak ispred Mandžukića na drugoj vratnici izbio je Sigurdsson. U 12. minuti poništen je gol Islanda zbog zaleđa, a tri minute kasnije Modrić je iskosa desno pucao pokraj gola.

Mandžukić zabio pa umalo postao tragičar

U 22. minuti upisali smo najbolju priliku Hrvatske do tada. Srna je sjajno tukao iz slobodnjaka s 20 metara, ali fantastičnom paradom svoj gol spašava Halldorsson. Šest minuta kasnije Maksimir je eksplodirao. Rakitić je ubacio s desne strane, Perišić samo promijenio smjer lopti, a Mandžukić je zakucao u mrežu na drugoj stativi. Sedam minuta kasnije u prilici je bio i Mandža, međutim njegov udarac glavom zaustavio je Halldarsson.

I onda, kada se očekivao novi gol Kovačevih pulena, hladan tuš na Maksimiru. Mario Mandžukić nespretno je startao prema islandskom veznjaku i zaradio izravni crveni karton. Do kraja poluvremena Hrvatska se obranila, a već na samom početku nastavka novo bljesak Hrvatske. Kovačić je promiješao obranu Islanda, dodao do Srne, koji s 25 metara iskosa sjajno pogađa malu mrežicu Halldorssonova gola.

Fantastične partije Kovačića i Srne

Briljantnu partiju Kovačić je mogao okruniti u 58. minuti kada je u nevjerojatnom slalomu prošao četiri igrača, izašao sam na Halldarsona koji vršcima prstiju odbija loptu u korner. Nakon kornera Olić je pucao škaricama, a lopta je od grede završila u naručju islandskog vratara. Do kraja susreta mogla je hrvatska reprezentacija postići još nekoliko golova.

U 64. minuti Modrić je ukrao jednu loptu, sjurio se 50 metara prema golu, dodao do Perišića čiji udarac zaustavio  Halldarsson. U 75. odlična kombinacija Pranjića i Olića, Pranjić je sam izašao na Halldorssona, ali opet je spretniji islandski vratar. Posljednju priliku na susretu imao je Sigurdsson, čiji topovski udarac s dvadesetak metara odlazi malo poviše vratnice.

Pročitajte više