Index doznaje: Željko Širić u Osijeku nadgledao imenovanje šefa sudaca i držao predavanje o kriterijima!?

Foto: Danijel Soldo / Cropix

PRIJE TOČNO godinu dana, tada potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Željko Širić uhićen je zajedno sa Stjepanom Djedovićem u USKOK-ovoj akciji kojom je razotkrivena korupcija u sudačkoj organizaciji. Dok nam Michel Platini u zenitu svoje revolucije drži predavanja o regularnosti, glavni osumnjičenici za takvo stanje drže obrazovne mitinge o suđenju.

Širić je prije godinu dana smijenjen s mjesta potpredsjednika HNS-a, suspendiran do daljnjeg, zauvijek ako bude proglašen krivim. Početak suđenja jedan od najmoćnijih Osječanina čeka na slobodi, radno.

Iz više izvora doznali smo kako je Željko Širić, uz Šukerovog dopredsjednika Antu Vučemilovića, držao glavnu riječ na sjednici na kojoj je Tomislav Šetka po hitnom postupku izabran za predsjednika sudačke organizacije NS-a Osječko-baranjske županije.

Čovjek koji je ulovljen s rukama na označenim eurima koje mu je Hrvoje Maleš dao za "pošteno suđenje"  na službenoj je sjednici HNS-ovog tijela govorio o kriterijima za izbor sudaca u krovnu organizaciju!

Širić je na sjednici Županijskog nogometnog saveza osječko-baranjskog govorio o odnosima u suđenju te o kriterijima koje netko mora ispunjavati da bi postao sudac. Uz njega je bio i tajnik ŽNS-a osječko-baranjskog Željko Bel, inače Širićev kum, te prvi čovjek slavonskog nogometa Ante Vučemilović.

Dosadašnji predsjednik osječko-baranjske sudačke organizacije Mislav Vidak, koji je sjedio i u Sudačkoj komisiji HNS-a, molio je da ga se oslobodi dužnosti jer odlazi u mirovinu i više je neće imati vremena obnašati. Zahvalio se i predložio Šetku kao svog nasljednika. Kako nam tvrde svjedoci, kvoruma nije bilo, sjednica je sazvana na brzinu, dio klubova tražio je da se sazove nova sjednica da klubovi izađu sa zajedničkim mišljenjem, ali Ante Vučemilović tražio je da se odluka donese odmah i Šetka je postavljen za predsjednika.

Šetka je 2010. godine suspendiran od strane UEFA-e na godinu i pol nakon sumnji da je održavao kontakt sa kriminalnom skupinom braće Šapina koja je namjestila stotine utakmica širom svijeta. Suspenzija mu je istekla u ljeto 2011. godine uz jedino obrazloženje iz HNS-a da je "imao kontakte koje nije smio imati".

Je li Davor Šuker i dalje u euforiji zbog Platinijevog govora, ili će se usuditi pogledati prema svojoj bazi? 

Pročitajte više