Indexov pregled kola: Je li se Zadar nekome zamjerio?

Foto: Index, Hina 

HRVATSKI klubovi u Europi bildaju nacionalni koeficijent, a zasluge za taj domet možemo i moramo naći i u toliko osporavanoj domaćoj ligi. Index vam iz kola u kolo donosi pregled najvažnijih događaja domaćeg prvenstva.
 
................................................................................................................................................
 
PETO kolo HNL-a donijelo je četiri pobjede domaćina i pomalo iznenađujuće slavlje Osijeka u Kranjčevićevoj, no nakon njega najviše je, još jednom ove sezone, bilo govora o sucima.
 
U drugi plan pali su i prekrasni pogoci Čopa i Kramarića, one-man show Jonjića protiv Zagreba kao i činjenica da dok se Dinamo muči s realizacijom njegovi bivši igrači, ili sadašnji na posudbama, tresu mreže za druge klubove.
 
Zabili su i Kramarić, već uobičajeno, i Tomečak i Rukavina i Radonjić dva puta. Ovaj potonji dvojac preporodio se po odlasku iz Dinama, Radonjić je u Puli podsjetio zašto je zaslužio transfer u Maksimir. Rukavini je, doduše, svaka promjena u kojoj igra dobro došla i baš kao u susretu s Hajdukom podsjetio je u nekoliko navrata kakav je igrač. Protiv Bijelih je promašivao, sad je lijepo zabio, no nije bilo dovoljno.
 
Frković "junak" tjedna
 
Sve je to, rekli smo već, u drugom planu, a u prvom je izvedba suca Frkovića na Poljudu. Mnogi će reći da je imao debelo "uprljane prste" u sva tri prva pogotka Hajduka protiv Zadra, dodat ću da je onaj prekršaj Maglice na Matkoviću u najmanju ruku dvojben, ako ne i zaista nepostojeći jer vratar gostiju definitivno nije imao loptu u posjedu, a kad bi se na vrataru svirao prekršaj čim prvi dotakne loptu, bilo bi, priznajte dosta prekršaja. Uostalom, u ovom slučaju je Maglica zaista udario samo loptu, koja i dalje nije bila pod ničijom kontrolom.
 
No, pravo pitanje je kome se zamjerio Zadar i ima li to ikakve veze s činjenicom da je pravim malim pučom u izvedbi HNS-a Udruga prvoligaša prestala s djelovanjem baš kad je na njeno čelo došao Reno Sinovčić, koji polako, ali sigurno prelazi put od vanjskog suradnika do većinskog suradnika NK Zadra. Istina, na samo u Hrvatskoj moguće načine, no to nije tema ovog teksta.
 
Nevjerojatna statistika Zadra
 
Tema je gotovo pa nevjerojatan podatak da su Zadrani u prvih pet kola zaradili čak 24 žuta kartona, na Poljudu su s četiri još bili i ispod ovosezonskog prosjeka, uz dva crvena kartona, a protiv njih je svirano čak pet jedanaesteraca. Da, dva protiv Zagreba nisu sporna, a onaj protiv Splita ponešto i jest, uz teatralnost Rocea. Međutim, onaj suđen protiv Osijeka je sudačko remek djelo Bruna Marića, sudar dva igrača slavonskog prvoligaša čuveni daruvarski djelitelj pravde okarakterizirao je kao prekršaj Zadranina koji je povučen s ovima na tlo. Ovu Frkovićevu odluku u Splitu također ne treba smatrati dvojbenom, već jednostavno krivom.
 
Naravno, nije Milinova momčad "nevinašce", ne igra sigurno obranu kao Lokomotivini španeri, mada su i Lokosi u vrhu po kartonima, ali možda su ipak u nemilosti sudaca. Zbrojimo li obe vrste kartona, Zadrani imaju trenutno deset kartona više od prve pratnje u tom segmentu, ekipe Osijeka sa 15 žutih i jednim crvenim kartonom. Da, možda nisu samo Zadrani u nemilosti, ali nakon kulminacije čudnih odluka u petom kolu zaslužili su malo pažnje. Kao i suci.
 
Ukratko, priča je to koja se nametnula nakon petog kola, a sad se možemo okrenuti onim rubrikama koje ćemo odsad donositi na tjednoj bazi.
 
Utakmica kola: Istra 1961 - Lokomotiva
 
Nije ovo bilo kolo "ljepotica", istina je da su gledatelji uživali na Poljudu, ali bila je to jednosmjerna priča bez pravog otpora gostiju nakon nekoliko odluka na njihovu štetu. Dosta toga se imalo vidjeti i na Aldo Drosini, u susretu Istre 1961 i Lokomotive. 
 
Filijala je još jednom, ove sezone drugi put, prosula vodstvo s poluvremena i izgubila. Radonjić je s dva pogotka i još niz dobrih stvari preokrenuo stvari i poništio gol Rukavine u rutinerskom stilu iz 14. minute. Gostima se nada vratila poentiranjem Čabraje, ali onda je Begonja u zadnjim sekundama promašio nemoguće, nije zahvatio loptu na drugoj stativi, u situaciji kad je pred njim bila prazna mreža. Ovako su pred Lokosima sad svi prvoligaši, nakon mnogo vremena su zadnji u poretku Prve HNL.
 
Igrač kola: Dejan Radonjić (Istra 1961)
 
Sjajan je bio Andrej Kramarić protiv Slaven Belupa, s dva pogotka potvrdio je pobjedu i dominaciju Rijeke, Duje Čop je trenutkom inspiracije srušio Split, no najveći utjecaj na slavlje svoje ekipe imao je Dejan Radonjić. Vraćen iz Dinama u Istru 1961, vodio je pulski klub do pobjede protiv Lokomotive. Zabio je dva gola u razmaku od sedam minuta, sudjelovao i kod onog Matoša između dva svoja, te s još niz otvaranja i udaraca bio stalna prijetnja po Zeleniku. 
 
Pogodak kola: Andrej Kramarić (Rijeka)
 
Da, udarac Duje Čopa prekrasno je ušao u mrežu Splita, od vratnice, nekoliko centimetara uz spoj s gredom, no tehnički najzahtjevniji pa time i najbolji pogodak kola bio je onaj Kramarića. U 35. minuti dočekao je ubačaj s desne strane i prekrasno iz voleja, u kretanju unazad, pogodio suprotne rašlje gola Dominika Picaka, koji je uspio tek dotaknuti loptu.

Tragičari kola: Suci
 
Početak novog prvenstva obilježen je nizom sudačkih pogrešaka, a pritužbi na iste, u dobrom dijelu slučajeva opravdanih, bilo je i u petom kolu. Hajduk je nakon niza pogrešaka na svoju štetu "došao na svoje" protiv Zadra, koji je i dalje u nemilosti "ljudi u crnom". Prvo je Frković dosudio jedanaesterac nakon klasičnog bacanja Kouassija, zatim u dvojbenoj situaciji kod drugog nije dosuđen prekršaj Maglice na vrataru Matkoviću, a potom je Hajduk nezasluženo dobio korner, iz kojeg se izrodio gol za 3:0.
 
Dvojbenih kriterija, možda i dvostrukih, bilo je i Maksimiru, Splitovci su se žalili na ruku Šimunića u svom kaznenom prostoru, ali i povlačenje Roga unutar Dinamovog šesnaesterca, a nedvojbena greška obilježila je susret Zagreba i Osijeka. Sudac Zebec je prekršaj Jonjića na Krovinoviću izvan kaznenog prostora

Momčad kola
 
 
Lovre Kalinić - obranio nekoliko neugodnih udaraca Zadrana, cijeli susret na visokoj razini
Ivan Tomečak - pogodak i odlična igra protiv Slaven Belupa
Matej Jonjić - dva pogotka i skrivljeni jedanaesterac, koji to nije bio
Marko Lešković - sigurna izvedba protiv Slaven Belupa
Dario Tomić - Sjajna izvedba protiv Lokomotive, dva sjajna ubačaja donijela su dva pogotka za preokret
Tino Sven Sušić - dirigirao igrom Bijelih u visokom slavlju protiv Zadra
Mile Škorić - samo zbog prodora i asistencije za pobjedu zaslužio je ovo, dobar protiv Zagreba
Jean-Evrard Kouassi - bacanjem iznudio jedanaesterac, ali s dva pogotka i niz driblinga slomio je Zadar
Andrej Kramarić - dva pogotka prvog strijelca lige, onaj drugi je bio zaista prekrasan
Duje Čop - sjajnim pogotkom slomio je otpor zatvorenog Splita
Dejan Radonjić - renesansa napadača po povratku u Istru 1961 okrunjena je s dva pogotka i konstatnim prijetnjama Lokosima
 
RASPORED 6. KOLA 
 
 
 

Pročitajte više