Indexov pregled kola: Lutanja Vučemilovića i Bagarićevo izdanje vrijedno vrha

Foto: Index

PET kola Prve HNL je za nama, a Dinamo ponovno nije vodeći, što je samo još jedan podatak u prilog onima koji ljetno razdoblje nazivaju najboljim dijelom HNL-a. Zbog neizvjesnosti, ako ni zbog čega drugog.
 
Split rutinski protiv Zagreba
 
Split je iskoristio Rijekin bunker na Maksimiru i pobjedom nad Zagrebom ostao sam na vrhu. Vulićeva momčad pokazala je neke konture ozbiljne družine, čak se može da i je i rutinski sredila Zagreb, na krilima sjajnog Dražena Bagarića. Vrlo će zanimljivo, stoga, biti promotriti dolazak Crvenih na Maksimir sljedeće subote.
 
Subota bez pogodaka
 
U subotu u domaćem prvenstvu pogodaka nije bilo. Prvo su Istra 1961 i Inter odigrali jedan miran susret na Aldo Drosini, a potom je Kek uspio u svom naumu da umrtvi Dinamo na Maksimiru, što je na kraju rezultiralo "nulom". Skromna igra, skromna uzbuđenja i skromna posjeta obilježili su tako derbi dva, po mnogima, najbolja HNL kluba.
 
Slaven puno ozbiljniji od Osijeka
 
Slaven Belupo je pod Kopićem zaradio još jedan pozitivan bod, što se tiče dojma, a to je donijelo i sva tri boda za HNL poredak. Osijek se nije snašao u Koprivnici, a nakon isključenja Mandića Besekova momčad više nije imala izgleda protiv vrlo smislene koprivničke ekipe, ovaj put uz odličnog Brleka.
 
Hajduk najavio bolje HNL dane
 
I na kraju, Hajduk je uzeo ono što mu je toliko trebalo za "poguranac" u Prvoj HNL. Mnogi će reći i uz sudački poguranac, ali zbog činjenice što su odluke toliko dvojbene, moralo se prepustiti stručnjacima da ih prokomentiraju. O tom nešto kasnije, tek treba reći da je Hajduk izgledao jako dobro u Kranjčevićevoj, jednostavnom igrom, uz razigranog Sušića, stvorio je niz problema poroznoj defenzivnoj liniji lokosa.
 
Utakmica kola: Lokomotiva - Hajduk
 
U zadnjoj utakmici kola u Kranjčevićevoj nismo gledali previše rastrčan dvoboj, Hajduk se dobro postavio i polako lomio Lokose, možda i uz pomoć sudaca došao do vodstva, a kad se činilo da je sve gotovo, domaćini su uspjeli učiniti dramatičnima posljednje minute. Uz sudačke repove iza ovog susreta, jasno je da je on obilježio kolo.

Igrač kola: Dražen Bagarić (Split)
 
Bagarić je najbolji igrač Splita na početku sezone, u kojoj su nakon pet kola na vrhu tablice. U petom kolu je bio ključan za slavlje nad Zagrebom, izborio je kazneni udarac za jedan pogodak, slobodni udarac nakon kojeg je pao drugi gol, a trećeg je sam postigao.
 
Pogodak kola: Goran Paracki (Slaven Belupo)
 
Od devet pogodaka iz ovog kola, nije bilo spektakularnih. Možda i najljepši je bio onaj Goran Parackog za 1:0 protiv Osijeka. On je na 12-13 metara od gola dočekao ubačaj iz slobodnog udarca i u padu udarcem glavom poslao loptu uz vratnicu za vodstvo Slavena.
 
Tragičar kola: Josip Radošević (Rijeka)
 
Josip Radošević ušao je u igru tek u 87. minuti derbija na Maksimiru, ali na samom isteku 90. minute promašio je najveću priliku utakmice. Mogao je Rijeci donijeti pobjedu, iako je Dinamo bio opasniji u subotu, ali defenzivni veznjak nije uspio poslati loptu u mrežu sa 7-8 metara, već je dopustio Ježini da se proslavi.
 
Izjava kola: Zoran Mamić (Dinamo)
 
"Znam da ću ovime možda pogriješiti, ali svejedno ću reći jer osjećam da moram. Jako zavidim Rijeci na navijačima i posebno sam "sretan" s našom publikom koja u velikom broju ovakvu našu igru prati vrijeđanjem i pljuvanjem. Počevši od mene pa do igrača.. Tako se ne bodri klub i mene je sramota da imamo ovakvu atmosferu nakon rezultata koje ova momčad ima. Svjestan sam da će ovo navući gnjev na mene, ali tako i tako neću osjetiti razliku kada mi i ovako 90 minuta psuju i vrijeđaju majku, ali samo neka momčad ostave na miru. Machado? Očekivali smo njemu zvižduke, ali ne vrijeđa se samo njega nego sve igrače i to nije normalno; ne može biti normalno. Možete se slagati s trenerom ili vodstvom kluba i to se možda nikada neće promijeniti, ali tako vrijeđati igrače i to s "kulturne" zapadne tribine je grozno i sramota; ispričavam se iznimkama koje se tako ne ponašaju. Ova momčad nije izgubila 50-ak utakmica zaredom u prvenstvu, igraju brojni mladi i domaći igrači, imamo šansu ući u Ligu prvaka. Nije to normalno i ne može biti", monolog koji je obilježio ovo kolo izrekao je trener Dinama nakon remija s Rijekom.
 
Sudačka dvojba kola:
 
Susret Lokomotive i Hajduka ponudio je brojne repove, uz tri glavne sporne situacije: moguće zaleđe Kiša kod prvog gola, mogući crveni za Andrijaševića zbog starta na Sušiću, odnosno mogući jedanaesterac na Doležalu, potencijalno vrijedan boda. Analizu ovih situacija, ali i ostalih odluka na toj utakmici, možete pročitati ovdje.
 
Momčad kola:
 
Lovre Kalinić (Hajduk) - Dobro izdanje Kalinića u Kranjčevićevoj, u par navrata je spasio neke opasne situacije
Vedran Purić (Slaven Belupo) - Odličan je bio Purić u uvjerljivom slavlju Slavena nad Osijekom, u oba smjera
Marko Ćosić (Inter) - Kapetan Intera među najzaslužnijima je što gosti nisu primili pogodak na Aldo Drosini
Miral Samardžić (Rijeka) - Iako je možda skrivio kazneni udarac, ostatak utakmice odlično odradio u obrani Rijeke
Mateas Delić (Slaven Belupo) - Zabio treći pogodak u uvjerljivo slavlju Koprivničana
Antonio Mršić (Split) - Realizirao jedanaesterac za 1:0 i sudjelovao kod drugog pogotka, dobar protiv Zagreba
Tino Sven Sušić (Hajduk) - Najbolja utakmica sezone za Sušića, vodio je igru Hajduka kod Lokomotive, upisao i lijepu asistenciju
Petar Brlek (Slaven Belupo) - Organizator igre Slavena protiv Osijeka, odlično izdanje ovog veznjaka
Dražen Bagarić (Split) - Igrač kola, zabio i izborio kazneni udarac, predvodi igru lidera Splita
Tomislav Kiš (Hajduk) - Zabio prvi gol kojim je usmjerena utakmica u Kranjčevićevoj, iako je mogao biti i tragičar zbog promašaja u drugom dijelu
Marko Rog (Dinamo) - Najbolji i najopasniji igrač Dinama protiv Rijeke, dobro se snašao na Maksimiru
 
Trofej Index, peto kolo:
 
11 - Dražen Bagarić (Split)
10 - Tino Sven Sušić (Hajduk)
9 - Miral Samardžić (Rijeka)
8 - Petar Brlek (Slaven Belupo)
7 - Antonio Mršić (Split)
6 - Marko Rog (Dinamo)
5 - Marko Ćosić (Inter)
4 - Tomislav Kiš (Hajduk)
3 - Vedran Purić (Slaven Belupo)
2 - Lovre Kalinić (Hajduk)
1 - Mateas Delić (Slaven Belupo)
 
Trofej Index, ukupni poredak:
 
22 - Hodžić (Dinamo)
18 - Bezjak (Rijeka)
17 - Bagarić (Split)
14 - Posavec (Inter)
13 - Blagojević (Split)
12 - Heister (Istra 1961)
11 - Franjić (Istra 1961) Šovšić (Lokomotiva)
10 - Radotić (Osijek), Caktaš (Hajduk), Matas (Osijek), Sušić (Hajduk)
9 - Ejupi (Slaven Belupo), Mandić (Osijek), G. Boban (Zagreb), Crepulja (Slaven Belupo), Lukić (Osijek). Samardžić (Rijeka), Purić (Slaven Belupo)
8 - Brlek (Slaven Belupo)
7 - Matas (Osijek), Pjaca (Dinamo), Balaj (Rijeka), Ristovski (Rijeka), Mršić (Split)
6 - Nestorovski (Inter), Rog (Dinamo)
5 - Vidović (Split), Fernandes (Dinamo), Maloku (Hajduk), Ćosić (Inter)
4 - Bručić (Lokomotiva), Milović (Hajduk), Tomić (Istra 1961), Rrahmani (Split), Ademi (Dinamo), Kiš (Hajduk)
3 - Kolinger (Zagreb), Repić (Istra 1961)
2 - Rozman (Slaven Belupo), Žižić (Istra 1961), Leovac (Rijeka). Kalinić (Hajduk)
1 - Eduardo (Dinamo), Majstorović (Split), Delić (Slaven Belupo)
 
*Od ove sezone Index uvodi bodovanje najboljih igrača svakog kola, a na kraju sezone će onaj s najviše osvojenih bodova osvojiti trofej Index - nagradu najboljeg igrača Prve HNL prema ocjenama novinara Indexa.
 
Strijelci:
 
5 - Hodžić (Dinamo)
4 - Bezjak (Rijeka)
3 - Franjić (Istra 1961), Ejupi (Slaven Belupo), Balaj (Rijeka)
2 - Soudani (Dinamo), Fernandes (Dinamo), Fiolić (Lokomotiva), Marić (Lokomotiva), Šovšić (Lokomotiva), Kolar (Lokomotiva), Nestorovski (Inter), Heister (Istra 1961), Tomić (Istra 1961), Križman (Slaven Belupo), Blagojević (Split), Špehar (Split), G. Boban (Zagreb), Repić (Istra 1961), Kiš (Hajduk)
1 - Caktaš (Hajduk), Mandić (Osijek), Bručić (Lokomotiva), Doležal (Lokomotiva), Radotić (Osijek), Nikolić (Istra 1961), Savić (Slaven Belupo), Krovinović (Zagreb), Šorša (Osijek), Perošević (Osijek), Lukić (Osijek), Leovac (Rijeka), Sharbini (Rijeka), Andrijašević (Lokomotiva), Crepulja (Slaven Belupo), Ozobić (Slaven Belupo); Milović (Hajduk), Maloku (Hajduk), Balić (Hajduk), Mršić (Split), Bagarić (Split), Paracki (Slaven Belupo), Delić (Slaven Belupo)
 
Asistenti:
 
4 - P. Mišić (Lokomotiva)
3 - Bagarić (Split)
2 - Repić (Istra 1961), Rog (Dinamo), Tomasov (Rijeka), Purić (Slaven Belupo), Savić (Slaven Belupo), Krovinović (Zagreb), Ristovski (Rijeka), Jugović (Rijeka), Čuljak (Osijek), Doležal (Lokomotiva)
1 - Ohandza (Hajduk), Bilij (Hajduk), Tudor (Hajduk), Caktaš (Hajduk), Sušić (Hajduk), D. Mišić (Istra 1961), Pjaca (Dinamo), Špoljarić (Osijek), Blagojević (Split), Bočkaj (Inter), Doležal (Lokomotiva), Kolar (Lokomotiva), Leko (Lokomotiva), Šovšić (Lokomotiva), Šorša (Osijek), Henriquez (Dinamo), Fernandes (Dinamo), Hodžić (Dinamo), Musa (Dinamo), Pavlović (Istra 1961), Heister (Istra 1961), Pinto (Dinamo)
 
 

Standings provided by

 

Pročitajte više