Tko je čovjek koji je odveo Real u finale Lige prvaka?

Foto: EPA-EFE

REAL je u suludoj uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka pobijedio Bayern 2:1 i s ukupnih 4:3 prošao u finale u kojem će 1. lipnja igrati protiv Borussije. Bayern je od 68. minute vodio 1:0 i Real je bio na rubu ispadanja. Carlo Ancelotti nije imao puno izbora i u 81. minuti uveo je Brahima Diaza i Joselua.

Golovi za povijest

Od svih zvijezda koje je Ancelotti u zadnjim trenucima susreta imao na terenu, šesti finale Lige prvaka donio mu je 34-godišnji Joselu, punim imenom José Luis Mato Sanmartín. On je u 88. minuti naletio na loptu, koja je ispala dotad savršenom Manuelu Neueru iz ruke i gurnuo je u gol za 1:1, a tri minute kasnije izbjegao je zaleđe i zabio na drugoj stativi nakon asistencije Antonija Rudigera.

Nakon što je utakmica završila, Joselu se srušio na travnjak i plakao, a u sekundi su ga okružili suigrači i započeli ogromno slavlje s euforičnim Santiago Bernabeuom. Neočekivani junak odveo je Real u njegov 18. finale Lige prvaka.

Rođen u Njemačkoj pa se kao klinac vratio u Španjolsku. Oduvijek je navijao za Real

Joselu je rođen u Stuttgartu 1990., ali se njegova obitelj kad je imao četiri godine vratila u Španjolsku. Kao klinac od 19 godina je 2009. stigao u Real, klub za koji je navijao otkad zna za sebe. Igrao je za B momčad za, za koju je zabio 40 golova u 73 nastupa, a jedini nastup za Real upisao je 2011. godine. Tad je u Kupu kralja protiv niželigaša ušao u igru u 77. minuti i zabio u pobjedi 5:1.

Jose Mourinho ga nije vidio u planovima za prvu momčad i Joselu je otišao u Hoffenheim. I dok se on patio po Hoffenheimu, Eintrachtu, Hannoveru i Stoke Cityju, Real je sa Zinedineom Zidaneom pokoravao Europu.

Bio u Parizu među navijačima

Realove titule iz 2014., 2016., 2017. i 2018. gledao je kao veliki navijač, a kad je Real prije dvije godine igrao finale Lige prvaka u Parizu protiv Liverpoola, Joselu je, tad kao slobodan igra, bio na Stade de Franceu na tribinama i bodrio je svoj klub u velikoj pobjedi.

Nakon toga je potpisao trogodišnji ugovor s Espanyolom i prošle sezone je u 37 utakmica zabio 17 golova uz tri asistencije. Bio je jedna od rijetkih svjetlih točaka momčadi koja je ispala u drugu ligu.

Sjajni nastupi u Espanyolu donijeli su mu s 33 godine poziv u reprezentaciju Španjolske za koju je u deset utakmica zabio čak pet golova. U debitantskom nastupu je u kvalifikacijama za Euro ušao s klupe i zabio dva gola u pobjedi protiv Norveške 3:0. Zabio je i pobjednički gol protiv Italije, također u 88. minuti, za 2:1 i prolazak u finale Lige nacija.

Realu je otišao Benzema, propao Mbappe i okrenuo se svojem zaboravljenom igraču

Za to vrijeme Real je tražio napadača. Karim Benzema otišao je u Saudijsku Arabiju, postojala je opcija dolaska Kyliana Mbappea, a nakon što je to propalo Real nije želio plaćati neki ogroman iznos za novog napadača.

Znao je Carlo Ancelotti da mu ovog ljeta dolazi Endrick iz Brazila, a Florentino Perez računao je da će ovog ljeta dovesti i Kyliana Mbappea. Realu je trebalo privremeno rješenje i pomalo neočekivano na Bernabeu je stigao Joselu. Cijena? Posudba za 500.000 eura do kraja sezone s opcijom otkupa za - milijun i pol eura.

Ostalo je, reklo bi se, povijest. Joselu je ove sezone u 46 nastupa zabio 16 golova, ali Realovi navijači zauvijek će pamtiti ova dva Bayernu. Pamtit će ih i Joselu, zaboravljeni Realov igrač, koji je svoj omiljeni klub doveo na korak do 15. titule prvaka Europe.

Pročitajte više