Indexov pregled kola: Ne, Ivkoviću, vi ste bezobrazni

Fotomontaža: Index / Hina 

NEOBIČNO kolo je za nama. Neobično gledajući ponajprije kroz prizmu očekivanja nakon posljednjih zbivanja na domaćim travnjacima, a sve to dodatno je začinjeno novom kontroverzom na relaciji Lokomotiva - Dinamo. Zaslužan je, ionako već znate, Tomislav Ivković.
 
Bezobrazni Tomo
 
Realno, kontroverza namjernog dobivanja žutih kartona nije toliko velika kakvom je se želi prikazati, utakmice se znaju birati i u ligama mnogo više razine i ne treba od toga raditi problem uz postojanje mnogih većih i ozbiljnijih. Ovdje je problem drugačiji.
 
To je, naravno, nelogičnost, idealno sjeme sumnje i kontroverze. Nelogičnost da ekipa koja lovi gornji dom, vjerojatno i europski iskorak, što je ekipi ovakve vrijednosti definitivno cilj unatoč svim "pilama naopako" Ivkovića i ostalih o izbjegavanju ispadanja, računa ogled protiv prvoplasirane momčadi kao prigodu za odmaranje igrača. U ovom slučaju ponajboljeg igrača Lokosa ove sezone, Marija Muse.
 
Ogled na velikoj sceni HNL-a, utakmica u kojoj će momci koji love veće karijere biti na oku ponajvećem broju promatrača u sezoni, a sportski motiv bi u ogledu s najjačima trebao biti najveći, Lokosima je prilika da najbolji igrači ne igraju. Zaista?
 
"Poslije Dinama imamo strašno važne utakmice", to je rekao Ivković kao objašnjenje. Za što su toliko strašno važne, 26 kola prije kraja prvenstva? Da, svaka utakmice je bitna, svaki bod vrijedi jednako, ali nije li malo prerano već nakon nešto više od četvrtine prvenstva krenuti s kalkulacijama.
 
"Dinamo je jača momčad", također je rekao Ivković, možda zaboravljajući da je ove sezone već svladao Rijeku, ekipu koja se s Modrima bori za naslov i također igra Europa ligu. "Imam Bručića na toj strani", dodao je, dajući tom igraču, lani standardnom, tako znak da je dovoljno dobar za susrete koje se očekuje izgubiti, ali očito mu nije ugodno s njim igrati oglede iz kojih se očekuju bodovi.
 
Pa čak i da ništa od ovog ne drži vodu, kao izuzetno kontroverzan ostaje način na koji je Musa zaradio žuti karton. Tako što mu je Ivković u završnici susreta sa svoje pozicije na teren doviknuo da dobije žuti karton, što je četvrti sudac prenio glavnom sucu Vidulinu. A Musa, možda i preko svoje volje, prvo bezuspješno pokušao prigovarati i smetati kod jednog slobodnog udarca Osijeka, a zatim je uspio u naumu smetajući kod izvođenja kornera. Bila je to scena kakva se zaista rijetko viđa.
 
Ne znamo je li Ivković stvarno mislio da ga nitko neće čuti. Ne znamo je li svjestan da je odnos Lokomotive i Dinama u javnosti okarakteriziran kao sporan, što zbog utemeljenih, što zbog nepotvrđenih sumnji, ali mislimo da jest. U tom slučaju bi trebao biti svjestan da je ovakvim potezom samo opalio dodatni šamar HNL-u, odvratio još malo pratitelja te lige i potencirao nove kontroverze.
 
Pretpostavljamo slučajno, ali u svakom slučaju nesmotreno, jer sve se ovo moglo izbjeći, a ovakve namjere ostati unutar svlačionice. Samo se nadamo da naređenja poput onog za Musu nisu dobili i Jerko Leko te Herdi Prenga, stožerni veznjak i standardni branič, koji također zbog treće javne opomene propuštaju ogled s Velikim bratom. Slučajno ću spomenuti da je u ovom kolu treći žuti karton i suspenziju zaradio još jedan Musa, Zagrebov Božo Musa. Eto, Muse su zavladale ovim kolom.
 
I onda je još trener Filijale u izjavi nakon utakmice na upit novinara o nelogičnosti ovakvog poteza i unaprijed upisnom porazu od Dinama, nazvao to bezobraznim. Ne, Ivkoviću, u nedjelju ste bezobrazni bili ponajviše vi, prema instituciji prvenstva, gledateljima, navijačima (ma koliko ih bilo), sportu uopće, a sigurno bi se našlo i još ponešto.
 
Sušić za prekid suše Bijelih
 
Užasno je krenula utakmica u Puli, prvo poluvrijeme bilo je možda i najteže gledljivo u HNL-u ove sezone. Vjerojatno i najlošije Hajdukovo u ovoj sezoni, izuzev možda onog protiv Dundalka u uzvratu, uz već uobičajenu zatvorenost Istre u ogledima s kvalitetnijim ekipama, koja nimalo nije pripomagala nadigravanju.
 
Uklopio se i užasan sudac Zebec, koji je sudio i što je trebao i što nije trebao i nepotrebno podgrijavao nervozu. Užasan je, ili blizu tog termina, bio i travnjak, nije baš privlačna igračima bila ideja prizemnih dodavanja. Užasne su, ovo je čisto subjektivno, bile i frizure nekih aktera ovog ogleda. Pronađite negdje galeriju fotografija s te utakmice i shvatit ćete.
 
I onda je umjesto nastavka takve situacije Pamić sa svojim sinom i Radonjićem krenuo na tri boda, a dobio je - nulu. Raspale su se linije domaćina, iskoristili to Bijeli, i preko dežurnog spasitelja Tina Sušića krenuli ka prvoj prvenstvenoj pobjedi od 16. kolovoza.
 
Četvrti je to pogodak Sušića, a svi su bili izuzetno važni. Prvo je načeo Šahter u uzvratu, onda je zabio i Dnipru u Kijevu, te prekrasno pogodio protiv Dinama na Poljudu. Nikad nije igrao bolji i zreliji nogomet, okosnica je ovog Hajduka, dirigent napada, ali zahvalan i u drugom smjeru. Ponekad će, istina, malo daviti loptu, ali upravo zbog poteza poput onih iz Pule ima pravo na to. Ne treba zanemariti da je u ukupno 11 susreta od početka sezone uz spomenuta četiri gola podijelio i pet asistencija.
 
E sad, onaj drugi gol Bradarića je zapravo pogodak kakve ove sezone prima uglavnom Hajduk. Zbunjenost obrane pulske ekipe bila je u tom slučaju na razini je zbunjenosti Bijelih u Karagandiju, što će dosta reći o tome. U svakom slučaju, Hajduk je bez pretjerano uvjerljive izvedbe, i ukupno gledajući s jednom od najslabijih ove sezone, došao do tri boda. Možda zato jer je Istra trenutno zaista loša.
 
Tri ligaška poraza u nizu, pet kola bez pobjede, zadnje slavlje još 17. kolovoza, sve to sugerira da ova ekipa ne slijedi Pamićeve ideje i da bez nekog zaokreta slijedi borba za ostanak. No, tek je deseto kolo, tko zna kakve nas još serije čekaju.

Anas i Slaven nastavili rasti
 
Slaven je iznenadio sve, a prvenstveno lidere iz Maksimira. Scoria ih je posložio, uklopio neke nove igrače, prvenstveno Cesarca i Mirića, željenom sustavu i protiv Dinama smo vidjeli jedan smisleni obrambeni blok, sužavanje manevarskog prostora gostima i posebnu brigu za Soudanija. Rezultat, ono malo prilika Modrih zaustavio ja Kardum. Prema naprijed Slaven nije bio tup, brza tranzicija stvorila je nekoliko polukontri, koje su očito ciljano pokušavali završiti udarcima izvana, bez velikog petljanja. Bilo je nekoliko opasnih udaraca, najopasniji onaj Ozobića pred kraj, ali ostalo je 0:0. Realna "nula", što će dosta reći o izvedbi Koprivničana.
 
Na Kantridi je išlo očekivanim tijekom, 3:0 Rijeke protiv Zagreba uz dva gola Kramarića te jedan Krstanovića poslije dvojbenog izbjegavanja zaleđa, ali Keka će najviše razveseliti Anas Sharbini. Nakon malih problema s pristupom i leđima Anas se vratio razigran protiv Dinama, upisao asistenciju, a i sad je bio najkreativniji u ofenzivi Rijeke, što mu je donijelo dvije asistencije. Njegova nepredvidivost ono je što treba momčadi s Kantride kad zapne sa uigranim šablonskim akcijama, a njegov udarac s distance dodatna je vrijednost.
 
Ćirino prizemljenje
 
Visoko je letio Ćiro Blažević u Zadru nakon dvije vezane pobjede, u nekim nerealnim izjavama i objavama spominjala su se i europska natjecanja, ali prizemljio je Zadrane europski Split. S 3:0 u Parku mladeži sasvim zasluženo su zaradili proboj na četvrto mjesto tablice, a zanimljivo je da je drugo kolo uzastopce strijelac bio stoper, ujedno i kapetan, Nino Galović, u oba navrata nogom, nakon što prije toga nije bio strijelac za Crvene.
 
Inače, osim po porazu, pamtit ćemo treće poluvrijeme susreta u Zadru po jednoj izjavi koju Ćiri psiholozi zasigurno ne bi preporučili. Komentirao je Blažević kako Matić ima dugu klupu: "Oni su uvodili igrače, sve bolji od boljega, a ja kad pogledam na klupu, ja nemam nikoga." Eto, potrudio se Ćiro da slučajno ne da poticaj i ohrabrenje igračima iz drugog plana. Ili je ova izjava baš tome namijenjena?
 

Utakmica kola: Slaven Belupo - Dinamo
 
Nije bilo golova u Koprivnici, ali među susretima desetog kola koji nisu obilovali kvalitetom ogled Slaven Belupa i Dinama bio je možda i najuzbudljiviji. Taktičko nadmudrivanje Scorije i Mamića, utakmica koja je ponudila zadovoljavajući tempo, nekoliko opasnih pokušaja na obje strane, dobrih obrana i nakon dugo vremena odličnu atmosferu na Gradskom stadionu, sasvim dovoljno da se izdvoji od ostatka.
 
Igrač kola: Domagoj Pavičić (Lokomotiva)
 
S dva gola je ovaj plemeniti veznjak slomio Osijek, prvo je nakon driblinga u padu svladao Lončarića, a zatim je nakon bijega preko više od pola igrališta zadržao dosta smirenosti za prolazak vratara i potvrdu pobjede. Jedna od najboljih izvedbi u sezoni veznjaka koji je i osim pogodaka odradio dosta dobrog posla za Lokose.
 
Pogodak kola: Tino Sven Sušić (Hajduk)
 
Primio je BiH reprezentativac loptu na nekih 40 metara od protivničkog gola, sjurio se okomito prema njemu i onda s 20-ak metara precizno i dovoljno snažno pogodio kut vrata pokraj Brkića za veliko slavlje oko pola tisuće pripadnika Torcide na tribinama. Još jedan krasan ovosezonski gol Sušića.
 
Tragičar kola: Dino Špehar (Istra 1961)
 
Za mnoge je tragičar dvojac Tomislav Ivković - Mario Musa, no što se tiče Istre 1961 to je Dino Špehar. Mladi napadač Dinama na posudbi u Puli izašao je u prvom dijelu kod 0:0 sam pred gostujućeg vratara, no prvi pokušaj mu je obranio Kalinić, a drugu, možda i malo presporu reakciju, blokirao je Jozinović. Poznavajući psihologiju Hajdukovaca nakon zaostatka u Puli u posljednje vrijeme, vjerojatno bi to bilo dovoljno za pobjedu, gotovo sigurno za bar bod Istre.

Izjava kola: Tomislav Ivković (Lokomotiva)
 
"Ja sam trener, ja odgovaram za svoje postupke, ja radim ono što mi momčadi najbolje paše, ja sam jedini koji odlučuje o tome", rekao je trener Lokosa nakon pobjede. Da, zaista bi bilo nelogično da netko drugi odgovara za ovo. A Ivković će, sudeći prema pokretanju disciplinskog postupka prema njemu i Musi, i odgovarati.
 
Momčad kola:
 
 
Lovre Kalinić (Hajduk) - Obranio zicer Špeharu i još ponešto te omogućio Hajdukovom napadu da pogoci ovaj put budu dovoljni za tri boda
Marko Vešović (Rijeka) - Crnogorac pokazuje da je odličan potez Rijeke, siguran na desnom boku, aktivan i dobar u oba smjera
Nino Galović (Split) - Stoper koji je strijelac drugo kolo zaredom, "otvorio" Zadrane i držao obranu koja nije primila gol pod kontrolom
Edson (Slaven Belupo) - Dobar i pravovremen u obrani Koprivničana koja je zaustavila Dinamovce na putu do pogotka
Nikola Melnjak (Slaven Belupo) - Ponajbolji igrač Koprivničana, odlično se nosio sa Soudanijem na lijevoj strani obrane Slavena
Tino Sven Sušić (Hajduk) - U uskom izboru za igrača kola, diktirao ofenzivni dio igre Hajduka, krasnim golom zabio za vodstvo i otvorio put ka važnom slavlju
Jerko Leko (Lokomotiva) - Asistent za prvi pogodak Lokosa, rastrčan u veznom redu koji je nadigrao Osječane, pogotovo u nastavku
Davor Bagarić (Split) - Najbolji Splitovac protiv Zadra, uz dvije asistencije ponudio još niz prodora po strani, a onaj pred posljednji gol je posebno upečatljiv
Domagoj Pavičić (Lokomotiva) - S dva gola vratio mir u Lokomotivu, srušio Osijek, doša do brojke od pet golova u sezoni
Anas Sharbini (Rijeka) - Sjajna izvedba Anasa, diže se u formi, s dvije asistencije sudjelovao u uvjerljivom slavlju Rijeke nad Zagrebom
Andrej Kramarić (Rijeka) - Golgeter Rijeke nastavlja zabijati, nova dva "napadačka" gola otključala su bravu Zagrebaša
 
 
 
 

Pročitajte više