Jasmin Repeša i novi ruski izbornik mijenjaju pravila španjolske lige?

Foto: AFP

SLUČAJ Jamina Repeše, koji dok sjedi na klupi Unicaje planira preuzeti hrvatsku reprezentaciju uoči Eurobasketa, izazvao je brojne rasprave u Španjolskoj.

Klubovi su ranije prosvjedovali protiv kontroverznog pravila ACB lige koje brani treneru kluba da istovremeno vodi i neku reprezentaciju. Snalažljivi su treneri s klubovima uspjeli zaobići pravilo dogovarajući ugovore "godinu za godinu", a ljeti bi, između ugovora, imali vremena odraditi period s nacionalnom vrstom.

Sljedećeg ljeta u Sloveniji se igra Eurobasket. Jasmin Repeša s Hrvatskom je prošao kvalifikacije, a tek onda zasjeo na klupu momčadi iz Malage, nakon početka sezone. S HKS-om ima prešutni dogovor kako će se vratiti dovršiti posao, no javno ne smije ništa govoriti.

Vodstvo Unicaje već je upozorilo Repešu na javne nastupe i kontakte s matičnim savezom.

Nakon hrvatskog stručnjaka, pojavio se novi slučaj. Grk Fotis Katsikaris, koji vodi Bilbao, preuzet će reprezentaciju Rusije, potvrdio je to predsjednik ruskog saveza u nedjelju.

"Vodit će momčad preko ljeta, a onda se vratiti u klub. Inzistirao je da ne potpiše duži ugovor", rekao je Aleksander Krašenkov izazvavši novu buru u Španjolskoj, gdje se očekuje reakcija ACB lige.

Katsikaris će zamijeniti Davida Blatta koji je nakon olimpijske bronce iz Londona napustio Rusiju. Trebao bi voditi Rusiju do Olimpijskih igara 2016. godine.

Pročitajte više