Kako ne upasti u zamku prevelike samokritičnosti?

Foto: Mohito

NARAVNO, važno je prihvatiti sebe onakve kakvi jesmo, sa svim svojim vrlinama i manama, ali kada jednom to postignete, važno je da ne upadnete u zamku prevelike samokritičnosti i niskih očekivanja. Pomaknite svoje granice tako što ćete podignuti ljestvicu vlastitih očekivanja.

“Formula istinske sreće je zbroj vaših urođenih vrlina te stečenih znanja i vještina, kao i pitanje koristite li taj spoj: a) maksimalno i b) kako biste činili stvari koje vas usrećuju”, objašnjava bihevioralni znanstvenik Denis Waitley, autor knjige "The Winner’s Edge". Pritom su važna i vaša očekivanja. "Ma što govorili, nema pobjednika koji nije očekivao pobjedu, makar i potajno", objašnjava Waitley. “Osobe s pobjedničkim mentalitetom dobro znaju da je život samoispunjujuće proročanstvo." Oni unaprijed očekuju najbolje – da će dobiti povišicu, pronaći slobodno parkirno mjesto iz prve, naći idealnog životnog partnera te obično to i dobiju.
 
To je dokazano i znanstvenim činjenicama. Naše tijelo luči endorfin, hormon koji ublažava bol i loše raspoloženje te stvara osjećaj sreće i ugode, a istraživanja su otkrila da naša (samo)očekivanja utječu na njegovu razinu. Waitley opisuje znanstveni eksperiment u kojem su profesionalnim glumcima stavili elektrode i nakon toga ih zamolili da odigraju određene scene. Kada su glumili osobe pesimistična, ljutita i depresivna karaktera, količina endorfina je rapidno padala, a kada je uloga zahtijevala pozitivne emocije kao što su sreća, nada ili ljubav, razina je rasla.
 
Što iz toga možemo zaključiti? "Ono što tražiš, to ćeš i dobiti", kaže life coach Nia Maritz. Ako ne tražiš, nećeš ni dobiti, i to ne samo od drugih, nego ni od sebe. Prestanite govoriti: "Ne mogu X, neću uspjeti Y." Očekujte više od sebe i života pa ćete više i dobiti.
 
Da biste dospjeli daleko, morate sami sebe poticati i gurati, i to svakodnevno. "Ako to ne učinite, kako ćete znati koliko daleko možete dogurati", objašnjava Craig Jarrow, autor uspješnice "You Are Stronger Than You Think". U tome vam mogu pomoći sljedeći savjeti:
 
1. Prepoznajte vlastito nezadovoljstvo
 
"Ma koliko se trudili oko nečega, neprestano osjećate nezadovoljstvo. To je gotovo siguran znak da se trudite oko pogrešnih stvari koje se ne ubrajaju u kategoriju vaših očekivanja", kaže Annie Sisk, business coach.
 
2. Budite sigurni u ono što doista očekujete
 
I to u svakom segmentu života – na poslu, u vezi, vezano uz prehranu ili vježbanje – i obavezno to zapišite. "Svi dobro znamo što bismo učinili da nešto krene po zlu", tumači Maritz. "Ali, što ako sve ide savršeno ili krene nabolje? Koliko uspješni smijete i možete biti?" Možda zvuči čudno, ali iznenadili biste se koliko se ljudi ne zna nositi s vlastitim uspjehom i postignućima.
 
3. Napravite listu vlastitih očekivanja
 
I to za svako životno područje te svaki dan pokušajte napraviti mali korak prema njihovu ostvarenju. Budite spremni učiniti i neke nove, neuobičajene stvari, savjetuje Maritz. To može biti upisivanje tečaja za razbijanje treme od nastupa u javnosti koji će vam pomoći u prezentaciji koju uskoro morate održati, istrčavanje dodatnih dva kilometara svaku večer kao priprema za vaš prvi maraton ili penjanje na Velebit, pravljenje egzotičnih vrsta kolača koje ćete dijeliti prijateljima kao dio strategije za prijavu na idući MasterChef...
 
4. Iskoristite osjećaj zadovoljstva i navalu endorfina
 
Svakim ostvarenim ciljem punite se zadovoljstvom pa ga kanalizirate u motivaciju i snagu za ostvarenje idućih etapa, jačanje samopouzdanja i odbacivanje osjećaja srama ili krivnje zbog neuspjeha. "Osjećaj sreće može nam donijeti već činjenica da radimo nešto što će ostvariti neke naše snove", kaže Maritz. "Možda nećete uživati u svim međukoracima do konačnog rezultata, ali fokusiranje na dijelove u kojima uživate pomoći će vam da vidite krajnji cilj i izdržite."
 
5. Kada pokleknete...
 
... a, vjerujte nam, hoćete, sjetite se da je svaki posrtaj samo još jedna lekcija iz poglavlja "Kako se dočekati na sve četiri", objašnjava Nia Maritz. Okrenite to u svoju korist i svaki pad iskoristite za jačanje samopouzdanja te se naučite suočavati s problemima sa smiješkom. Smijanje će vam pomoći da se osjećate bolje, a i osobe koje se puno smiju privlače druge ljude koji vam mogu pomoći u daljnjem napretku i uspjesima. Ovo djeluje kao zatvoreni čarobni krug s domino-efektom, gdje jedna pozitivna stvar uzrokuje drugu. 
 
6. Koristite moć pozitivnog self-talka
 
Primjerice, recite "Ja to mogu", "Sigurno ću uspjeti" i pritom to i vizualizirajte. Zamišljajte kako bi izgledalo kada biste ostvarili sva svoja očekivanja, govori Maritz. "Kao što je rekao Henry Ford, svaki put kad pomisliš da možeš i da ne možeš, u pravu si." Kada vjerujete u sebe, možete postići nešto što ne možete ni zamisliti, osobito ako kontinuirano pomičete granice vlastitih mogućnosti.

Pročitajte više