Katarani ludi za španjolskim trenerima: Nakon Rivere u rukometu, Guardiola u nogometu?

Foto: Guliver Image/Getty Images, Screenshot The Independent

ŠARIĆ, Stojanović, Marković, Memišević, Vidal i Capote, samo su šestorica od čak 13 ''plaćenika'' predvođenih čuvenim Španjolcem  Riverom,  koji su uz pomoć IHF-a odveli Katar u senzacionalno, ali i kontroverzno finale SP u rukometu protiv Francuske.
 
Ta minijaturna, ali prebogata zemlja ne bira sredstva kako dovesti strance sa svih krajeva kugle zemaljske kako bi im ovi unaprijedili sport. Veselin Vujović, jedan od najboljih rukometaša svih vremena u nedavnom intervjuu za Index rekao je da Katar uvozi strane sportaše jer svojih nemaju. A svojih nemaju, kako Vujović kaže, zbog stila života i tradicije koja sport ne poznaje. U toj azijskoj državici djeca se ne bave sportom, bazu nemaju, no zato para imaju. I to toliko, da si mogu priuštiti sve, od kupovine domaćinstava velikih sportskih natjecanja, preko stranih sportaša, koji će braniti njihove boje i pjevati himnu, pa na koncu i do medalja.
 
Katar je domaćin SP u nogometu 2022., a cilj šeika je da reprezentaciju domaćina te godine vodi ni manje ni više nego Pep Guardiola. Koliko to sve skupa čudno bilo, za razliku od ove rukometne travestije donekle i ima smisla. Guardiola je svoju bogatu igračku karijeru završio u katarskom Al-Ahliju, a tijekom kampanje za dodjelu domaćinstva Mundijala bio je ambasador Katara.
 
''Ne sumnjam da će ljudi u Kataru učiniti sve da to prvenstvu bude organizirano kao niti jedno do sada. Cijeli svijet će to gledati i uvjeren sam da će Katar pokazati svima da je sposoban organizirati jedan takav spektakl. FIFA se trudi promovirati nogomet. Japan i Koreja su bili domaćini 2002., JAR 2010 i bili su odlični domaćini. Ne vidim problem da Katar bude još bolji 2022. Na koncu, nogomet bi nas trebao spajati i pomagati nam da upoznamo različite kulture'', rekao je tada Guardiola.
 
Guardiolin ugovor s Bayernom ističe sljedeće godine, a Bild javlja da postoje indicije da bi Španjolac mogao napustiti Bavarsku, preuzeti neki premierligaški klub, a onda, kad dođe vrijeme, preuzeti klupu Katara.
 
Španjolac je na pitanje medija postoji li ta opcija bio poprilično zagonetan:
 
''Ideja nije tako bedasta kao što zvuči, ali ništa nećemo znati sve do kraja ljeta.''
 
Sreća da u nogometu ne vrijede ista pravila kao u rukometu. 
 

Pročitajte više