Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Oslabljeni Žalgiris bez izgleda u Moskvi

Foto: AFP

SVE najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

Usprkos nekoliko poraza na početku ove faze natjecanja, bilo je izvjesno kako će CSKA bez problema izboriti plasman u četvrtfinale. Moskovljani su se pobjedom protiv Brosea uključili u borbu za jednu od prve dvije pozicije u skupini, koja donose važnu prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu. Istanbulski Efes ima dvije pobjede više (uz odigranu utakmicu više) te je ruskoj ekipi svaka utakmica do kraja natjecanja vrlo bitna.

CSKA je tijekom vikenda odigrala utakmicu VTB lige protiv Lokomotiva u kojoj je pobjedom potvrdila drugo mjesto u skupini i direktan plasman u četvrtfinale. Lokomotiv je vjerojatno ekipa iz vrha ruske košarke koja najviše odgovara Moskovljanima, budući da je uspio svladati CSKA samo jednom u posljednjih 20 utakmica. Slično se dogodilo i ovaj put, Lokomotiv je držao priključak samo u prvom poluvremenu (40:34), dok je drugo poluvrijeme bilo jednosmjerna ulica.
Završilo je +27 za CSKA, a Messinu najviše može razveseliti povratak kapetana Hrjape nakon mjesec dana izbivanja zbog ozljede. Hrjapa je iznimno važan igrač CSKA, posebno u defenzivnom dijelu, a već je u prvoj utakmici pokazao svoju raznovrsnost (devet poena, osam skokova i pet asistencija).

- Bili smo iznenađeni agresivnošću protivnika u prvih pet minuta utakmice. Međutim, nakon toga smo se sjajno branili, posebno u trenucima pressinga po cijelom parketu. Hrjapa je igrao dobro u minutaži koju je dobio i to su dobre vijesti - izjavio je nakon pobjede trener Messina.

Messina je brzo prebacio fokus na današnju utakmicu u kojoj CSKA želi nastaviti s dobrim igrama u posljednje vrijeme.


- Ova je utakmica vrlo važna za nas. Susreli smo se tri puta ove sezone i svaki put smo se morali jako boriti. Međutim, detaljno se pripremamo, želimo nastaviti prikazivati dobru košarku i pokušati pobijediti - najavio je utakmicu Messina, koji će imati sve igrače na raspolaganju.
Situacija u Žalgirisu sve je lošija kako sezona odmiče. Financijski problemi u klubu neminovno utječu na igrače, što je u kombinaciji s nekoliko nesretnih poraza u Topu 16 dovelo litavsku momčad u vrlo tešku situaciju. Do kraja su ostale samo četiri utakmice, a zaostatak za četvrtim Panathinaikosom iznosi dvije pobjede, uz bolji međusobni omjer grčke momčadi. Drugim riječima, Žalgiris bi već nakon današnje utakmice mogao ostati i bez matematičkih izgleda da izbori četvrtfinale.
Žalgiris je tijekom vikenda poražen na gostovanju u Minsku. Iako je već dvije utakmice prije kraja osigurao prvu poziciju u regularnom dijelu tog natjecanja, poraz kod ekipe koja je ostvarila tek drugu pobjedu u VTB ligi ove sezone nikako nije dobra najava za večerašnju utakmicu. Plaza je pružio približno jednaku minutažu svim igračima, ali sigurno nije računao na poraz u Bjelorusiji.
Gostovanje u Moskvi bit će čak četvrta međusobna utakmica ovih dviju momčadi ove sezone, budući da se ekipe nalaze i u istoj skupini VTB lige. Upravo je u sklopu tog natjecanja odigrana posljednja utakmica, u kojoj je Žalgiris slavio na gostovanju u Moskvi prvi put nakon dugo vremena.

Moskovljani će biti sigurno vrlo motivirani revanširati se za taj poraz, a dodatna otegotna okolnost Plazinoj momčadi su ozljede Jankunasa (do kraja sezone) i Popovića. Njihova važnost u igračkom, ali i liderskom smislu najbolje se očituje u činjenici da je Popović preuzeo Jankunasovu kapetansku traku nakon njegove ozljede. Igrači i dalje negiraju da financijski problemi utječu na njihove izvedbe.

- Novac u ovom trenutku nije najvažnija stvar. Ne mislim da bih bio u boljoj poziciji da sam dobio plaće na vrijeme, a da sjedim na klupi. Nadam se da ću tijekom karijere imati priliku zaraditi dovoljno novca - izjavio je Kuzminskas, koji je potvrdio da će ostati u klubu unatoč interesu pojedinih španjolskih klubova:

- Lijepo je kada postoji interes, posebno od strane moćnih španjolskih klubova. Međutim, do kraja sezone neću napustiti klub. Bez obzira kakva ponuda bila, to neće promijeniti moju odluku. Glavni razlog je trener Plaza. Naučio me neke neprocjenjive lekcije, ne samo vezano za košarku, nego i za život.

Danas će ekipa morati loviti pobjedu bez dvojice vođa na parketu, a kada se u obzir uzme i Dardenov odlazak iz kluba tijekom tjedna, njihova pobjeda polako postaje nemoguća misija. Darden nije razmišljao kao Kuzminskas, nego je prešao u redove Real Madrida, kojem je prošlog četvrtka postigao 20 poena. Kako je istekao rok za registraciju igrača u Euroligi, Darden će imati pravo nastupa samo u španjolskom prvenstvu.

- U mojim je očima Žalgiris nacionalno blago koje predstavlja strast, jedinstvo i ljubav Litve. Ljubav koju smo moja obitelj i ja primili ovdje je jedinstvena i zahvaljujem svima na tome. Imao sam priliku igrati s odličnom skupinom ljudi i svako jutro biti okružen izvrsnim košarkašima i trenerima - izjavio je pri odlasku Darden.
Sigurno je kako će litavskoj momčadi danas biti iznimno teško. Odlaskom Jaaberea i Dardena i ozljedom Popovića momčad će biti bitno oslabljena na bekovskim pozicijama te će teško parirati domaćoj momčadi, posebno Teodosiću, koji je u prvoj utakmici u Kaunasu postigao 24 poena.
Što se tiče pozicija u reketu, Žalgiris tu ima braću Lavrinovič, ali CSKA s Kaunom, Krstićem, Voroncevičem i Hrjapom ima itekako kvalitetna rješenja. Plaza će s obzirom na navedene okolnosti ovdje teško doći do pobjede koja bi produžila nadu u četvrtfinale. Sigurno je kako će probati usporiti tempo igre i granitnom obranom pokušati odvesti utakmicu u neizvjesnu završnicu.
- Ako pogledate listu strijelaca prve utakmice, vidjet ćete da će nam nedostajati četvorica igrača: Kaaber, Jankunas, Darden i Popović. Marko nije bio na treninzima tijekom prošlog tjedna zbog ozljede. Bit će to drukčija utakmica, ali ako ostanemo ozbiljni, imat ćemo neke izglede protiv CSKA. Bit će teško, ali pokušat ćemo spriječiti predviđanja da ćemo izgubiti s 40 razlike. Dat ćemo sve od sebe i vidjeti što će se dogoditi na kraju utakmice - svjestan je malih izgleda Joan Plaza.
- Mislim da smo ove sezone dokazali da možemo igrati sa svakim. Minimalan poraz u Madridu i pobjeda u VTB ligi u Moskvi to potvrđuju. Međutim, ovaj će put biti teže, jer nas je napustio Darden i Popović neće biti spreman zaigrati zbog ozljede. Igrači CSKA pronalaze svoju igru i favoriti su da osvoje natjecanje. Bit će teško, ali se ne predajemo. Ako smo jednom uspjeli pobijediti CSKA u Moskvi, možemo to ponoviti - izjavio je Kuzminskas u najavi utakmice.

Prognoza:

CSKA Moskva – Žalgiris, Hendikep -10.5 tip: 1

Koeficijent na pobjedu CSKA je od jučer poprilično pao, a margina je porasla za 2-3 poena. Razlozi su i više nego jasni, Žalgiris ovdje dolazi vrlo oslabljen. Bez obzira na porast margine, i dalje vidim vrijednost u ovoj okladi. CSKA će biti jako motiviran revanširati se za poraz u VTB ligi te će ići maksimalno ozbiljno. Njima je ova utakmica vrlo bitna. Efes je sinoćnjom pobjedom otišao na dvije pobjede prednosti i CSKA ovdje mora pobijediti kako bi zadržao priključak. S druge strane, iako iz redova Žalgirisa dolaze najave kako se neće predati do samog kraja, između redova se može iščitati da su i sami svjesni koliko će večeras biti hendikepirani. Jankunas i Popović nisu bilo kakvi igrači, oni su lideri momčadi i pokretači kada kola krenu nizbrdo. Kada se to večeras dogodi, a prema svemu sudeći, trebalo bi, ne vjerujem da će se ekipa psihološki dignuti. Dodatan udarac predstavlja odlazak Dardena, iznimno važnog igrača, čijim je izostankom Žalgiris vrlo oslabljen na bekovskim pozicijama. Messina će to znati prepoznati, zna na koga treba obratiti pažnju i Žalgiris bi se mogao jako mučiti u organizaciji napada. Moskovljanima se vratio Hrjapa, a o kako se važnom igraču radi, vidjelo se već protiv Lokomotiva. Iako krasnodarska ekipa odgovara CSKA, pobjeda s 27 poena prednosti vrijedna je svakog respekta. Lokomotiv svoju snagu dokazuje iz tjedna u tjedan i ta je utakmica samo potvrda da se CSKA trenutno nalazi u odličnoj formi. Zasigurno dovoljno dobroj da ovu utakmicu, s obzirom na veliki motiv te oslabljen Žalgiris, dobiju s dvoznamenkastom razlikom. Treba dodati kako je CSKA pobijedio u svih devet međusobnih utakmica u Euroligi.
 

Pročitajte više