Maleš za Index: Ne želim zvučati bahato, ali zaslužio sam poziv u reprezentaciju

Foto: Getty images

U RAZGOVORU za Index veznjak Rijeke i novopečeni hrvatski reprezentativac Mate Maleš, govorio je o svojim iskustvima na Kantridi, predstojećim europskim susretima, HNL-u te neočekivanom pozivu Nike Kovača.

"U zadnje dvije i pol godine, od Zagreba, preko Lokomotive do Rijeke, zaista sam stasao kao igrač. Na Kantridi se osjećam izvanredno, sretan sam u kojem se smjeru razvija moja karijera. Svi su zadovoljni mojim igrama, Uprava, stožer, navijači i suigrači, a pohvale stižu sa svih strana. Eto, nedavno me kao šlag na torti iznenadio i reprezentativni poziv", rekao je u uvodu.

"Iskreno, nisam razmišljao o reprezentaciji niti sam vjerovao da će poziv stići tako brzo, međutim bilo bi glupo reći kako se nisam potajno nadao i s nestrpljenjem čekao taj dan. Svaki igrač sanja da jednog dana brani broje svoje zemlje, nisam ni ja ništa drugačiji. Možda će zvučati prepotentno, ali mislim da sam svojim igrama to zaslužio. Naravno, znam da moram i mogu bolje, tek ćete gledati moje najbolje partije"

"Island? Za početak želim zahvaliti Bogu što ću i ja imati priliku dati svoj obol. Vjerujem u hrvatsku reprezentaciju i naše igrače te smatram kako smo favoriti u ovim susretima. Nisu hrvatski reprezentativci zaboravili igrati nogomet, moramo se samo skupiti svi zajedno i stvoriti izvanrednu atmosferu. Trebamo disati kao jedan, a onda uspjeh neće izostati. Brazil je ogromna nagrada".

"S obzirom na ono što smo pokazali na Gerlandu, imamo pravo vjerovati u uspjeh na Kantridi"

Razgovor je potom krenuo u smjeru hrvatske nogometne lige i velikog spektakla protiv Lyona u četvrtak.

"Poraz u Splitu proteklog vikenda zasigurno nije dobrodošao. Nismo bili agresivni i brzi, a Crveni kao da su više htjeli pobjedu. Ne želim tražiti alibije, ali činjenica je da nas je pomalo stisnuo umor, to se ne da sakriti. Nije da nismo htjeli pobijediti, samo noge nisu slušale. Šteta, pobjeda bi bila sjajan uvod susretu s Lavovima ovaj četvrtak."


"Ipak, zadovoljan sam rezultatima u HNL-u. Imamo samo dva poraza i vrlo smo blizu vodećem dvojcu. Cilj nam je do posljednjeg kola voditi prvenstvenu utrku i od toga nećemo odustati. Dinamu bi dao malu prednost u odnosu na nas i Hajduk. Iza sebe imaju tradiciju, iskustvo i kvalitetu, dok me Hajduk vrlo ugodno iznenadio. Dobra su klapa i upravo ih ta atmosfera drži tako visoko".



"Što se tiče dvoboja s Lyonom, naravno da nismo bez šansi. Na početku sezone rekao sam da Kantrida mora biti neosvojiva tvrđava i sada s ponosom mogu reći da nas nitko nije pobijedio na našem travnjaku. S obzirom na ono što smo pokazali na Gerlandu, možemo se nadati uspjehu. Respektiramo Lyon, ali dat ćemo sve od sebe da osvojimo tri boda, ili barem bod. Puno bi nam svima značilo, pogotovo Armadi, koja nas nevjerojatno bodri. Lakše se postaviti muški kad imaš takvu masu iza sebe", za kraj će.

"Puno toga još moram popraviti u igri. Za početak, volio bi postići svoj prvi gol u HNL-u"

Na kraju smo se vratili osobnim preferencijama.

"Bilo mi je uistinu teško kada sam odlazio iz Hajduka, nakon toga zaredali su se zdravstveni problemi, ali iz svega sam izašao jači. Uvijek pokušavam živjeti kako treba, napravit sve najbolje, od prehrane do treninga i ponašanja. Bitno je svakodnevno ulagati u sebe, a što se dalje dogodi u Božjim je rukama. Naravno da sanjam jednog dana u inozemstvo, ali ne zamaram se time. Gdje? U Bundesligu bih volio, iako mi je Real Madrid najdraži klub."

"Ne, nemam trenutno nekog idola kojeg pratim i od kojeg učim. Nekad je to dok sam bio pionir bio Claude Makelele. Danas bih ipak želio biti svoj, poseban. Što bih želio popraviti u svojoj igri? Uf, puno je tu stvari, ne znam odakle krenuti. Golovi? Eto možda od toga, još nisam postigao niti jedan u 1. HNL od početka karijere."
 


> Benko za Index otvoreno nakon prvog pravog poziva: Šutio sam i igrao, na nekim drugima je bilo da gledaju!

> Kek: Hvala čitateljima Indexa što me žele za hrvatskog izbornika, ali Kovač je najbolji izbor i dajte mu svu podršku

Pročitajte više