Mateo Kovačić među najskupljim tinejdžerima u povijesti nogometa

Foto: AFP

NA POPULARNOM Transfermarktu lako je provjeriti kako prelazak mladog veznjaka Dinama Matea Kovačića u milanski Inter spada u 15 najvećih transfera igrača mlađih od 19 godina u nogometnoj povijesti.

Iako Mamić tvrdi kako visina transfera iznosi 15 milijuna eura, ova njemačka stranica transfer vodi pod cifrom 11 milijuna eura, što ga svrstava na 15. mjesto svih vremena. Ako se uzme u ozbir Mamićeva cifra, onda je Kovačićev transfer na sjajnom osmom mjestu.

Prvi je Wayne Rooney, koji je kao 18-godišnjak prešao iz Evertona u Manchester United za nevjerojatnih 37 milijuna eura. Drugi je, iznenađujuće, zločesti dečko talijanskog nogometa Antonio Cassano, kojeg je u ljeto 2001. Roma dovela iz Barija za 28.5 milijuna eura.

Na diobi trećeg mjesta nalaze se Romelu Lukaku kojeg je Chelsea platio Anderlechtu 22 milijuna eura te Alexandre Pato, kojeg je Milan doveo iz Internacionala. Peti je Kun Aguero(21 mil.), šesti Cristiano Ronaldo, koji je iz Sportinga u Manchester Unitedprešao za 17.5 milijuna eura.

Sharaawy je sedmi s 15.5 milijuna, Bale s 14.7 osmi, Sebastien Frey deveti, dok prvih deset zatvara Bugarin Valeri Bojinov. Tada 18-godišnjeg napadača Fiorentina je kupila od Leccea za 14 milijuna eura. Do petnaestog mjesta još su se ugurali Chamberlain, Breno, koji je trenutno u zatvoru, Dybala te Lucas Ocampos.

Pročitajte više