Ne ponovio se Poljud: Švicarsku nismo porazili od 1940.

Foto: Guliver Image/Getty Images

DRUGI hrvatski izbornik zaredom prvi će prijateljski dvoboj odraditi protiv Švicarske. No, za razliku od Štimčevog katastrofalnog debija na Poljudu 2:4 u ljeto 2012., Niko Kovač iza sebe već ima dvije uspješno odrađene utakmice s Islandom u play-offu za Svjetsko prvenstvo. 

Rezultat ni ovaj put neće nikoga posebno zanimati jer oba izbornika na početku su slaganja momčadi za SP u Brazilu. Ottmar Hitzfeld najavio je ozbiljan pristup s najboljim igračima na raspolaganju, dok je Kovač najavio eksperimantiranje.

Takva najava hrvatskog izbornika pobudila je strah da bi naša reprezentacija mogla, godinu i pol nakon splitskog poraza, još jednom postati žrtva Htizfeldove "multi-kulti" ekipe. Štimac je tada krenuo hrabro s trojicom napadača u 4-3-3 formaciji, iznenadio je uvrštavanjem Maloče i Badelja, a osim njih dvojice, Kranjčara i Mandže, ostali će i Kovaču biti na raspolaganju večeras. Srećom po Hrvatsku, tadašnji dvostruki strijelac Mario Gavranović, vjerojatno će početi na klupi.

Prisjetite se kako je to izgledalo...

> TIjek utakmice: Hrvatska - Švicarska 2:4

> Švicarska se narugala Štimčevoj "novoj" Hrvatskoj


Zanimljivo je da je upravo protiv Švicarske hrvatska nogometna reprezentacija odigrala prvu utakmicu u povijesti, koju je službeno registrirala FIFA. Bilo je to 1940. godine pod zastavom Banovine Hrvatske koja je slavila sa 4:0 na stadionu Građanskog pred 10 tisuća ljudi golovima Matekala, Cimermančića i Lešnika, da bi tri tjedna kasnije u gostima pobijedila s 1:0 golom Jazbeca.

Godine 1943. slavili su Švicarci s 2:1 (tada protiv NDH), a na sljedeći sudar čekalo se do 2004. kada su na Europskom prvenstvu u Portugalu u skupini odigrale 0:0.

Pročitajte više