Nezaustavljiva Sandra ima novi motiv: Može li razbiti "istočni blok" najboljih diskašica svijeta?

Foto: Guliver Images/Getty Images

1. OŽUJKA ove godine Sandra Perković u Splitu je ispalila hitac od 70 metara i 51 centimetar. Prvi put u njenoj karijeri disk je letio preko magične granice od 70 metara, no bilo je to tek zagrijavanje. U Šangaju je, u okviru Dijamantne lige, popravila vlastiti rekord za 56 centimetara. Europsko prvenstvo u Zuerichu donijelo je novi rekord i povijesni domet; Sandra je hicem od 71.08 metara treći put u nizu postala prvakinja kontinenta što nije uspjelo nijednoj bacačici diska u povijesti.


"Dvadesetak godina čarobnu granicu od 70 metara nitko nije uspio prebaciti, to je najbolji način da otvorim sezonu", kazala je u Splitu, da bi nakon Šangaja, puna samopouzdanja i iskrena kao i uvijek, dodatno objasnila: "Pa ljudi, 70 metara je moja svakodnevica".

Sandra sada ima veće ambicije. Ogroman uspjeh napravila bi kada bi ušla među 10 najboljih bacačica svih vremena, a za to joj treba hitac od 72,92 metra koji je postavila Martine Hellmann (Istočna Njemačka).

U posljednjih 26 godina nijedna bacačica nije se uspjela ugurati u to sumnjivo istočno-europsko društvo, koje predvodi svjetska rekorderka Gabriele Riensch (Istočna Njemačka), s hicem od 76,80 metara iz 1988. godine. Svih deset najboljih rezultata postignuto je 80-ih godina, većinom na borilištima u zemljama istočne Europe.

Zašto je rušenje svjetskog rekorda "nemoguća misija"?

Gabriele Riensch postavila je svjetski rekord 9. srpnja 1988. na mitingu u Neubrandenburgu, a zanimljivo je da je Njemica popravila prijašnji rekord za dva metra i 24 centimetra! Nije tajna da je Istočna Njemačka (a prema najnovijim istraživanjima i Zapadna Njemačka) svoje sportaše poticala na korištenje dopinga kako bi ostvarili što bolje rezultate i moguće je da ni Riensch nije bila iznimka, iako pretpostavknikada nije dokazano. Treba naglasiti da je upravo 1988. godine popravila svoj osobni rezultat za skoro deset metara, a na Igrama u Seoulu, dakle dva mjeseca nakon što je postavila svjetski rekord, Riensch je upisala hitac od 67 metara i 26 centimetara. Pred Sandrom Perković, naizgled, nemoguća je misija.

Sve medalje najbolje hrvatske atletičarke Sandre Perković:


OLIMPIJSKE IGRE London 2012 - 1. mjesto

SVJETSKA PRVENSTVA Moskva 2013 - 1. mjesto

EUROPSKA PRVENSTVA
Zuerich 2014 - 1. mjesto
Helsinki 2012 - 1. mjesto
Barcelona 2010 - 1. mjesto

MEDITERANSKE IGRE 2013 Mersin - 1. mjesto

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO Bydgoszcz 2008 - 3. mjesto

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO
Novi Sad 2009 - 1. mjesto
Hengelo 2007 - 2. mjesto

DIJAMANTNA LIGA Pobjednica 2012. i 2013.

Perković: Bilo je sjajno baciti preko 71 metra

Sandra Perković najavila je da bi do kraja sezone mogla nadmašiti rezultat s Europskog prvenstva, najbolji što ga je jedna diskašica ostvarila u posljednje 22 godine.


Dobro sam se spremila za ovo EP. Doduše, bilo me malo strah da se ne ozlijedim", rekao je Perković nakon što je srušila hrvatski, a ujedno i osobni rekord.

"Bilo je sjajno baciti disk preko 71 metra. Bio je to doista dalek hitac. Sretan sam što sam osvojila medalju i što sam uzela treće zlato. Jednostavno sam iskoristila dobre vremenske uvjete", poručila je najbolja hrvatska atletičarka, koja je najavila lov na rekorde.

"Tko zna što će biti za dvije godine na Euru u Amsterdamu. Nadala sam se da ću ovdje postaviti novi rekord EP-a i nacionalni rekord, to je bio idealan scenarij. Vidjet ćemo imam li još snage, a osjećam se dobro i mislim da mogu baciti još dalje", zaključila je kraljica Europe koja se sada priprema za mitinge Dijamantne lige.

 

 

 

Pročitajte više