Nikad veći interes javnosti za borilački spektakl u Sarajevu

Foto: FFC

TEŠKO se sjetiti kada smo prisustvovali jednoj brojnijoj press konferenciji Final Fight Championshipa kao što je bila ona uoči FFC-a 7, održana u srijedu u Sarajevu u Hotelu Holiday Inn. Čak pedesetak novinara iz raznih bosanskohercegovačkih medija došli su vidjeti i čuti glavne zvijezde najvećeg sarajevskog borilačkog spektakla u povijesti, a najviše su ih očekivano zanimali Dževad Poturak i Tomislav Spahović.
 
Osim ovog dvojca na konferenciji su prisustvovali i glavni čovjek FFC-a, gospodin Orsat Zovko, Poturkov protivnik - Španjolac Frank Munoz i još jedna sarajevska "zvijezda u nastajanju" - Elmir Mehić.
 
Zovko: Potrudit ćemo se napraviti spektakl kakav Sarajevo i Bosna i Hercegovina do sada nisu vidjeli
 
Prvi je riječ dobio gospodin Zovko koji se zahvalio svim novinarima i pripadnicima sedme sile koji su došli na konferenciju u velikom broju, ali i općenito Sarajevu na toplom gostoprimstvu. Također je naglasio da njegovo prijateljstvo s Poturkom traje 16 godina te da je ovo vrhunac.
 
"Drago mi je što smo napokon uspjeli organizirati FFC u Sarajevu i što smo rupu koja se zvala FFC 7 uspjeli popuniti. Potrudit ćemo se napraviti spektakl kakav Sarajevo i Bosna i Hercegovina do sada nisu vidjeli. Glavne zvijezde večeri su Dževad Poturak i Tomislav Spahović. Dževad se već pokazao i dokazao u svim ringovima svijeta. Tomislav je generacija koja tek dolazi, ali njegovi rezultati u zadnje dvije godine pokazuju da na njega definitivno možemo računati. Imamo impresivan 'fight card' i vrhunsku produkciju. To gledateljima jamči veličanstven spektakl."
 
"Rakića više nećete gledati u FFC-u"
 
Osim o Poturku i njegovom bitnom dvoboju, najviše govora je bilo o otkazivanju nastupa Aleksandra Rakića, austrijskog borca srpske krvi koji je zbog navodnih nacionalističkih prijetnji njegovoj obitelji otkazao meč protiv Spahovića.
 
Zovko nije povjerovao u tu priču te smatra da su u pitanju strah i drugi interesi...
 
"U ovom se sportu otkazi meča događaju. Od UFC-a, Bellatora i ostalih vrhunskih oganizacija. Borci spariraju, ozlijede se i to se uvijek događa u zadnji tren. Međutim, jako sam dugo u ovome sportu i nikad nisam čuo ovakve razloge. Za mene ta priča ne drži vodu. Da u 2015. g. netko tvrdi da ne može doći u Sarajevo jer mu prijete jer je Srbin, Hrvat, Kinez... To je nebuloza. Ovdje ima momaka koji su došli iz Srbije i puno su veći Srbi od Rakića koji dolazi iz Austrije i nastupa pod austrijskom zastavom. Te priče da mu je netko prijetio smrću jer je Srbin su strašne nebuloze. Smatram da je za toga neki drugi razlog, a njega najbolje zna on i njegov tim. Je li prihvatio zalogaj koji j za njega možda prevelik pa se na kraju zbrojio, a iskoristio to za svoju promociju? To se više ne smije događati. Što se mene tiče, to je završena priča. Može biti novi Jon Jones, ne zanima me. Na FFC-u ga sigurno više nećete gledati. "
 
Poturak: Želim pobijediti za BiH
 
Nastup na FFC-u u Skenderiji će biti već treći za Dževada Poturka pod FFC brandom. Za sada ima polovičan  uspjeh, no dojam je da je meč protiv Munoza shvatio maksimalno ozbiljno. Skinuo je 7.5 kilograma i izgleda poput mladića.
 
"U proteklom smo periodu imali pokušaje da se FFC odradi u Sarajevu. U prvom sam se pokušaju povrijedio, onda smo opet imali prazan hod, ali sad smo napravili pravu stvar. Nadam se da ću u petak pobijediti Franka Munoza i osvojiti pobjedu za Bosnu i Hercegovinu, a bila bi značajna i za mene jer bi mi to bila treća pobjeda u nizu. Lani sam se vratio u ring nakon zdravstvenih problema i zbog toga sam vrlo sretan, kao i moja obitelj. Ova bi mi pobjeda bila jako draga jer bi bila u našem lijepom Sarajevu i drago mi je što su tu naši prijatelji i susjedi iz Hrvatske s nama. Od njih smo dobli veliku podršku. Hvala im, hvala Orsatu Zovku, Marku Petraku i cijeloj ekipi FFC-a što su tu", rekao je Poturak prisutnima te je dodao:
 
"Supruga mi je smanjila porcije i nije mi dala toliko da jedem, pa sam uspio skinuti 7.5 kg. No radio sam ozbiljno i ozbiljno sam se pripremao. Zadnji put sam dobio prave kritike od g. Orsata i ovoga puta se nisam htio pojaviti u lošem izdanju. Mislio sam da neke mečeve mogu dobiti znanjem i iskustvom ali očigledno je da dolaze mladi i novi borci, pa tako mi stariji moramo isto zapeti. Obećavam rat od prve sekunde. Krenut ćemo žestoko i jako pa kome upali. Bit će teško. Njemu, ne meni", rekao je Dževad kroz šalu i zatim se nadovezao: "Munoz dolazi iz vrhunskog tima, sjajan je borac i čovjek. U petak će sigurno sve sijevati."
 
Iako je dvojac razmjenjivao prilično prijeteće poruke u proteklih par dana, Poturak i Munoz su pred novinarima bili vrlo prijateljski nastrojeni, no obojica su obećali pobjedu i nokaut. Španjolac nije bio posebno riječit, a zahvalio se FFC-u na prilici te je rekao "kako je ovo njegovo vrijeme", a da je Poturak legenda, ali i da je u godinama...
 
"Jako mi je drago što sam u Sarajevu. Prije dvije sam se godine borio u Zagrebu, na K-1 Finalu. Sada je vrijeme da pobijedim. Poturak je legenda i velik borac, ali došlo je moje vrijeme. Jak je, ali vrijeme je za novu generaciju. Zato sam ovdje. Obećavam vam pravi spektakl u petak jer sam se došao boriti i zabaviti publiku", izjavio je Munoz.
 
Uz Poturka, najviše interesa sedme sile bilo je za ponajboljeg bosanskohercegovačkog MMA  borca, Tomislava "The Beast" Spahovića. On je nakon dvije promjene protivnika dobio treće ime - Bugara Kamena Georgieva. 
 
Situacija nije ugodna, no Sarajlija tvrdi da nikada u karijeri spremniji nije bio i da se ne opterećuje stvarima oko borilišta. Pričat će u ringu...
 
"Već su dva protivnika otkazala borbu protiv mene, no na moju sreću je Kamen Georgiev iz Bugarske prihvatio borbu u zadnji čas i to mi je jako važno jer nisam htio ostati bez meča. Spreman sam za petak. Kamen ima 30 borbi iza sebe. Iskustvo je definitivno na njegovoj strani, ali ja sam mladi lav koji ide u pohod  i dat ću sve od sebe da pobijedim.", rekao je Spahović i dodao nekoliko riječi o taktici:
 
"Spreman sam i ne biram protivnike, ali manji mi je pritisak činjenica da ga ne poznajem. Nemam problema s time da se moram prilagoditi borbi. Morat će se on prilagoditi mom stilu borbe, pokušat ću mu ga nemetnuti i tako doći do pobjede. Napredovao sam i možete očekivati i borbu u stojci, a ako tu krene nizbrdo, preselit ću borbu u parter. Idem tamo gdje se osjećam bolje."
 
Ispred Elmira Mehića je najveći ispit karijere. O Tomislavu Čikotiću ne zna previše, no svjestan je njegove kvalitete koja je isplivala na FFC Futuresu gdje je Splićanin bio u samoj završnici.
 
"O svome protivniku ne znam puno, no znam da je FFC Futures prvak. Mogu samo najaviti odličnu borbu i sve pozivam da nas dođu podržati.", izjavio je Mehić.
 
U četvrtak je na rasporedu službeno vaganje koje uvijek privuče velik "šušur" te je svojevrsan događaj za sebe. Hotel Holiday Inn će ponovno biti poprište zanimanja velikog broja novinara koji će pratiti posljednju službenu stvar koju borci moraju odraditi prije ulaska u borilište. Karata za spektakl u petak još uvijek ima, no kako organizatori kažu već sutra bi se moglo dogoditi da se i konačno rasprodaju. Očito nas očekuje nezapamćen borilački event u Sarajevu!
 

Pročitajte više