Nova sezona, novi bolidi: Je li Renault uništio Vettelove snove o petom uzastopnom naslovu?

Foto: Guliver Image/Getty Images

RED BULL nije konkurentan, najvažnija je vijest poslije testiranja i uoči prve utrke nove sezone Formule 1 koja za vikend počinje u Australiji.

Iz samog Red Bulla, momčadi koja je prošle sezone osvojila naslov s čak 236 bodova ispred Mercedesa, najavljuju debakl na prvoj utrci.

"Uspjeh bi bio da završimo utrku, a ako pola vozača odustane, onda možda možemo i uzeti koji bod", rekao je utučeni Sebastian Vettel, vozač koji je osvojio prvenstvo u posljednje četiri sezone i koji u karijeri ima 39 pobjeda. Na 40. će morati pričekati...

 

Sezona počinje dva mjeseca prerano za Red Bull

Red Bull ima velikih problema s Renaultovim motorom i Vettel se vjerojatno oprašta od lova na peti uzastopni naslov.

"Sezona počinje najmanje dva mjeseca prerano za nas. Bit će nam jako teško uhvatiti ostale, ako ikako i uspijemo to napraviti", razočarano je poručio šef austrijske momčadi Helmut Marko.

Iz Red Bulla najavljuju dominaciju u Melbourneu, no ne svoju...

"Mogli bismo vidjeti dominaciju, no ne od nas, već od Mercedesa. Ako završe dva kruga ispred konkurencije u Melbourneu, to ne bi bilo iznenađenje. Sjajni su."

)

Hamilton veliki favorit za naslov

Prvi favorit za titulu je upravo Mercedesov Lewis Hamilton, prvak iz 2008. godine, koji je briljirao na predsezonskim testiranjima i njegov bolid je poprilično pouzdan.

Mercedes je brži od Williamsa, no Williamsovi vozači su odradili najviše kilometara u predsezoni, najpouzdaniji su, imali su daleko najmanje problema s motorom i trebali bi bez većih problema završiti utrku u Australiji - ono što će biti problem mnogima, a posebno momčadima s Renaultovim motorima.

Koliko mogu Alonso i Kimi u Ferrariju?

Gdje je tu Ferrari? Puno sporiji od Mercedesa, iako tvrde da nisu išli sa 100 posto na testiranjima, ali i puno pouzdaniji od Renaulta. Vjerojatno nedovoljno da se Fernando Alonso i Kimi Raikkonen, čiji je transfer iz Lotusa u Ferrari najveća vijest u prošlom "prijelaznom roku", nađu u borbi za naslov prvaka.

 

Inače, u novu sezonu ulazi se s najsloženijim motorima ikad korištenim u Formuli 1- V6 benzinskim motorima s turbo punjačem obujma 1.6 litre. Smanjena je i aerodinamična efikasnost bolida.

Više o novim bolidima pogledajte na videu:

)

Pročitajte više